Продукти, які погано впливають на запах поту: почнете смердіти

Їжа може як покращити запах тіла, так і перетворити людину на скунса

люди, парфуми, дівчина, парфумерія, запах
А ось парфумерія не допоможе, швидше, посилить проблему.

Весна, яка вже принесла потепління, натякає на те, що час мерзнути закінчився, настав час потіти. Отже, більш ретельно стежити за особистою гігієною, підібрати антиперспіранти, які блокують роботу потових заліз, і не захоплюватися деякими продуктами. До чого тут їжа? А до того, що є ціла низка продуктів, які не тільки підсилюють запах поту, а ще й надають йому неприємних відтінків.

Подумайте, що ви їли

Сам по собі піт практично не має запаху – у ньому 98% води та 2% різних речовин. З неорганічних - солі натрію, калію, хлору, магнію, кальцію, фосфати та сульфати. З органічних - сечовина, креатин, амінокислоти та жирні кислоти і навіть цукор.

А те, що ми називаємо "запахом поту", насправді є результатом життєдіяльності бактерій, які мешкають на нашій шкірі. Вони розкладають компоненти поту, такі як білки та жири, і виділяють при цьому леткі речовини, які мають характерний запах.

Пот - не стала величина, його склад може змінюватись залежно від індивідуальних особливостей, стану здоров'я, рівня фізичної активності, температури довкілля, прийому деяких ліків.

А ось вже на запах впливає цей склад плюс кількість бактерій, температура, фізична активність, емоційний стан і їжа. І якщо вам не жарко, ви здорові, начисто вимиті, спокійні внутрішньо і зовні, а пахнете підозріло – подумайте, що ви їли.

Амбре після червоного м'яса може затриматися на кілька днів.
Амбре після червоного м'яса може затриматися на кілька днів.

Цукор і тут шкодить

Їжа, яку ми їмо, може впливати на запах тіла кількома способами.

Вона може виводитися через піт: так роблять швидкі вуглеводи, які стрімко перетравлюються і виводяться з потом, створюючи живильне середовище для бактерій, які надають поту запаху.

При перетравленні білка утворюються леткі сполуки, які виводяться з потом, змінюючи запах. Жири не перетравлюються повністю, а частково виводяться з потом, створюючи специфічний запах.

Їжа може впливати на кишкову мікрофлору: так роблять харчові волокна, які сприяють зростанню корисних бактерій у кишківнику, що покращують травлення та знижують запах. А ось цукор і тут шкодить, оскільки сприяє зростанню шкідливих бактерій, які можуть спричинити неприємний запах.

Вплив їжі на запах тіла - справа індивідуальна, але якщо з гігієною та харчуванням порядок, а неприємний запах тіла нікуди не дівається, це привід звернутися до лікаря, оскільки сильний запах тіла може бути ознакою хвороби.

Якщо в неприємному запаху винні продукти, ніяка гігієна не допоможе.
Якщо у неприємному запаху винні продукти, жодна гігієна не допоможе.

Від чилі спітнити, від куркуми - смердіти

Отже,  яка їжа заважає нам приємно пахнути? Дивно те, що в цьому переліку є не лише шкідливі, а й корисні з погляду здоров'я продукти.

Але головна парочка – це м'ясо та алкоголь. Червоне м'ясо довго перетравлюється, виділяючи речовини, які можуть надавати поту неприємного запаху. Винен у цьому тваринний білок, продукти розщеплення якого з кишківника потрапляють у кров та піт. Специфічний запах з'являється вже за кілька годин після їжі і може зберігатися кілька днів. Алкоголь викликає зневоднення, що посилює запах поту.

Крім того, у цьому списку:

  • жирна риба - запах викликає надлишок холіну, якого багато, наприклад, у тунці,
  • спеції - причому якщо гострі просто викликають посилене потовиділення, що дає їжу бактеріям, то неприємний душок можуть надавати і безневинні куркуми або кмин,
  • часник та цибуля - містять сполуки сірки, які виводяться з потом і надають йому специфічного запаху,
  • капуста  - різна, від звичайної до броколі, але тільки в сирому вигляді. Тут свою неблагородну справу роблять сірка та антиоксиданти,
  • спаржа - містить аспарагусову кислоту, яка може надавати специфічний запах,
  • молочні продукти - від їхнього вживання можна тхнути, як це не дивно, капустою,
  • редис та редька, |
  • продукти з високим вмістом клітковини,
  • кави,
  • помідори.
Яблука освіжають і дихання, і тіло.
Яблука освіжають і дихання, і тіло.

А щоб пахнути як травнева троянда…

Потрібно пити багато води, налягати на цільнозернові продукти, їсти більше свіжих фруктів та овочів – природно, не з наведеного списку. Про гігієну та антиперспіранти годі й казати - це само собою зрозуміло. А ось обмежити швидкі вуглеводи потрібно обов'язково – фастфуд, копченості, солодощі, випічку.

До речі, є товари, які, навпаки, позитивно впливають на запах поту. Це фрукти та овочі, зелень, цільнозернові.

  1. Цитрусові: містять антиоксиданти, які допомагають нейтралізувати запах поту.
  2. Яблука: містять хлорофіл, який освіжає запах тіла.
  3. Огірки6 просто містять багато води, яка допомагає виводити з організму токсини.
  4. Петрушка: як і яблука, містить хлорофіл.
  5. М'ята: нейтралізує запах поту.
  6. Шавлія: має антибактеріальні властивості і допомагає нейтралізувати запах поту.
  7. Вівсянка: багата на клітковину, яка допомагає виводити з організму токсини.
  8. Коричневий рис: містить вітаміни групи B, які допомагають регулювати роботу потових залоз.
  9. Зелений чай: містить антиоксиданти, що нейтралізують запах поту.

Підписуйтесь на наш |  Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube