Їжа може як покращити запах тіла, так і перетворити людину на скунса
Весна, яка вже принесла потепління, натякає на те, що час мерзнути закінчився, настав час потіти. Отже, більш ретельно стежити за особистою гігієною, підібрати антиперспіранти, які блокують роботу потових заліз, і не захоплюватися деякими продуктами. До чого тут їжа? А до того, що є ціла низка продуктів, які не тільки підсилюють запах поту, а ще й надають йому неприємних відтінків.
Сам по собі піт практично не має запаху – у ньому 98% води та 2% різних речовин. З неорганічних - солі натрію, калію, хлору, магнію, кальцію, фосфати та сульфати. З органічних - сечовина, креатин, амінокислоти та жирні кислоти і навіть цукор.
А те, що ми називаємо "запахом поту", насправді є результатом життєдіяльності бактерій, які мешкають на нашій шкірі. Вони розкладають компоненти поту, такі як білки та жири, і виділяють при цьому леткі речовини, які мають характерний запах.
Пот - не стала величина, його склад може змінюватись залежно від індивідуальних особливостей, стану здоров'я, рівня фізичної активності, температури довкілля, прийому деяких ліків.
А ось вже на запах впливає цей склад плюс кількість бактерій, температура, фізична активність, емоційний стан і їжа. І якщо вам не жарко, ви здорові, начисто вимиті, спокійні внутрішньо і зовні, а пахнете підозріло – подумайте, що ви їли.
Їжа, яку ми їмо, може впливати на запах тіла кількома способами.
Вона може виводитися через піт: так роблять швидкі вуглеводи, які стрімко перетравлюються і виводяться з потом, створюючи живильне середовище для бактерій, які надають поту запаху.
При перетравленні білка утворюються леткі сполуки, які виводяться з потом, змінюючи запах. Жири не перетравлюються повністю, а частково виводяться з потом, створюючи специфічний запах.
Їжа може впливати на кишкову мікрофлору: так роблять харчові волокна, які сприяють зростанню корисних бактерій у кишківнику, що покращують травлення та знижують запах. А ось цукор і тут шкодить, оскільки сприяє зростанню шкідливих бактерій, які можуть спричинити неприємний запах.
Вплив їжі на запах тіла - справа індивідуальна, але якщо з гігієною та харчуванням порядок, а неприємний запах тіла нікуди не дівається, це привід звернутися до лікаря, оскільки сильний запах тіла може бути ознакою хвороби.
Отже, яка їжа заважає нам приємно пахнути? Дивно те, що в цьому переліку є не лише шкідливі, а й корисні з погляду здоров'я продукти.
Але головна парочка – це м'ясо та алкоголь. Червоне м'ясо довго перетравлюється, виділяючи речовини, які можуть надавати поту неприємного запаху. Винен у цьому тваринний білок, продукти розщеплення якого з кишківника потрапляють у кров та піт. Специфічний запах з'являється вже за кілька годин після їжі і може зберігатися кілька днів. Алкоголь викликає зневоднення, що посилює запах поту.
Крім того, у цьому списку:
Потрібно пити багато води, налягати на цільнозернові продукти, їсти більше свіжих фруктів та овочів – природно, не з наведеного списку. Про гігієну та антиперспіранти годі й казати - це само собою зрозуміло. А ось обмежити швидкі вуглеводи потрібно обов'язково – фастфуд, копченості, солодощі, випічку.
До речі, є товари, які, навпаки, позитивно впливають на запах поту. Це фрукти та овочі, зелень, цільнозернові.
Підписуйтесь на наш | Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.