Незалежно від того, чи плануєте ви з’їсти фрукти сьогодні чи залишити на потім, ось як вибрати ідеальні
Українські супермаркети завалені фруктами з усього світу, усі вони можуть бути барвистими та привабливими, але, можливо, не зовсім не стиглими. Для недосвідченого ока стиглу диню неможливо відрізнити від тієї, що дозріє лише за тиждень. То як визначити, чи фрукти стиглі, чи вони на смак жорсткі і кислі, і їм потрібно більше часу перед споживанням.
Виявляється, є кілька універсальних підказок, на які варто звернути увагу, головне – колір і запах, пише The Guardian. Стиглий плід ароматний і має виразний, насичений колір. Окрім цього, існують методи та стратегії для конкретних культур. Ось як визначити стиглість будь-якої продукції, від авокадо та бананів до груш і гарбуза.
Існує добре відомий трюк, щоб оцінити стиглий авокадо, подивившись на колір знизу: зелений означає стиглий, жовтий означає недозрілий, а коричневий означає, що плід пропав. Але надійнішим випробуванням є легкий тиск. Перевірте дно, але не стискайте занадто сильно. Якщо авокадо справді твердий і чинить опір, він недозрілий.
Багато в чому банани є найкращим клімактеричним фруктом – вони виробляють так багато етилену, що інші фрукти швидко дозрівають у їхній присутності. Банани завжди збирають зеленими, дозрівають вони в дорозі. Тож, якщо вони зелені, покладіть їх у дихаючий коричневий паперовий пакет у шафу, а потім перевіряйте їх кожні пару днів, аж поки вони не дозріють.
Поверхня кокосового горіха не дає багато підказок про вміст. Але ви можете потрясти його й побачити, скільки там рідини. Чим менше води ви виявите, тим стигліший кокос. Але трохи води, ймовірно, є хорошою ознакою того, що він не простояв занадто довго.
Нестиглий ананас нічим не пахне. У стиглого тропічного фрукта ви неодмінно відчуєте запах основи – це доволі сильний запах! Та насправді індикаторів стиглості ананаса багато, від темнішого кольору до гострого листя на верхівці. Також центральна стеблина фрукта легко висмикнеться, якщо вона дозріла.
Лимони, які ви знайдете в супермаркеті, зазвичай знаходяться в допустимих межах стиглості, але не завжди. Переконайтеся, що, по-перше, немає пересохлої шкірки. Справді стиглий і ароматний лимон матиме багато цитрусових олій у шкірці. Обережно подряпайте лимон і принюхайтеся до аромату цих олій! Зробіть це максимально акуратно, не проколюючи цитрин.
Інжир має бути досить темним і соковитим, і зовсім не сухим. Але його стан всередині не завжди видно по шкірі. Ви можете обережно стиснути фрукт, той має бути дуже м’яким. Іноді це нормально, якщо шкірка починає трішки рватися – це ознака того, що фрукт починає розм’якшуватися.
Одна хороша риса фруктів з високим вмістом води, як-от манго, полягає в тому, що вони важкі для свого розміру. Загалом це добре, тому що це означає, що він досить щільний.
Ще одним показником є сильний аромат, який може ввести в оману: багато манго в супермаркетах було зібрано задовго до того, як вони повністю дозріли, щоб витримати транспортування. Але не всі вони погані. Експерти радять шукати сезонні манго в магазинах, заздалегідь поцікавившись про ці сорти в мережі.
Ківі дуже тонкошкірі й не дозрівають, якщо лежать. Незрілі ківі – кислі, а якщо ківі зморщилися – вони перестиглі.
Як і вишні, вони мають бути максимально налитими. Й хоча ви не їсте жорстку шкірку лічі, те, як вона відчувається, може бути гарним показником зрілості. Лічі може дуже легко висихати. Шкірка стає твердішою і не такою гнучкою. Перестиглий фрукт має пустоти всередині.
Шукайте глибокий – але не надто глибокий – колір і повноту загальної форми. Оскільки вишні, як і виноград, полуниця та лимони, не дозрівають після збору, вони можуть тільки зіпсуватися. Стебла вишні мають бути м’якими та зеленими. Це ознака стиглості та свіжості.
Коли стебла починають зморщуватися і стають коричневими або трохи крихкими, це означає, що вони простояли надто довго і можуть бути трохи перезрілими.
Ці ягоди є неклімактеричними, тобто всі вони повинні бути зібрані на стадії стиглості. З полуницею шукайте гарний колір. Верхівка полуниці навколо її листової шапки має бути червоною. Полуниця, яку ви знайдете в супермаркетах влітку, набагато краща, ніж взимку, коли ягода – теплична.
В звичайних умовах повністю дозріла полуниця довго не збережеться, натомість стане кашоподібною вже за кілька днів. Полуниця, що добре зберігається, зазвичай жорстка і несмачна.
Яблука виробляють етилен у процесі дозрівання і продовжують дозрівати після збору. Так само врожай груші, персика, абрикоса, моркви – ще дозріватиме. Стигле яблуко (якщо це не зелений сорт) буде червоним чи жовтим, і якщо по ньому постукати, то звук буде пружним. Якщо звук глухий – яблуко борошнисте і не дуже смачне.
Імпортні яблука в маркетах здебільшого дозрівають штучно після збору. З яблуні слід зривати ті плоди, які легко дістаються – саме вони ідеально стиглі.
Стиглий кавун має звучати трохи пусто! Як і манго, кавуни також повинні мати пристойне співвідношення маси до об’єму. Ще одна підказка: аж надто світлий кавун – скоріше за все недозрілий.
Знову ж таки, найкраща ознака стиглості будь-якої дині – це вага. Також важливим є запах. Диня стає дуже ароматною, коли вона дозріла. Насичений колір теж може стати підказкою про стиглість дині.
На відміну від більшості фруктів, груші навмисно збирають недозрілими. Високоякісні груші витримають три-чотири тижні в холодному приміщенні. Це просто завершує процес їхнього дозрівання. Тим не менш, груші, які ви купуєте в супермаркетах, часто ще трохи недозрілі. Покладіть їх вдома нижньою стороною вниз на тарілці, вистеленій дихаючою тканиною або кухонним рушником. Вони готові, коли ви зможете їх легко нарізати.
Крім кольору, важко визначити, не скуштувавши виноградинку. Але якщо виноград на лозі, його життя можна продовжити. Ви можете помістити стебло в пляшку з водою, і виноград буде зберігатися досить довго, але, ймовірно, не дозріє без цукру з листя.
Питання стиглості персика – певною мірою справа смаку. Деяким людям подобається, що вони близькі до перезрілості. Надміру ж стиглий персик починає втрачати баланс солодкості та кислотності. Твердий персик дозріє в домашніх умовах при кімнатній температурі. Щоб визначити, чи він стиглий, трохи натисніть на нього – він повинен піддатися.
Вони готові до збору врожаю, коли вони повністю забарвляться, у них стане тверда шкірка, а шийка стане пробковою. Якщо ви постукаєте по них, і вони лунко дзвенять, це означає, що кабачок або гарбуз повністю дозріли.
Що стосується кабачків, які можна знайти в супермаркетах, вам не варто хвилюватися. Це овоч, який дуже легко зберігати. Тож супермаркетам дуже легко постачати їх в ідеальній стиглості. Вони дозрівають і залишаються зрілими близько трьох місяців, а в деяких випадках і більше.
Видається, що легке стискання фруктів є неминучим тестом на їхню стиглість. Та воно не повинно доходити до рівня неправильного поводження. Не нашкодьте плодам!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.