Банановий апокаліпсис повертається: звичний усім фрукт зникає з прилавків

Культивований сорт бананів – Кавендиш – знаходиться під загрозою зникнення

Банани, фрукти, хвороби, їжа, продукти, апокаліпсис
Усіма улюблений банан знищує смертельний грибок

Слідом за апельсинами, про що ми вже писали, з супермаркетів можуть щезнути й банани. Культивований сорт бананів – Кавендиш – знаходиться під загрозою зникнення. Виявляється банан страждає від грибкового патогену, повідомляє IFLScience. 

Банановий апокаліпсис

Бананам, які прикрашають наші продуктові магазини та фруктові вази, загрожує зникнення через тропічний грибок Fusarium oxysporum f.sp. cubense. Цей хвороботворний мікроорганізм викликає фузаріоз бананів, що є однією з найшкідливіших хвороб рослин. Вона також відома як панамська хвороба, а виникає, коли грибок проникає в рослину через коріння, займає її судинну систему та блокує потік води й поживних речовин до плоду. Саме так рослина в’яне і, зрештою, гине.

Це не перший спалах фузаріозу, який загрожує бананам. Мільйони бананів в Америці були знищені цією хворобою протягом першої половини минулого століття. Потім їх замінили сортом, стійким до грибка, бананом Кавендиш. Однак зараз бананам знову загрожує новий штам грибка.

Вірогідно, новий штам походить з Індонезії та Малайзії, але він встиг поширитись далеко й широко, включно з Колумбією у 2019 році та Перу у 2021 році. Саме ці регіони є найбільшими експортерами бананів у світі. Патоген також заражає місцеві сорти бананів - один з основних харчових джерел вуглеводів в Африці, Південно-Східній Азії та тропічній Америці.

Вихід є!

Проте вчені зрозуміли, що новий штам вбивчого грибка бананів не є похідним від першого, а це нібито надасть можливість йому вдало протистояти. Знання цього дає дослідникам можливості для контролю за поширенням бананової хвороби.

"Вирощування різних сортів бананів може зробити сільське господарство більш стійким і зменшити тиск хвороб на одну культуру. Фермери зможуть контролювати фузаріозне в’янення бананів, вирощуючи сорти, толерантні або стійкі до патогену", – написали дослідники.

Здається, надія зберегти улюблену їжу на сніданок все ще є.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube