Більшість нехтують цими правилами, а потім бігають до туалету
Літо - сезон підвищеної інфекційної небезпеки через спеку. В таких умовах бактерії поширюються надзвичайно швидко, й варто бути особливо обережними з харчовими продуктами. Причому не тільки з переробленими, у випадку з якими візьміть за правило не споживати несвіже, а також те, в якості чого ви не впевнені. Але й з так званими свіжими продуктами - зеленню, овочами й фруктами. На них також можуть процвітати колонії бактерій, тож їх варто навчитися правильно мити!
По-перше, вимийте руки. Це запобігає забрудненню мікробами шкірки продуктів, які ви маєте намір очистити. Найпростіший і найбільш безпечний спосіб - це мити свіжі продукти вручну під холодною проточною водою, пише мікробіолог Прімроуз Фрістоун у ScienceAlert.
Потріть фрукти та овочі руками, щоб видалити бруд, залишки добрив та деякі поверхневі мікроби. Мийте, поки поверхня не перестане виглядати брудною. Якщо ви збираєтеся замочувати продукти у воді, переконайтеся, що використовуєте чисту миску замість раковини, яка може бути повна мікробів.
Ніколи не мийте продукти миючим засобом або відбілювачем, оскільки шкірка деяких фруктів і овочів пориста і може ввібрати ці хімікати. Це може не тільки змінити їхній смак і текстуру, але й зробити їх небезпечними для споживання.
Є кілька безпечних хімічних методів очищення фруктів і овочів. Так, для миття свіжих продуктів можна використовувати оцет і харчову соду. Вони можуть зменшити кількість бактерій на продуктах.
Для миття оцтом можна використовувати дистильований солод, сидр або винний оцет. Використовуйте пів склянки оцту на склянку води, замочіть продукти в розчині, періодично помішуючи протягом двох-трьох хвилин. Потім прополощіть у свіжій холодній воді принаймні одну хвилину.
Одним недоліком використання оцту є те, що оцтова кислота, яка в ньому міститься, може змінити смак і консистенцію – особливо м’яких фруктів – якщо ви замочуватимете довше двох-трьох хвилин і не вимиєте їх після достатньо ретельно.
Приблизно один грам харчової соди на 100 мл води – трохи менш як шість столових ложок – зупиняє ріст мікробів на свіжих продуктах. Також замочування протягом 15 хвилин із харчовою содою видаляє майже всі сліди пестицидів зі свіжих продуктів.
Однак для миття продуктів вам потрібна лише одна чайна ложка харчової соди на склянку холодної води. Це все одно видалить мікроби та пестициди без зміни смаку продукту. Замочіть фрукти та овочі в чистій мисці на 15 хвилин, періодично помішуючи.
Оскільки харчова сода є лужною речовиною, замочування довше ніж на 15 хвилин і відсутність ретельного промивання може пошкодити шкірку ніжних фруктів і овочів, вплинувши на їхню текстуру й смак.
Дослідження, які порівнювали ефект миття яблук лише водою з замочуванням їх у харчовій соді, виявили, що вода майже так само ефективна, як і харчова сода, у видаленні пестицидів. Але одне нещодавнє дослідження виявило, що пестициди проникають глибше шкірки в яблуках. Тож, на додаток до миття, очищення яблук від шкірки може додатково зменшити будь-які сліди добрив.
Одним із недоліків очищення є те, що втрачається багато цінних поживних речовин, що містить шкірка овочів і фруктів. І, знову ж таки, багато фруктів і овочів не можна очистити, наприклад, виноград або салат. Отже, в такому випадку лише вода все ще є найкращим способом очищення свіжих продуктів.
Продукти з твердою шкіркою, як от кабачки, картопля, батат та коренеплоди, можна очищати щіткою для овочів, доки вони не стануть чистими. Помідори можна просто промити під проточною водою протягом приблизно 30 секунд, обережно потираючи руками або м'якою чистою губкою. Так само можна промити протягом хвилини під проточною водою огірки та яблука, видаляючи восковий наліт.
Щоб помити листові зелені овочі, такі як салат, брокколі, цвітна чи білокачанна капуста, розділіть їх на листя або суцвіття та окремо промийте під краном, потираючи руками протягом хвилини. Оскільки салат зазвичай їдять сирим, безпечніше викинути будь-які пошкоджені зовнішні листя, оскільки вони, швидше за все, заражені бактеріями.
Високий вміст води у вишні, винограді, полуниці та інших ягодах робить ці фрукти особливо швидкопсувними. Намочування ягід посилить ріст будь-яких наявних мікробів і зменшить термін їх зберігання. Тому найкраще зберігати їх немитими в холодильнику, миючи лише тоді, коли ви будете готові їх їсти. Перед охолодженням видаліть зіпсовані або запліснявілі ягоди.
Будь-які фрукти та овочі, які ви не збираєтеся їсти відразу, слід промокнути сухим паперовим рушником або покласти в ємність для салату, щоб видалити вологу та зменшити ріст мікробів. Потім зберігайте в закритому посуді в холодильнику. Також доречно очистити кухонні раковини, поверхні та посуд перед тим, як мити та готувати продукти.
Зверніть увагу, що жоден метод домашнього миття не може повністю видалити або вбити всі мікроби, які можуть бути присутніми на фруктах і овочах. Це можна зробити лише при нагріванні вище 60 C.
Хоча більшість людей знають про небезпеку сирого м’яса та риби для здоров’я, багато хто вважає свіжі продукти "безпечними". Але щороку кожна десята людина хворіє, вживаючи небезпечну їжу, і приблизно 46% цих випадків харчових захворювань пов'язані з овочами й фруктами.
Річ у тім, що більшість свіжих продуктів вирощують на відкритому повітрі, де хто чи що завгодно, наприклад, комахи та птахи, можуть до них доторкнутися. Це означає, що, окрім бруду, немиті продукти можуть містити різні потенційно шкідливі речовини, зокрема бактерії, грибки, віруси та пестициди.
Свіжі продукти можуть бути забруднені й під час пакування, підготовки чи зберігання. Навіть продукти, вирощені в теплицях на гідропоніці, все ще можуть містити мікроби та залишки добрив. Саме тому миття фруктів і овочів має таке велике значення для безпеки того, що ви їсте.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.