Смертельна хвороба завдає шкоди цитрусовим – і поширюється по всьому світу
Українці можуть залишитись без цитрусових. Якщо раптом ваш улюблений апельсиновий сік здорожчає вдвічі, як це вже сталося в інших країнах, не дивуйтеся. Цьому є неприємне пояснення. В останні десятиліття хвороба під назвою Huanglongbing (HLB), також відома як "зеленка цитрусових", стрімко поширюється там, де ростуть цитрусові дерева.
Захворювання викликається бактерією роду Candidatus Liberibacter, яка діє на дерево так, що в його сокопровідних шляхах виникають своєрідні "тромби". Це зрештою призводить до гіркоти плодів та загибелі дерев. Усі культивовані цитрусові вразливі до бактерії, проте найвитривалішим виявився лимон, пише ScienceAlert.
Після тривалої безсимптомної фази на листі з'являються жовті плями. Плоди стають деформованими, ненормально забарвленими та гіркими, що унеможливлює їхній продаж, а потім відмирають і гілки. Через кілька років закупорені "судини" неминуче призводять до втрати самих дерев. Ця бактерія переноситься двома комахами сімейства псилідових, розміром від 2 до 5 міліметрів. Вони передають бактерію так само, як комарі передають вірус денге, вважажють вчені.
Хвороба вже спустошила фруктові сади в Азії, Африці, Америці, в окремих штатах якої сектор виробництва цитрусових скоротився на 90%. Так, у Флориді, відомому виробнику апельсинів, зникли тисячі робочих місць. Там скрізь ввели карантин, а виробники констатували, що вже втратили мільярди доларів. На даний момент з найбільших у світі районів вирощування цитрусових тільки Середземноморський басейн і Австралія вільні від цієї хвороби.
Є підозри, що ці переміщення бактерії на далекі відстані пов’язані з торгівлею цитрусовими або транспортуванням декоративних рослин мандрівниками. Високі температури, пов’язані зі зміною клімату, також можуть цьому сприяти. Очікується, що такими темпами криза докотиться і до Європи, через прибережні регіони Середземномор'я, куди хвороба може потрапити з Західної Азії й Північної Африки.
Якщо бактерія з'явиться в Середземноморському регіоні, вчені обіцяють відразу викорчовувати уражені нею дерева. ЄС вже класифікував HLB-бактерії та їхніх переносників як пріоритетні карантинні організми, склавши плани спостереження на державних рівнях.
Оскільки дослідження не можуть запропонувати негайного рішення, деякі вважають, що індустрії цитрусових загрожує кінець. Незважаючи на величезні профілактичні зусилля, зокрема обробку дерев пестицидами, хвороба прогресує. За останні два десятиліття в боротьбі з цією хворобою в усьому світі також інвестували мільярди доларів, але ефективного рішення так і не знайшли. Схоже, бактерія набуває стійкості до добрив, адже впродовж остаеніх спекотних місяців рівень зараження зріс майже до 38%.
Наразі французи вивчають причину, з якої лимон виявився більш стійким до захворювання. Геномні дослідження, проведені на цьому рослинному матеріалі, повинні ідентифікувати гени, пов’язані з механізмами стійкості. Завдяки новому схрещуванню попередньо відібраних генотипів стане можливим запропонувати сорти, стійкі до хвороби, сподіваються вчені. Це не вимагало б майбутнього масового використання пестицидів у садах.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.