Пити на Великдень саме кагор - типова помилка: у церковних канонах усе не так

Обов'язковий атрибут нашого святкового столу не має жодного стосунку до справжнього кагору

Великдень фарбування паски вино
Так склалося, що з Великоднем асоціюється лише кагор.

Паскикрашанки, кагор - непорушна основа великоднього кошика, те, що можна освятити в церкві, і те, що обов'язково є у кожному будинку на святковому столі. І якщо з якихось причин ви не любите солодкі вина, зовсім не обов'язково пити кагор. Так, це єдиний алкогольний напій, який використовується в церковних обрядах і єдиний можливий для освячення під час святкової служби, але церква не наказує для вживання саме його. Вино на столі має бути натуральним та густого червоного кольору, а чи буде воно сухим чи напівсолодким – справа ваша. Кагор як єдине можливе пасхальне вино - просто наслідок традиції, яка має свою історію.

Чому на Великдень п'ють кагор?

Особлива роль вина у християнстві полягає в тому, що воно уособлює кров Ісуса Христа. Церква використовує кагор для Святого причастя, і він - важлива частина церковних обрядів.

Для меси потрібен був продукт, який міг довго зберігати свої властивості, і виноградний сік для цього не годився. Сухі вина теж довго використовувалися як церковні, і важко сказати, чому так "прижився" саме солодкий кагор - офіційної вимоги щодо цього немає. Можливо, солодке вино було більш зрозумілим та приємним. І важливий "бонус" кагора - криваво-червоний та густий колір.

У кожному разі, у жодних церковних канонах не закріплено, що єдине правильне вино - це кагор, просто історично так склалося.

У церкві причащаються кагором, вдома можна пити будь-яке червоне вино.
У церкві причащаються кагором, удома можна пити будь-яке червоне вино.

Що таке кагор?

Назва вина походить від імені французького міста Каор - Cahor на південному заході країни, де росте сорт винограду Мальбек, з якого стали робити вино ще в XIII столітті. Воно відрізнялося темним, майже чорнильним кольором, терпким та насиченим смаком з відтінками шоколаду, чорносливу та малинового варення. Цього досягали за допомогою технології, яка передбачала тривале нагрівання виноградного соку до 70 градусів, через що у Франції такі вина називали вареними. Потім сік бродив, до нього додавали лікер для міцності, потім вино витримувалося в бочках і виходило міцним - до 16 градусів і майже чорним.

При цьому вино ніколи було солодким - таким, яким кагор знаємо ми. Цукор французи були змушені додавати, щоб вино не псувалося за час тривалого транспортування морем. І на вимогу Російської православної церкви, яка обрала кагор для богослужінь.

"Варені" вина мали насичений колір та густоту.
"Варені" вина мали насичений колір та густоту.

Як вино потрапило до нас?

Вважається, що його популярності на території колишньої Російської імперії посприяв великий любитель всього заморського Петро I. І до царського столу кагор доставляли аж до кінця XIX століття, причому частувалися їм не тільки царі, а й церква, і флот - одні для церковних обрядів, других напували в оздоровчих цілях.

До речі, насичений темний колір відіграв вирішальну роль у виборі кагору як церковного вина, оскільки, якщо розбавити його, як належить під час обрядів, водою, воно не стає схожим на розведену марганцівку, а зберігає гарний рубіновий колір.

На початку ХХ століття винороби схаменулися і вирішили робити вино самостійно на основі кримських сортів винограду. Сорт Мельбек у Криму не ріс, тому вино робили з того, що є, використовуючи сорти Сапераві, Каберне та Бастардо. Причому церква використовувала два види – солодке червоне типу кагор та сухе червоне. Технологія передбачала, що в обох випадках для виробництва використовується тільки живий виноград, для міцності - чистий виноградний спирт, для солодкого смаку - згущений виноградний сік. І ніякого цукру, води, спирту та екстрактів трав. Перлиною того вина вважався "Кагор Південнобережний", який виробляла "Массандра", і який постачався до Ватикану.

Один із найпопулярніших видів кагору, що робилися в Криму.
Один із найпопулярніших видів кагору, що робилися в Криму.

Чим корисний кагор?

Корисні і навіть лікувальні властивості цього вина ґрунтуються на його натуральності. І навряд чи кагор за 150 гривень, зроблений, швидше за все, з виноматеріалів, володіє ними. Але справжній кагор - ще й справжній антиоксидант, що уповільнює старіння, борець із зайвим холестерином та анемією, засіб зміцнення серцево-судинної системи та імунітету, профілактика тромбофлебіту та тромбозу. У ньому є амінокислоти та органічні кислоти, вітаміни групи В та РР, калій, цинк, йод та фосфор.

Звичайно, все це добре при дотриманні добової дози 100 мл і, звісно, ​​не щодня.

Щодо заборони на кагор, тут все як і з іншими алкогольними напоями. Не непотрібно розговляться вином  вагітним, гіпертонікам, сердечникам, людям із хворобами печінки, з панкреатитом, деменцією, діабетом, тим, хто переніс інсульт чи інфаркт.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал щоб не пропустити важливі новини Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube