Підступ століття: не приймали риб'ячий жир, ну й не треба

Одні вчені переконані в цьому, інші вбачають правду в протилежному - вирішуйте, кому вірити!

Омега-3, риба, жирні кислоти, дієта, здоров'я, лікарі, медицина, корисні поради
Омега-3 геть не корисна для серця.

Незважаючи на десятиліття досліджень, докази на користь добавок Омега-3 залишаються туманними. У 1970 році двоє данських дослідників вирушили до Гренландії, щоб дослідити парадокс харчування: інуїти, які живуть у цьому регіоні, споживали їжу з високим вмістом жирів, проте, як повідомлялося, мали дуже низький рівень серцевих нападів. Це спостереження суперечило догмам тогочасної дієтології, яка стверджувала, що вживання жирної їжі - м'яса китів, тюленів і жирної риби - закупорює артерії і спричиняє серцеві захворювання, йдеться в матеріалі NYTimes.

Що корисніше для вашого серця - рибячий жир в капсулах чи спортивні навантаження, будемо розбиратись!
Що корисніше для вашого серця - риб'ячий жир в капсулах чи помірні спортивні навантаження, будемо розбиратись!

Але дослідники повідомили, що гренландські інуїти мали нижчий рівень холестерину і тригліцеридів у крові, ніж жителі Данії. Причиною, за їхніми припущеннями, було те, що раціон інуїтів був багатий на Омега-3 жирні кислоти, які містяться в рибі та тваринах, що нею харчуються. Ці висновки викликали десятиліття наукового та комерційного інтересу до ролі Омега-3 жирних кислот у здоров'ї серця, навіть після того, як пізніші дослідження показали, що насправді інуїти мали показники серцевих захворювань, подібні до тих, що були виявлені в Європі, Сполучених Штатах і Канаді.

Сьогодні добавки з Омега-3 є одними з найпопулярніших і поступаються лише полівітамінам та вітаміну D. На відміну від більшості інших добавок, риб'ячий жир був ретельно вивчений. Але результати цих досліджень були неоднозначними, тому лікарі досі сперечаються про те, чи корисний риб'ячий жир для здоров'я серця. Вони також виявили, що прийом риб'ячого жиру пов'язаний з дещо більшим ризиком розвитку фібриляції передсердь - нерегулярного серцебиття.

Переваги неочевидні

Прочитавши повідомлення з Гренландії, дослідники почали спостерігати за людьми в інших країнах світу і виявили, в одному дослідженні за іншим, що ті, хто споживав рибу хоча б раз на тиждень, мали менше шансів померти від ішемічної хвороби серця, ніж ті, хто їв рибу рідко. В експериментах на тваринах виявили, що риб'ячий жир допомагає підтримувати електричну сигналізацію в клітинах серця в належному стані. Ці результати викликали великий ентузіазм.

Але більшість клінічних досліджень капсул з риб'ячим жиром не показали зниження смертності від серцево-судинних захворювань або загальних серцево-судинних подій, таких як інфаркт та інсульт. Такого висновку дійшли автори мета-аналізу 2018 року, який об'єднав результати 10 досліджень щодо Омега-3 за участі 78 тисяч осіб. Аналогічно, дослідники не виявили жодних переваг Омега-3 для здоров'я серця в дослідженні 2018 року за участю понад 15 тисяч дорослих з діабетом 2 типу, за якими спостерігали в середньому протягом семи років.

Ті самі результати були і в дослідження 2019 року за участю понад 25 тисяч дорослих віком від 50 років і старше, за якими спостерігали в середньому протягом п'яти років, і в дослідження 2020 року за участю понад 13 тисяч людей з ризиком серцево-судинних захворювань, які приймали високу дозу Омега-3. Одне за одним ці дослідження не показали абсолютно ніяких переваг. Проте одне дослідження, опубліковане в 2018 році, дійсно показало вражаючу користь високої дози Омега-3. Але воно зазнало широкої критики за використання мінеральної олії.

І хоча більшість клінічних досліджень не виявили жодного впливу Омега-3 на загальний серцево-судинний ризик, дехто з медиків припускає, що риб'ячий жир може знизити ризик ішемічної хвороби серця, в тому числі серцевих нападів. Наприклад, аналіз 32 досліджень, проведений у 2020 році, показав, що люди, які приймали Омега-3, мали на 9% меншу ймовірність виникнення коронарних проблем, хоча докази були оцінені як "низько достовірні".

Ризик виникнення аритмії 

Незважаючи на всі дебати про потенційну користь риб'ячого жиру для здоров'я, існує загальна думка, що добавки збільшують ризик виникнення фібриляції передсердь, або миготливої аритмії. Хоча цей стан не є безпосередньо небезпечним для життя, з часом він може підвищити ризик інсульту та серцевої недостатності.

Від перенасичення Омегою-3 може бути аритмія серця.
Від перенасичення Омегою-3 може бути аритмія серця.

В одному дослідженні 2021 року вчені об'єднали результати семи досліджень і дійшли висновку, що прийом Омега-3 був пов'язаний з ризику розвитку фібриляції передсердь у середньому на 25%. Вони виявили, що ризик був ще вищим, коли люди приймали більші дози. Незрозуміло, чому риб'ячий жир може підвищувати ризик розвитку миготливої аритмії, зазначили науковці. Але якщо у когось розвивається цей стан під час прийому риб'ячого жиру, рекомендується припинити прийом добавки.

За і проти риб'ячого жиру

Деякі кардіологи кажуть, що докази свідчать проти риб'ячого жиру. Коли вони бачать пацієнтів, які приймають добавки, вони зазвичай рекомендують їм припинити їхній прийом. Інші ж експерти вважають, що прийом добавок з риб'ячим жиром може бути корисним для людей, які не їдять багато морепродуктів. У дослідженні 2019 року Омега-3 виявилися корисними для людей, які споживали менше ніж півтори порції риби на тиждень, але не для тих, хто їв більше.

Якщо ви плануєте приймати риб'ячий жир, майте на увазі, що індустрія харчових добавок майже не регулюється. Деякі добавки риб'ячого жиру містять деградовані або прогірклі жирні кислоти, які можуть бути менш ефективними або навіть шкідливими. Для отримання більш якісного продукту шукайте сертифікат від сторонніх організацій, таких як NSF (якщо виробник добавки - США).

Кому потрібні Омега-3 жирні кислоти

Високі дози Омега-3 жирних кислот можуть бути рекомендовані людям з дуже високим рівнем тригліцеридів у крові, що може підвищити ризик запалення підшлункової залози. Омега-3 - це ефективний підхід, хоча і не єдиний, для зниження рівня тригліцеридів.

Якщо їсте мало риби, спробуйте Омега-3.
Якщо їсте мало риби, спробуйте Омега-3.

Але краще отримувати Омега-3 з риби, ніж з риб'ячого жиру. Вживання риби забезпечує організм білком, вітамінами і мінералами - і це більш здоровий вибір, ніж червоне і перероблене м'ясо. Рекомендації Американської асоціації серця рекомендують споживати щонайменше дві-три порції риби на тиждень. Найкраще вживати жирну рибу, таку як лосось, скумбрія, анчоуси та сардини.

Дієта і спорт: альтернатива Омега-3

Але якщо ви прагнете захистити своє серце, є й інші зміни у вашому раціоні та способі життя, які, як доведено, допомагають. На відміну від неоднозначних доказів щодо добавок риб'ячого жиру, середземноморська дієта, яка включає рибу кілька разів на тиждень і робить акцент на цільнозернових продуктах, фруктах і овочах, бобових, горіхах, насінні та оливковій олії, має безсумнівну перевагу.

Люди, які піклуються про здоров'я серця і при цьому думають, що його забезпечить якась чарівна дієтична добавка, насправді йдуть хибним шляхом. Здоров'я серця походить від хороших, здорових звичок, наполягають медики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube