Суперечка про яйця, яка триває вже 60 років: шкодять серцю чи рятують від Covid-19

Читать на русском

Міфи і правда про улюблений сніданок. Ось що потрібно знати.

Читать на русском
Яйця, вчені, наука, здоров'я, Covid-19, тромби
В світі розгорілася справжня яєчна війна: чи так вже корисні яйця, як про них говорять?

Міфи і правда про улюблений сніданок. Ось що потрібно знати.

Спалах пташиного грипу в США минулого року знищив мільйони курей, ліквідувавши критично важливі запаси яєць. Це спровокувало їхній дефіцит. А зараз у соціальних мережах між прихильниками і противниками яєць здійнявся шалений шквал дезінформації. Існує думка, що яйця викликають утворення тромбів. А дехто в Х ділиться скріншотами реферату наукової статті про те, що жовтки здатні захистити від Covid-19.

Це не перша яєчна війна. За словами професора дієтології Гарвардської школи громадського здоров'я, протягом останніх 60 років вчені сперечаються про те, чи шкідливі яйця для серця. Дієтологи сперечаються також і про те, чи перевищує високий рівень холестерину, що міститься в яйцях, кількість білка у них, йдеться в публікації The New York Times.

Отже, яйця довго лаяли, й то звеличували, то демонізували. За словами вчених, сьогодні твердження з соціальних мереж про те, що яйця можуть вилікувати Covid-19 або призвести до утворення тромбів, є "просто необґрунтованими".

Користь та ризики від яєць

Яйця отримали таку погану репутацію у 1960-х і 1970-х роках, коли лікарі висловлювали занепокоєння щодо того, чи можуть продукти з високим вмістом холестерину підвищувати його кількість у крові. Вони підозрювали, що високий рівень певних ліпопротеїнів, які переносять холестерин по організму, може утворювати бляшки на стінках кровоносних судин.

Оскільки яйця багаті на холестерин - один жовток може містити близько 200 міліграмів - і високий рівень ліпідів пов'язаний з поганим здоров'ям серцево-судинної системи, дехто націлився на них як на просту дієтичну добавку. Мовляв, викиньте яйця й захистіть своє серце.

М'ясо - ще гірше?

Але протягом останнього десятиліття дослідники поставили під сумнів, чи дійсно вживання продуктів, багатих на холестерин, підвищує рівень ліпідів. Існуючі дані не підтверджують, що середньостатистична людина однозначно набирає "поганий" холестерин, відомий як ЛПНЩ, залежно від свого раціону харчування.

Насичені жири є набагато важливішим винуватцем серцевих захворювань. І хоча яйця містять велику кількість холестерину, якщо ви з'їсте сьогодні сирний омлет, який давно не їли, ваші артерії одразу не заб'ються. Яйця також містять багато білка, що робить їх альтернативою м'ясу, яке, як правило, містить багато насичених жирів.

Рекомендації щодо яєць

У 1968 році Американська асоціація серця рекомендувала американцям споживати не більше трьох яєць на тиждень. До 2015 року ця думка значною мірою змінилася. Нинішні рекомендації щодо харчування в США більше не використовують цей тижневий ліміт, а натомість пропагують яйця як "щільне" джерело білка з високим вмістом поживних речовин.

Якщо їсти яйця у помірних кількостях, наприклад, одне ціле яйце - включаючи жовток - на день, це безпечно для людей, які не мають серцево-судинних захворювань. Ви можете "зберігати" яйця, пропускаючи їхнє вживання протягом декількох днів, а потім час від часу робити омлет з трьох яєць. 

Поживність яєць

Яйця містять вітаміни B, E і D, і в них мало насичених жирів. Тобто, ви отримуєте багато білка при низькій калорійності. Вони також містять поживні речовини, корисні для очей і кісток. Тут дійсно більше плюсів, ніж мінусів, адже деякі яйця збагачені омега-3 жирними кислотами, залежно від того, чим годували курей.

Все ще не суперпродукт

Проте це не робить яйця бездоганним суперпродуктом. Надмірне споживання яєць все ж несе певний ризик серцево-судинних захворювань. Якщо вас турбує рівень холестерину, ви можете їсти яєчні білки, але в жовтку міститься більшість вітамінів.

За словами експертів, немає вагомих доказів того, що яйця захищають від Covid-19 або будь-яких інших захворювань.

"Ми дивимося на реальність і баланс, а не на те, щоб нагнітати страх і лякати людей", - пояснили науковці.

Важливо проаналізувати загальне споживання поживних речовин, а не зосереджуватися на тому чи іншому компоненті. Наприклад, сніданок, який включає яйце з тостом і свіжими фруктами, набагато корисніший для здоров'я серця, ніж пончик і підсолоджена кава. Яйцям приділяється багато уваги, але це лише одна маленька частинка дієтичного раціону!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.