Викриття омега-3: як культова добавка впливає на серце та легені

Омега-3 можна знайти в різних продуктах харчування, а також у капсулах дієтичних добавок.

Омега 3, вітаміни, корисні поради, здоров'я
Найновіші наукові дані про переваги омега-3.

Переваги омега-3 жирних кислот вивчили для захворювань нервової системи та мозку, таких як синдром дефіциту уваги та гіперактивності (СДУГ) й хвороба Альцгеймера, а також для сухого ока та артриту. Виявилось, що більшість цих досліджень мають суперечливі результати.

"У типовому продукті - добавці з риб'ячим жиром - лише третина загального вмісту олії - це власне омега-3 жирні кислоти. Пацієнтам потрібно приймати більше 10 капсул, щоб досягти терапевтичної дози (до 4 г/день) змішаних омега-3 жирних кислот", - йдеться в одному з наукових оглядів, пише PFLScience.

Здоров'я серця

Нещодавні дослідження, присвячені впливу омега-3 на здоров'я серця, дали, м'яко кажучи, неоднозначні результати, як у випадку споживання морепродуктів, так і дієтичних добавок.

У науковій рекомендації Американської асоціації серця від 2018 року, яка проаналізувала дослідження щодо споживання омега-3 з морепродуктами та ризику серцево-судинних захворювань, було зроблено висновок, що "1-2 страви з морепродуктів на тиждень знижують ризик застійної серцевої недостатності, ішемічної хвороби серця, ішемічного інсульту та раптової серцевої смерті, особливо коли морепродукти замінюють споживання менш здорової їжі".

Однак інший огляд, проведений у 2020 році, не пішов так далеко, щоб застосувати цю пораду до всіх. Проаналізувавши дані чотирьох досліджень, які охопили понад 191 тисячу людей з 58 країн, автори дослідження дійшли висновку, що дві порції риби на тиждень, особливо жирної, призводять до зниження ризику серцевих захворювань - але тільки для людей, які або вже мали серцеві захворювання, або були в групі високого ризику. Вони виявили, що те ж саме не можна застосувати до всіх.

Це, щоправда, не означає, що ви повинні перестати їсти рибу - вона є основним компонентом середземноморської дієти, яка має багато науково підтверджених переваг. 

Картина виглядає ще менш зрозумілою, коли мова заходить про користь для здоров'я від прийому таблеток омега-3, особливо коли мова йде про профілактику серцевих захворювань - кількість досліджень у цій галузі дуже обмежена. Навіть у випадках, коли йдеться про вже існуючі захворювання або ж високий ризик їхнього виникнення, останні дослідження не можуть дійти згоди: одні кажуть, що добавки омега-3 допомагають, а інші - що вони не діють.

Здоров'я легенів

Згідно з результатами нещодавніх досліджень, новини можуть бути дещо позитивнішими, коли йдеться про те, що омега-3 захищає наші легені, хоча все ще залишається багато запитань.

Наприклад, дослідження, в якому взяли участь понад 300 осіб, показало, що омега-3 може допомогти сповільнити прогресування легеневого фіброзу - захворювання, що призводить до рубцювання легенів.

"Ми виявили, що більш високий рівень омега-3 жирних кислот у крові, який відображає кількатижневе споживання дієти, був пов'язаний з кращою функцією легенів і довшою тривалістю життя", - сказали дослідники.

Що стосується профілактики захворювань легень, то інше велике дослідження, проведене серед здорових людей, показало, що вищий рівень омега-3 в крові може бути пов'язаний з покращенням функції легень в цілому. Дослідники вважають, що омега-3 має протизапальні властивості.

"Дослідження припускає, що поживні речовини з протизапальними властивостями можуть допомогти зберегти здоров'я легенів. Необхідні подальші дослідження", - наголосили вчені.

Чи варто вживати більше омега-3

Чи збільшувати споживання омега-3, вирішувати вам, але завжди краще проконсультуватися з лікарем. Особливо людям, які приймають ліки, що впливають на згортання крові, або мають алергію на рибу чи молюсків.

Що таке омега-3 жирні кислоти

Омега-3 - це група поліненасичених жирних кислот. Ці види жирних кислот важливі для функціонування організму, наприклад, для побудови клітинних мембран та вироблення гормонів. Єдиний спосіб, яким ми можемо їх отримати, - це наш раціон.

Існує три основні типи омега-3, які ми можемо отримати з їжею або дієтичними добавками: ЕПК (ейкозапентаєнова кислота) і ДГК (докозагексаєнова кислота) містяться в морепродуктах, а АЛК (альфа-ліноленова кислота) - в рослинних оліях і горіхах. Саме перші дві найчастіше стають об'єктом досліджень.

Наприклад, низка досліджень показала, що вживання продуктів або добавок, що містять ЕПК та/або ДГК, сприяє кращій роботі мозку, у тому числі у випадках деменції та хвороби Альцгеймера. Та є й наукові скептики з цього приводу.

Також було проведено кілька досліджень впливу дієтичних добавок з омега-3 на здоров'я очей, наприклад, при віковій дегенерації жовтої плями. Вони, зокрема, дійшли висновку, що омега-3 не впливають на цю хворобу.

Інші дослідження, присвячені хворобі сухого ока, на перший погляд, звучать дещо позитивніше: в одному з них виявили, що споживання омега-3 з їжею пов'язане зі зменшенням проявів цього захворювання у жінок.

А ось одне з недавніх досліджень показало, що ця дієтична добавка не краща за плацебо, а Американська академія офтальмології заявила, що "добавки риб'ячого жиру, схоже, не приносять користі пацієнтам із сухими очима".

Схожа історія сталася з деякими із досліджень, що вивчали вплив омега-3 на два інших наших головних органи - серце й легені. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube