Не базиліком єдиним: 6 видів соусу песто з різних куточків Італії

Читать на русском

Цей соус можна зробити навіть із сала: рецепти

Читать на русском
Песто
Які бувають різновиди песто

Цей соус можна зробити навіть із сала: рецепти

Коли ми говоримо про соус «песто», то перше, що спадає на думку — класичний лігурійський песто з базиліку, кедрових горішків, пармезану та оливкової олії. Але в Італії існує понад 40 різновидів цього чудового соусу.  Сьогодні Інформатор розповість вам кілька рецептів найсмачніших і найпростіших у приготуванні.

в Італії існує понад 40 різновидів цього чудового соусу
в Італії існує понад 40 різновидів цього чудового соусу

Песто по-моденськи

Цей соус народився у місті Модена, й, уявіть собі, у його основі лежить… сало!  Песто по-моденськи не додають у пасту, цим соусом слід мастити гарячий хліб або лаваші та ньокко фритто (gnocco fritto) — традиційну страву регіону Емілья-Романья.

 радимо утриматися від цього, бо консистенція соусу буде неправильною
Радимо утриматися від блендеру, бо консистенція соусу буде неправильною

 Складові

  • Сало (бажано не зовсім свіже, а трошки «підстаркувате») — 250 гр;
  • часник — 2 зубчики;
  • розмарин — 2 гілочки.

Приготування

Почистити та дрібно нарізати часник та розмарин.

Пропустити через м'ясорубку або посікти ножем сало. 

Ретельно перемішати подрібнені інгредієнти до однорідної маси.

Порада від Інформатора: якщо у вас виникне бажання пропустити сало, розмарин та часник через блендер – радимо утриматися від цього, бо консистенція соусу буде неправильною.

Цей песто можна зберігати у холодильнику до 5 днів.

Песто з волоських горіхів

Цей песто народився у Лігурії. Він ідеально підходить до спагеті, троф'є та лінгвіне.

Такий соус чудово доповнить макарони
Такий соус чудово доповнить макарони

 Складові

  • Волоські горіхи очищені — 200 гр;
  • тертий пармезан або грана падано – 50 гр;
  • часник — 1 зубчик;
  • панірувальні сухарі — 50 гр;
  • молоко — 100 мл;
  • оливкова олія — ​​5 ст.л;
  • сіль, перець — за смаком.

Приготування

Вам знадобиться ступка або блендер (міксер).

Занурити в молоко панірувальні сухарі. Нагріти воду в каструлі до кипіння та занурити в неї горіхи. Бланшувати їх 2 хвилини, після чого дістати та охолодити. З охолоджених горіхів зняти коричневу шкірку. Висипати горіхи у ступку та подрібнити до зернистої суміші.

Також у ступці подрібнити часник. Дістати панірувальні сухарі з молока, віджати. Додати до подрібнених горіхів і часнику, ретельно перемішати. Посолити та поперчити суміш, додати оливкову олію. Ще раз ретельно перемішати до однорідної консистенції. Готово!

Песто з петрушки

Це теж лігурійський соус, він ідеально підходить до риби та м'яса на грилі, а також це дуже цікава заправка до макарон.

Зараз самий сезон петрушки
Зараз самий сезон петрушки

Складові

  • Листя свіжої петрушки – 20 гр;
  • кедрові горіхи — 15 гр;
  • лимонний сік — 1 ст.л;
  • часник — 1 зубчик;
  • оливкова олія — ​​3 ст.л;
  • сіль за смаком.

Приготування

Петрушку вимити та обсушити. Помістити петрушку, часник, лимонний сік, оливкову олію та сіль у блендер та перемішати до однорідної консистенції як крем, але не рідкої.

Песто з в'ялених помідорів

Це сицилійський песто. Він ідеально підходить до спагеті та рігатоні. Також на Сицилії цей песто люблять намазувати на хліб та додавати до салатів.

Цей соус готується дуже швидко
Цей соус готується дуже швидко

 Складові

  • В'ялені помідори — 300 гр;
  • очищений мигдаль — 100 гр;
  • оливкова олія — ​​5 ст.л;
  • сіль за смаком.

Приготування

У блендер занурити помідори, мигдаль та сіль. Почати перемішувати, додаючи по ложці оливкову олію. Довести до готової суміші.

Песто з фісташок

Цей песто теж родом із Сицилії. Він ідеально підходить до спагеті, також може збагатити макарони по-флотськи (на Сицилії є подібний вид пасти, називається pasta alla carcerata — тюремна паста), а також із цим песто роблять смачнющу фісташкову лазанью!

Зберігати фісташковий песто можна до 5 днів у холодильнику
Зберігати фісташковий песто можна до 5 днів у холодильнику

 Складові

  • Очищені фісташки – 200 гр;
  • тертий пармезан – 4-5 ст.л;
  • оливкова олія — ​​100 мл;
  • часник — ½ зубчика;
  • сіль, перець — за смаком.

Приготування

Закип'ятити воду, занурити в неї фісташки, бланшувати 1 хвилину, після чого дістати, охолодити. Очистити горіхи від плівки.

У блендер висипати горіхи, додати тертий сир, оливкову олію та перець із сіллю.

Перемішувати до однорідної консистенції.

Зберігати фісташковий песто можна до 5 днів у холодильнику, а можна заморозити.

Песто з помідорів чері

Цей песто теж завітав до вашого столу із самої СициліїВін ідеально підходить до фузіллі та фарфале. А ще сицилійці люблять його подавати як соус до риби на пару; також його можна намащувати на хліб або брускети.

Коли вийде сметаноподібна суміш, це означає, що помідорний песто готовий!
Коли вийде сметаноподібна суміш, це означає, що помідорний песто готовий!

 Складові

  • Помідори черрі або піккаділлі — 300 г;
  • очищений мигдаль — 70 гр;
  • тертий сир типу пармезан або грана падано — 50 гр;
  • часник — 1 зубчик;
  • оливкова олія — ​​5 ст. л.

Приготування

Помідорки промити, обсушити. Мигдаль занурити в киплячу воду і бланшувати 2 хвилини, після чого дістати, охолодити та очистити від шкірок.

Помідори розрізати на 4 частини та помістити в блендер або міксер. Додати мигдаль, часник, тертий сир, сіль і перемішувати, додаючи туди оливкову олію.

Коли вийде сметаноподібна суміш, це означає, що помідорний песто готовий!

Смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.