Літні супи: українська окрошка від Пави, польський холодник та турецький джаджик

Читать на русском

Навіть такий простий рецепт, як окрошка, можна вдосконалити. Поради шеф-кухарів

Читать на русском
Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак, суп, окрошка
Порадуйте себе різними варіантами цієї смачнючої страви

Навіть такий простий рецепт, як окрошка, можна вдосконалити. Поради шеф-кухарів

Рецепти української окрошки, польського холодника та турецького джаджику сподобаються усім, хто любить кулінарне різноманіття. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачні поради. 

Спека наступаючого літнього сезону вже на порозі, тож все частіше тягне скуштувати чогось легкого й навіть прохолодного. Окрошка – це різновид холодного супу на овочевій або м’ясній основі. Належить до традиційних страв, виникнення якої пов'язують з періодом Хрещення Київської русі. Окрошка є одним з різновидів холодних супів, які здавна присутні в кухнях народів інших країн за назвами:

  • таратор,
  • овдух,
  • хладник,
  • хопта,
  • джаджик,
  • сасик,
  • кундук,
  • чалоб,
  • дограмач,
  • мацнабрдош,
  • холодник. 
Чи є ті, хто не любить окрошку, - ми таких не зустрічали!
Чи є ті, хто не любить окрошку, - ми таких не зустрічали!

 Українська "Окрошка" від Вадима (Пави) Бжезинського 

Вам знадобиться:

  • Картопля середня - 3-4штуки.
  • Яйце куряче - 8-10 штук.
  • Ковбаса - 300 г.
  • Огірок свіжий - 3-4 штук.
  • Редис - 250 г.
  • Зелена цибуля - до смаку.
  • Горошок зелений - до смаку.
  • Кріп - пучок.
  • Айран - 1л (обовʼязково спробуйте з ним, радить шеф!)
  • Вода мінеральна газована - 1,5 л.
  • Гірчиця гостра - 2 столові ложки.
  • Лимонний сік - 1столова ложка.
  • Сіль, перець - до смаку.
 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Bzhezynskyi Vadym (@pava_vb)

Як готувати:

Відварену картоплю нарізаємо кубиком. Відварені яйця - білок - нарізаємо, жовток перетираємо окремо. Нарізаємо кубиками варену ковбаску. Огірки, редиску нарізаємо дрібними кубиком або тонкими кружальцями. Далі подрібнюємо зелень - цибулю, кріп, додаємо молодий, солодкий зелений горошок.

Змішуємо всі нарізані інгредієнти, додаємо сіль, перець до смаку, сметану, гірчицю та лимонний сік, добре перемішуємо, вливаємо айран та мінеральну воду, знову перемішуємо. Страва готова. 

Польський "Холодник" класичний 

Вам знадобиться:

  • Кефір - 1 л.
  • Вода мінеральна – 500 мл.
  • Буряк - 250 г.
  • Ковбаса варена - 230 г.
  • Огірки – 200 г.
  • Картопля - 350 г.
  • Яйця – 3 штуки.
  • Цибуля зелена - 20 г.
  • Кріп свіжий - 20 г.
  • Петрушка свіжа – 15 г.
  • Сіль, перець чорний мелений - до смаку.
Холодник - ідеальна освіжаюча ситна страва в спеку.
Холодник - ідеальна освіжаюча ситна страва в спеку, втім навесні вже теж цілком смакує - бо дуже свіжа!

Як готувати:

Картоплю в каструлі заливаємо водою (щоб вода покрила картопля) і відварюємо 20-25 хвилин до готовності. Готову картоплю виймаємо з відвару і залишаємо остигати. Буряк у каструлі заливаємо водою та відварюємо близько 1 години, до готовності. Готові буряки виймаємо з води і залишаємо остигати.

Яйця в каструлі заливаємо водою і відварюємо круто (10 хвилин після закипання), потім остуджуємо в холодній воді. Картоплю, що остигнула, очищаємо і натираємо на великій тертці або розминаємо товкачем у пюре.

Огірки нарізаємо кубиками та додаємо до картоплі. Ковбасу нарізаємо кубиками та додаємо в каструлю. Яйця очищаємо, нарізаємо кубиками та додаємо до інших компонентів. Зелену цибулю, петрушку і кріп дрібно шаткуємо. Небагато зелені можна залишити для прикраси готової страви. Зелень додаємо до решти компонентів. Також додаємо чорний мелений перець. Все перемішуємо.

Буряк очищаємо, натираємо на середній тертці та кладемо в окремий посуд. До буряків вливаємо кефір. Слідом за кефіром вливаємо мінеральну воду і солимо до смаку. У порційну тарілку кладемо суміш овочів, яєць та ковбаси. Додаємо кефірно-бурякову заливку. Все перемішуємо.

Порада від Інформатора: у кожну порцію холодного супу додаємо 1-2 кубики льоду і зелень, що залишилася.

Турецький "Джаджик"

Вам знадобиться:

  • Натуральний йогурт - 300 мл.
  • Вода - 250 мл.
  • Свіжі огірки - 2 штуки.
  • Часник - 2-4 зубчики.
  • Петрушка - до смаку. 
  • М'ята - до смаку. 
  • Сіль - до смаку. 
  • Оливкова олія - 2 столові ложки.
Ця страва готується на йогурті.
Ця страва готується на йогурті. Якщо хочете, щоб вона була ситнішою - додайте яйця.

Як готувати:

Огірки миємо, чистимо від шкірки і натираємо на великій тертці. Часник чистимо, тиснемо за допомогою ножа і ретельно подрібнюємо. У глибоку миску наливаємо натуральний йогурт. Ви можете приготувати натуральний йогурт за одним із наших рецептів, які є на нашому сайті.

Додаємо до йогурту прохолодну питну воду і все розмішуємо за допомогою вилки чи віночка. У йогурт, розведений водою, додаємо на смак сіль. Ще раз все перемішуємо. За бажання можете додати мелений чорний перець.

Додаємо сушену м'яту. Кількість м'яти регулюйте на ваш смак. Перемішуємо йогурт із сушеною м'ятою та перекладаємо в миску подрібнені за допомогою терки огірки та часник.

Додаємо до нашого майбутнього супу дрібно нарізану зелень. Можете використовувати будь-яку зелень, однак у класичному рецепті використовується петрушка. Перемішуємо усі інгредієнти.

Додаємо в наш суп оливкову олію. Не намагайтеся замінити його звичайною олією. Справа в тому, що оливкова олія для цього рецепту підходить набагато краще. Ще раз все добре перемішуємо.

Порада від Інформатора: готовий джаджик подаємо у холодному вигляді, додавши в кожну тарілку чайну ложку оливкової олії. Смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.