Зберігайте фрукти та овочі свіжими довше за допомогою цих науково обґрунтованих прийомів
Ми всі знаємо, що свіжі продукти корисні для нас. Але фрукти, овочі та зелень мають властивість швидко псуватися, якщо їх не з'їсти. Це пов'язано з тим, що навіть після збору врожаю в живих рослинах продовжуються свої біологічні процеси. Вони дихають - виробляють енергію з накопичених вуглеводів, білків і жирів з одночасним виділенням вуглекислого газу і водяної пари. До речі, саме тому картопля в коморі проростає.
Крім того, свіжі продукти легко псуються під впливом різних мікробів - як нешкідливих, так і тих, що можуть викликати захворювання, так званих патогенних мікроорганізмів. Тому просто покласти продукти в холодильник не вирішить проблему, оскільки різні види рослин по-різному реагують на умови зберігання. Але вихід є, і зберігати продукти свіжішими довше - можна, і ось як - радять наукові експерти ScienceAlert.
Фермери завжди прагнуть зібрати врожай, коли він знаходиться в оптимальному стані, але як передзбиральні, так і післязбиральні фактори впливають на свіжість і якість ще до того, як ви придбаєте ці продукти. До передзбиральних факторів відносяться сільськогосподарські, такі як кліматичні умови, тип ґрунту та наявність води. Післязбиральні фактори включають миття та очищення після збору врожаю, транспортування та дистрибуцію, переробку та пакування, а також зберігання.
Як споживачі, ми не можемо безпосередньо контролювати ці фактори - іноді овочі, які ми купуємо, просто менш якісні. Але ми можемо звернути увагу на речі, які вплинуть на продукти, коли ми принесемо їх додому. Одна з головних речей, на яку слід звернути увагу, - це поранення або пошкодження продуктів. Це може статися на будь-якому етапі післязбиральної обробки, і це дійсно може прискорити гниття ваших овочів і фруктів. Втрата вологи через пошкоджену шкіру прискорює псування і втрату поживних речовин. Це також полегшує проникнення мікробів, що псують продукти.
Не обов'язково мити продукти перед зберіганням. Багато з того, що ми купуємо, вже пройшло промислову обробку. Насправді, якщо ви помили продукти, але не змогли їх повністю висушити, додаткова волога може прискорити псування в холодильнику. Але миття продуктів безпосередньо перед вживанням важливо для видалення бруду та хвороботворних бактерій.
Не використовуйте оцет у воді для миття, незважаючи на те, що ви бачите ці поради в соціальних мережах. Дослідження показують, що оцет не впливає на зниження мікробного навантаження на свіжі продукти. Так само не використовуйте харчову соду. Хоча є деякі докази того, що харчова сода може видаляти залишки пестицидів з поверхні деяких продуктів, в домашніх умовах її не рекомендується використовувати. Просто використовуйте звичайну водопровідну воду.
Головне, що вам потрібно, це правильний тип упаковки і правильне місце зберігання - якщо хочете контролювати втрату вологи, гниття й дозрівання. Три основні варіанти зберігання - на прилавку, в холодильнику або в "прохолодному, сухому і темному місці", наприклад, у коморі. Ось кілька поширених прикладів продуктів і місць, де їх найкраще зберігати.
Банани, цибулю, часник, картоплю, батат і цілий гарбуз краще зберігати в темній коморі або шафі. Не зберігайте картоплю та цибулю разом: цибуля виробляє газ етилен, який прискорює псування картоплі, а висока вологість картоплі псує цибулю. Також не зберігайте разом такі фрукти, як яблука, груші, авокадо і банани, тому що ці фрукти виділяють газ етилен, коли дозрівають, через що сусідні фрукти дозрівають і потенційно псуються набагато швидше. Якщо тільки не хочете, щоб ваші фрукти дозріли швидше.
Вся листова зелень, морква, огірки, цвітна капуста і броколі найкраще зберігаються в холодильнику в ящику з низькою вологістю. Ви можете покласти їх у перфоровані поліетиленові пакети, щоб утримати вологу, але забезпечити доступ повітря. Але не кладіть їх у повністю герметичні пакети, оскільки це може сповільнити дозрівання, затримуючи вуглекислий газ, що призведе до гниття і неприємного запаху.
Деякі фрукти також краще зберігати в холодильнику. Наприклад, яблука та цитрусові, такі як апельсини, можуть довше зберігати свіжість у холодильнику, навіть в морозильній камері. Проте не зберігайте кавун у холодильнику занадто довго, оскільки він втратить свій смак і насичений червоний колір, якщо зберігатиметься в холодильнику довше трьох днів.
Більшість зелені та деякі листові овочі - наприклад, селеру, зелену цибулю та спаржу - можна зберігати стеблами у воді, щоб вони залишалися хрусткими. Зберігайте їх у добре провітрюваному приміщенні, подалі від прямих сонячних променів, щоб вони не перегрілися і не зів'яли. Експерименти в домашніх умовах - хороший спосіб знайти найкращі способи зберігання продуктів.
За можливості купуйте лише невеликі партії, щоб не турбуватися про збереження свіжості продуктів. Ніколи не купуйте побиті або пошкоджені продукти, якщо плануєте зберігати їх більше одного дня.
"Обробляйте" овочі для зберігання. Якщо ви купуєте велику кількість - можливо, на розпродажі був оптовий варіант - подумайте про те, щоб перетворити продукти на щось, що можна зберігати довше. Наприклад, бананове пюре зі стиглих бананів можна зберігати до 14 днів при температурі 4°C. Для більшості овочів можна використовувати заморожування, бланшування, ферментацію та консервування.
Подумайте про вакуумне пакування. Вакуумна упаковка овочів і ягід також може зберегти їх свіжими довше. Наприклад, вакуумована квасоля може зберігатися до 16 місяців у холодильнику, але у відкритому вигляді вона протримається лише близько чотирьох тижнів. Покладіть продукти в холодильнику так, щоб ви могли легко бачити їх і використовувати ще до того, як вони втратять свіжість.
Експериментуйте з лайгаками для зберігання. Соціальні мережі рясніють порадами та хаками про те, як найкраще зберігати продукти. Перетворіть свою кухню на лабораторію і випробуйте будь-які поради, які вас зацікавили - вони можуть дійсно працювати. Ви навіть можете використовувати ці експерименти як спосіб розповісти дітям про важливість зменшення харчових відходів.
Вирощуйте власні рослини. Це не для всіх, але ви завжди можете спробувати вирощувати зелень у горщиках, щоб не турбуватися про те, що вона буде несвіжою, або щоб мати змогу з'їсти гігантський пучок м'яти за один раз. Вирощування власної мікрозелені також може бути корисним.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.