Любителям шашликів присвячується: як не затупити при виборі мангала

Читать на русском

Розбираємося в перевагах та недоліках різних видів складних жаровень

Читать на русском
шашлик мангал м'ясо
Смак страв, приготованих на мангалі, неможливо повторити на кухні

Розбираємося в перевагах та недоліках різних видів складних жаровень

Жодні капризи травневої погоди, окрім наполегливого дощу, не можуть зупинити  шашличного буму, коли в будь-якому більш-менш відповідному зеленому куточку смажиться м'ясо. Добре, коли є дача, а на ній стаціонарне вогнище, яким можна користуватися роками – з дахом, піччю для казана, можливістю коптити страви або робити барбекю. А якщо ні, то доведеться обзаводитися переносним мангалом - так, не та якість виготовлення та рівень комфорту, зате повна свобода дій, коли закинув свій мангал у багажник і робиш новий шашлик на новому місці.

Часи, коли мангали продавалися двох видів - легше, але дешевше і дорожче, але важче, на щастя, давно минули. Хоча в нинішній різноманітності альтернатив можна зламати ногу в спробах розібратися, на чому зупинитися. Знаючі люди, щоправда, кажуть, що переносний мангал не купується на віки, тому нема чого і морочитися.

Кінцевий результат залежить не тільки від якості м'яса та майстерності кухаря, а й від мангалу.
Кінцевий результат залежить не тільки від якості м'яса та майстерності кухаря, а й від мангалу.

Тим не менш, про переваги і недоліки різних видів мангалів все ж таки краще знати.

Найпоширеніші типи матеріалів, з яких робляться переносні жаровні - це сталь, чавун, нержавіюча сталь, алюміній. І їхній головний загальний недолік - недовговічність. А для продовження терміну служби доведеться дотримуватись різних правил експлуатації. Крім того, переносні мангали гірше утримують тепло, вимагають багато часу для остигання, щоб їх можна було скласти, та рівної поверхні для стійкості "похідної кухні".

І, звичайно, кожен матеріал має свої нюанси в експлуатації, свої плюси та мінуси.

Сталевий мангал

Переваги: ​​

  1. Міцність матеріалу, стійкість до пошкоджень, довговічність.
  2. Компактність та легкість, що робить їх зручними для перенесення.
  3. Відмінне поширення тепла, що забезпечує рівномірне приготування м'яса.
  4. Відносна невисока вартість - здебільшого сталеві мангали доступні за ціною.
Варіант доступний і зручний, але вимагає ретельного догляду.
Варіант доступний і зручний, але потребує ретельного догляду.

Недоліки: 

  1. Схильність до корозії без правильного догляду і особливо під впливом вологи сталеві мангали можуть швидко вийти з ладу.
  2. Необхідність у догляді та обслуговуванні, тобто регулярне очищення, нанесення жаростійкої фарби, порятунок від дощу.
  3. Не дуже добре утримання тепла, особливо в порівнянні з чавуном.
  4. Не дуже висока стійкість до високих температур.

Чавунний мангал

Переваги: ​​

  1. Відмінне утримання тепла, що дозволяє рівномірно готувати м'ясо навіть за низького вогню.
  2. Міцність та довговічність - з витримуванням високих температур та стійкості до механічних впливів.
  3. Стійкість до корозії – на відміну від сталі, чавуну дощ не страшний, що робить його найкращим вибором для використання на відкритому повітрі.
  4. Привабливий зовнішній вигляд - на відміну від сталевих, які є листами металу, чавунні мангали чомусь роблять симпатичними і вигадливими. На приготування м'яса це, звичайно, не впливає, але потрібну атмосферу додає точно.
Це, звичайно, красиво, але важко і дорого.
Це, звичайно, красиво, але важко та дорого.

Недоліки:

  1. Тяжкість - і це головний чавунний мінус, що ускладнює їхні подорожі на пікніки, довезти в машині - це одне, а ось тягати такий тягар галявиною - зовсім інше.
  2. Ціна відчутніше вище, ніж у сталевих аналогів, внаслідок більш дорогого матеріалу та виробничого процесу.
  3. Необхідність більшого часу на розігрів через високу теплову інерцію чавуну.

Мангал з нержавіючої сталі

Переваги: ​​

  1. Міцність, надійність та довговічність.
  2. Стійкість до корозії – і це основна перевага нержавіючої сталі, яка здатна не іржавіти навіть за впливу вологи та агресивних умов навколишнього середовища.
  3. Легкість у догляді – мангали з нержавіючої сталі легко чистяться та обслуговуються.
  4. Зовнішній вигляд - не так вишукано, як у чавуну, але й не так нудно, як у звичайної сталі, як правило, мангал з нержавіючої сталі має сучасний і стильний зовнішній вигляд.
  5. Відмінне поширення тепла, що забезпечує рівномірне приготування.
Міцно, стійко, але швидко втрачає тепло.
Міцно, стійко, але швидко втрачає тепло.

Недоліки: 

  1. Висока ціна - мангали з нержавіючої сталі зазвичай коштують дорожче навіть за чавун.
  2. Не дуже хороше утримання тепла - у порівнянні з тим же чавуном у нержавіючої сталі слабша теплоємність, що вимагає більше часу на розігрів.
  3. Крім того, існує думка фахівців і в готуванні, і в споживанні шашликів про "не той" смак м'яса. Нібито мангали з нержавіючої сталі не дають того автентичного смаку, як мангали із чавуну чи кераміки.

Алюмінієві мангали

Переваги: ​​

  1. Легкість - з таким мангалом на шашлики можна вирушити без машини, оскільки його вага може коливатися від 2 до 10 кг.
  2. Природна стійкість до корозії та можливість використання у мокрих умовах.
  3. Легкість у чищенні, догляді та обслуговуванні.
  4. Швидкий розігрів та швидке охолодження.
Легко нести, але швидко зіпсувати.
Легко нести, але швидко зіпсувати.

Недоліки: 

  1. Менша міцність, ніж у мангалів зі сталі чи чавуну. Тому вони легко деформуються під час падіння або тиску.
  2. Найменша стійкість до високих температур через нижчу точку плавлення алюмінію в порівнянні з іншими матеріалами.
  3. Нездатність довго утримувати тепло, що може призвести до нерівномірного приготування м'яса або необхідності використання вищих температур.
  4. Можливість окислення - це може відбуватися з деякими типами алюмінію за впливом агресивних хімічних середовищ або харчових продуктів. Звичайно, цей процес погано позначається не тільки на зовнішньому вигляді мангалу, але і на його міцності.

До речі, всі переносні мангали можуть мати різну товщину сталі, і тут слід враховувати, що оптимальна - це щонайменше 4 мм. Тоді є шанс, що за рік не потрібно буде купувати нову жаровню. Але при купівлі недорогих моделей із товщиною сталі менше 1,5 мм потрібно бути готовим, що від високої температури їх може так перекосити, що ні зібрати, ні розібрати  буде неможливо.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.