Курка по-тевтонськи: обід лицарів-хрестоносців

Читать на русском

Лицарі мали свої куховарські книги на зразок Кенігсберґського куховарського манускрипту й Королівської куховарської книги

Читать на русском
Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак
Тевтонці зналися на гастрономії та кулінарії та навіть мали власні кулінарні книги

Лицарі мали свої куховарські книги на зразок Кенігсберґського куховарського манускрипту й Королівської куховарської книги

Рецепти курки по-тевтонськи, персидського пудингу та шафранового морозива сподобаються усім, хто любить ласувати новими смаками. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду. 

Тевтонський орден германських лицарів-хрестоносців, заснований наприкінці XII століття, був поширений на землях сучасної Німеччини та згодом Польщі. Лицарі мали свій побут та навіть куховарські книги на зразок "Кенігсберґського куховарського манускрипту" й "Королівської куховарської книги".

Лицарська братія мала вельми екзотичні смаки, так, на Рідзво ласувала бобровими хвостами та мигдалевим соусом до "чорної курки" чемані (з чорним оперенням та м'ясом). Але в інший час здебільшого зарчувалася все ж більш тривіально. Полюбляли вони млинці, фаршировані печінкою й холодець зі щуки та яйця.

Щоб гарно воювати, тевтонськы лицары гарно їли!
Щоб гарно воювати, тевтонські лицарі гарно їли!

Вважається, що у Середньовіччі не існувало вишуканих солодощів, хіба що сушені фрукти, марципани та солодкі перепічки. Але не у тевтонських лицарів! Останні смакували шафрановим морозивом та персидським пудингом. Сьогодні ж ми приготуємо курку по-тевтонськи, персидський пудинг та шафранове морозиво!

Курка по-тевтонськи

Вам знадобиться:

  • Курка (крила та гомілки) - 1 кг.
  • Яблука - 2-3 штуки.
  • Вино - 200 г.
  • Мед - 1-2 столових ложки.
  • Гірчиця - 1-2 столових ложки.
  • Майоран - ½ чайної ложки.
  • Білий хліб - ½ хлібини.
  • Молоко - 200 г.
  • Яйця - 1 штука.
Така курка, смажена з хлібом, дуже й дуже ситна.
Така курка, смажена з хлібом, дуже й дуже ситна.

Як готувати:

Яблука наріжте й трохи підсмажте. Хліб вмочіть у молоко з яйцем. Курку натеріть приправами, часником, медом та гірчицею. Змішайте курку з яблуками та хлібом і залийте вином. Запікайте в духовці 30-40хв. Курка по-тевтонськи готова, смачного!

Персидський пудинг

Вам знадобиться:

  • Молоко - 1 л.
  • Цукор - 180 г.
  • Кукурудзяний крохмаль - 7 столових ложок.
  • Вершки жирні - 240 мл.
  • Молотий кардамон - 1½ чайної ложки.
охолоджений пудинг за бажанням полийте сиропом і прикрасьте горіхами і гранатом.
Охолоджений пудинг полийте сиропом і прикрасьте горіхами й гранатом.

Як готувати:

Молоко ретельно змішайте у каструлі з цукром, крохмалем та вершками. Встановіть масу на середній вогонь. Варіть масу до загусання 10-12 хвилин, безупинно помішуючи. Зменште вогонь і продовжуйте готувати пудинг ще 4-5 хвилин.

Зніміть з вогню, всипте кардамон і перемішайте. Розкладіть масу по невеликих склянках і поставте в холодильник на 2–3 години. 

Порада від Інформатора: в цьому рецепті вершки можна замінити такою самою кількістю молока, а кукурудзяний крохмаль – 12 столовими ложками рисового борошна. А замість кардамону можна додати апельсинову чи рожеву воду. До десерту можна додати ягідний сироп, фісташки, зерна граната.

Шафранове морозиво

Вам знадобиться:

  • Молоко - 0,5 л.
  • Цукор - ½ столової ложки.
  • Вершки - 2 столові ложки.
  • Шафран - ¼ чайної ложки. 
  • Кориця - 15 г.
  • Фісташки - 50 г.
Цей десерт оцінять навіть діти!
Цей десерт оцінять навіть діти!

Як готувати:

Запарте шафран на 20 хвилин. У каструлю влийте молоко, вершки, запарений шафран. Цукор розітріть та потроху всипайте до молока з шафраном. Готову суміш поставте в холодильник на 30 хвилин. Потім перемішайте і поставте на 3 години до морозилки, періодично перемішуючи. Готове морозиво посипте фісташками.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.