Вчені перевірили це твердження
Насправді пити оливкову олію пропонується не після, а до вживання випивки. Так, останнім часом привернула увагу думка, що порція оливкової олії перед питтям алкоголю нібито запобігає похміллю. Ця ідея припускає, що оливкова олія може покривати шлунок і сповільнювати всмоктування алкоголю, тим самим зменшуючи симптоми похмілля, пише ScienceAlert.
Проте, попри свою привабливість, це твердження не має наукового підтвердження, і до нього слід підходити з великим скептицизмом. Теорія, що лежить в основі трюку з оливковою олією, полягає в тому, що її високий вміст жиру утворює оболонку на слизовій шлунка, уповільнюючи швидкість всмоктування алкоголю в кров. Передбачається, що це повільне всмоктування зменшує інтенсивність похмілля.
Хоча це правда, що жирна їжа може певною мірою уповільнити всмоктування міцних напоїв, ефективність цієї тактики сумнівна. Всмоктування алкоголю в основному відбувається в тонкому кишківнику, лише близько 20% всмоктується в шлунку. Це означає, що навіть якщо оливкова олія сповільнює початкове всмоктування в шлунку, більша частина алкоголю все одно буде всмоктуватися пізніше в процесі травлення.
Крім того, метаболізм організму або природне розщеплення алкоголю печінкою є основною причиною таких симптомів похмілля, як зневоднення, головні болі та нудота. Оливкова олія не втручається в цей метаболічний процес таким чином, щоб змінити наслідки похмілля. Комплексний підхід до запобігання похмілля включає кілька факторів, таких як гідратація, харчування та невелика кількість випивки.
Висновок: оливкова олія може трохи сповільнити всмоктування алкоголю, але це далеко не комплексне рішення. Варто зазначити, що деякі стверджують, що метод оливкової олії їм підходить. Та на це часто може впливати ефект плацебо. Віра в ефективність ліків іноді може призвести до видимих покращень, навіть якщо ефективність самого засобу науково не доведена. Отже, хоча ідея прийняти порцію оливкової олії перед вживанням алкоголю, щоб запобігти похміллю, є спокусливо простим рішенням, замість результату ви можете отримати діарею.
Замість того, щоб покладатися на оливкову олію, є кілька добре відомих методів запобігання або пом’якшення похмілля.
Зневоднення є основною причиною симптомів похмілля. Вживання води до, під час і після вживання алкоголю може допомогти підтримувати рівень гідратації та зменшити тяжкість похмілля.
Вживання поживної їжі перед вживанням може сповільнити всмоктування алкоголю ефективніше, ніж порція оливкової олії. Їжа, багата білками, жирами та складними вуглеводами, може забезпечити більш збалансований підхід до пом’якшення впливу алкоголю.
Найефективніший спосіб запобігти похміллю - помірковане пиття. Встановлення обмежень і темп споживання алкоголю може значно знизити ризик похмілля.
Після вживання алкоголю споживання їжі та напоїв, які відновлюють втрачені електроліти та забезпечують необхідні поживні речовини, можуть допомогти організму відновитися. Сюди входять спортивні напої, фрукти та овочі.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.