П'яниці лютують: штучний інтелект три роки вчили варити пиво, а найкраще вийшло безалкогольне

Читать на русском

ШІ може допомогти розібратися в складних взаємозв'язках, пов'язаних зі сприйняттям людиною ароматів.

Читать на русском
Штучний інтелект, вчені, наука, пиво
Несподіванкою стало те, що деякі речовини, які традиційно вважаються негативними, можуть бути позитивними

ШІ може допомогти розібратися в складних взаємозв'язках, пов'язаних зі сприйняттям людиною ароматів.

Дослідники з Бельгії використовують штучний інтелект для поліпшення смаку пива, але кажуть, що майстерність пивоварів залишається життєво важливою. Науковці побудували моделі, засновані на машинному навчанні - формі штучного інтелекту - для прогнозування смаку пива та його оцінки на основі складу. 

Незалежно від того, якому пиву ви віддаєте перевагу, бельгійське здавна славиться своєю різноманітністю, якістю та спадщиною. Тепер дослідники стверджують, що вони використали можливості штучного інтелекту, щоб зробити це пиво ще кращим, пише The Guardian.

Вияивлося, що ШІ може допомогти розібратися в складних взаємозв'язках, пов'язаних зі сприйняттям людиною ароматів.

"Пиво, як і більшість харчових продуктів, містить сотні різних ароматичних молекул, які вловлюються язиком і носом, а наш мозок потім інтегрує їх в одну картину. Однак, сполуки взаємодіють одна з одною, тому те, як ми сприймаємо одну з них, залежить від концентрації інших", - пояснили науковці.

Вони проаналізували хімічний склад 250 комерційних сортів бельгійського пива 22 різних стилів, включаючи лагери, фруктове пиво, блонди, західнофландрський ель та безалкогольне пиво.

Серед досліджуваних властивостей - вміст алкоголю, рН, концентрація цукру, а також наявність і концентрація понад 200 різних сполук. Останні беруть участь у формуванні смаку - ефіри, що виробляються дріжджами, і терпеноїди з хмелю, що беруть участь у створенні фруктових нот.

Дегустаційна комісія з 16 учасників відібрала зразки та оцінила кожне з 250 сортів пива за 50 різними характеристиками, такими як аромат хмелю, солодкість та кислотність, - цей процес зайняв три роки.

Дослідники також зібрали 180 тисяч відгуків про різні сорти пива з онлайн-платформи споживчих відгуків RateBeer і виявили, що, коментарі щодо таких характеристик як гіркота, солодкість, алкоголь та солодовий аромат добре корелювали з оцінками дегустаційної комісії.

Несподіванкою стало те, що деякі речовини, які традиційно вважаються негативними, можуть бути позитивними, якщо вони присутні в менших концентраціях і зустрічаються в поєднанні з іншими ароматичними сполуками.

Відтак, використовуючи різні набори даних, команда побудувала моделі, засновані на машинному навчанні - формі ШІ - для прогнозування смаку пива. Потім вчені використали отримані результати для покращення існуючого комерційного пива, по суті, додавши до нього речовини, які були визначені моделями як важливі - такі як молочна кислота та гліцерин.

Результати дегустаційної комісії показали, що добавки покращили рейтинги як алкогольних, так і безалкогольних сортів пива за показниками:

  • солодкість,
  • щільність,
  • загальна оцінка.

Особливо вдалим виявився результат із безалкогольним пивом. Любителям пива не варто хвилюватися, що нова технологія може зруйнувати багату спадщину, оскільки майстерність пивоварів залишається життєво важливою.

"Моделі штучного інтелекту передбачають хімічні зміни, які можуть оптимізувати пиво, але саме пивовари повинні втілити це в життя, через рецептура й методів пивоваріння", - наголосили дослідники. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.