Грецька кухня: знаменита мусака з овочами та м'ясом

Читать на русском

Така страва виходить дуже ситною та поживною.

Читать на русском
Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак
Без проблем можна зробити і вегетаріанську мусаку!

Така страва виходить дуже ситною та поживною.

Рецепт грецької мусаки сподобається усім, хто любить печеню з м'яса та овочей. Готувати його просто. А щоб сподобалось ще більше, Інформатор має для вас смачну пораду!

Мусака або муссакі - це пряна м'ясна запіканка з овочами та соусом бешамель, що має відчутний присмак Середземномор'я. Її рецепт не можуть поділити між собою кілька народів: греки, болгари, араби та навіть молдавани. 

Існує припущення, що цій страві більше трьох тисяч років. Також є версія, що мусака у сучасному вигляді стала плодом змішування кулінарних традицій Середземномор'я з кухнею турецьких загарбників, які довгий час перебували у Греції.

Вам знадобиться:

  • Картопля – 2 штуки.
  • Цибуля – 1 штука.
  • Фарш свинячо-яловичий (в оригіналі використовується баранина) – 400 г. 
  • Помідор (можна взяти консервований) – 1 штука.
  • Баклажан (теж можна консервований) – 1 штука.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Сир – 200 г.
  • Оливкова олія – 5 столових ложок.
  • Сіль, перець – до смаку.
  • Чебрець, розмарин, тим'ян (можна взяти готові суміші грецьких або прованських трав) – до смаку.

Для соусу бешамель:

  • Вершкове масло – 50 г.
  • Молоко – 200 мл.
  • Борошно – 1 столова ложка.
  • Мускатний горіх, сіль, перець – на кінчику ножа.
рецепти гарячої мусаки дуже відрізняються у залежності від країни походження.
Рецепти гарячої мусаки дуже відрізняються у залежності від країни походження.

Як готувати: 

Картоплю вимийте, відваріть в мундирі до готовності або запечіть. Баклажан просто поки поріжте скибочками, якщо консервований. Якщо вдасться знайти свіжий, посоліть та дайте постояти. Цибулю почистіть, наріжте кубиками. Часник почистіть та дрібно наріжте.

Помідор вимийте й натріть на тертці, якщо свіжий. Шкірка має залишитись у руці, її викидають. Консервований можна порізати на тонкі слайси гострим ножем, попередньо знявши шкірку. 

Пасеруйте цибулю та часник в 1 столовій ложці олії на середньому вогні до прозорості. Додайте фарш, сіль, перець. Все обсмажте на середньому вогні, періодично помішуючи, протягом 5 хвилин. Додати помідор і трави. Тушкуйте під кришкою на невеликому вогні 20 хв - до готовності фаршу.

Тепер баклажани обсмажте в олії, що залишилася, протягом 5 хвилин. Відварену картоплю почистіть та наріжте скибочками. Увімкніть духовку. Форму для запікання змастіть олією, викладіть в неї шар картоплі. Потім викладіть баклажани, потім фарш з помідорами, потім знову баклажан.

Сир натріть на грубій тертці. Далі приготувати соус. Для цього розтопіть масло, на ньому трохи присмажте борошно. Повільно влийте молоко, весь час розмішуючи, щоб не було грудочок. Додайте сіль, перець, мускатний горіх. Варіть на дуже маленькому вогні 5 хвилин.

Залийте запіканку соусом, посипте тертим сиром. Поставте в духовку та запікайте 40 хв при 180C.

Порада від Інформатора: якщо хочеться зробити страву трохи дієтичнішою, можна баклажани запекти у добре нагрітій духовці хвилин 15. Без проблем можна зробити і вегетаріанську мусаку. Для цього просто треба вилучити фарш. Його можна замінити томатним соусом, аби затушкувати цибулю з помідорами та часником. У цьому випадку помідорів треба взяти вдвічі більше.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.