Проста хитрість допоможе швидко вимити навіть найбрудніший та найжирніший посуд.
Пательня - чи не основний інструмент роботи господинь на кухні. Без неї насправді нічого не приготувати. Використовується пательня часто, тож збирає немало жиру. Відмити останній - ціла історія, котра за умови незнання деяких простих секретів може увігнати в розпач будь-кого.
Лайфхаки, які ми пропонуємо, допоможуть швидко і без особливих зусиль відмити пригорілий жир за допомогою підручних засобів. Вони згодяться для посуду з алюмінію, нержавіючої сталі та з антипригарним покриттям.
Щоб швидко відмити пательню, налийте в неї води, киньте 250 г кухонної солі і поставте на вогонь. Кип'ятіть рідину протягом 10-15 хвилин, і залишки їжі, що пригоріли, легко відокремляться від посуду. Зніміть посуд з вогню, видаліть нагар дерев'яною лопаткою або губкою, а потім промийте пательню проточною водою.
Цим способом можна очистити посуд як усередині, так і зовні. Додайте в харчову соду перекис водню. Пропорції повинні бути такими, щоб суміш стала схожа на кашку. Розігрійте пательню на плиті, потім зніміть з вогню і акуратно нанесіть саморобну суміш на забруднені поверхні. Через 10-15 хвилин видаліть нагар м'якою губкою або зубною щіткою. Помийте пательню засобом для посуду.
Повністю занурюйте посуд у велику каструлю або металевий таз, залийте водою і поставте на вогонь. Як тільки рідина закипить, додайте до неї 0,5 кг харчової соди і шматок господарського мила, подрібненого на тертці. Ретельно розмішайте компоненти, доведіть суміш до кипіння і проваріть пательню протягом 1-1,5 години. У процесі нагар відходитиме від алюмінієвої поверхні, а його залишки можна видалити зубною щіткою і м'якою губкою. Очищену пательню промийте під проточною водою.
Спочатку промийте пательню теплою водою і нанесіть на її поверхню кальциновану соду так, щоб вона повністю покривала забруднення. Акуратно потріть м'якою губкою і залиште діяти на 1 годину.
Порада від Інформатора: кальциновану соду не можна замінити харчовою - засоби мають різні хімічні властивості. Тому, якщо під рукою немає саме цього інгредієнта, краще використовуйте інший метод чищення посуду!
Насипте в пательню 2-3 столові ложки картопляного крохмалю, залийте порошок 200 мл води та поставте на вогонь. Розмішуючи крохмаль, нагрійте рідину та залиште її кипіти на 25 хвилин. Зніміть посуд із плити, злийте воду і витріть насухо м'якою ганчіркою, видаляючи залишки нагару. Сполосніть начиння водою та засобом для посуду.
Від легкого нагару допоможе позбавитись і звичайний спирт. Змочіть ним ватяні диски або м'яку ганчірку та очистіть темний наліт. Після цього промийте пательню водою. Також можна нанести на вологу губку гірчичний порошок та спробувати зняти нагар саме ним. Потім промийте начиння чистою водою.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.