Як різати цибулю й не плакати, та чому це відбувається - пояснення вчених

Кожна господиня має навчитися обходити цей захисний механізм овоча, аби не плакати буквально щодня!

Їжа, лайфхак, продукти, корисні поради, вчені
Цибуля захищається, тому ми плачемо.

Цибуля - овоч настільки універсальний, що складно знайти більш використовуваний, в усьому світі. Її додають до величезної кількості страв, смак яких вона змінює виключно на краще. Крім того, в ріпчастій цибулі містяться вітаміни групи В, А та С. Завдяки такому набору вона є відмінним джерелом корисних речовин.

Проте всі ми знаємо, як не просто мати справу з цим овочем. Адже щойно його розріжеш - на очах з'являються сльози. Чому ми плачемо, коли ріжемо цибульку, та як цьому зарадити, з'ясовував Інформатор. 

Чому ми плачемо від цибулі 

Дослідники розповіли, що цибуля має свій природній механізм захисту для збереження цілосності власних плодів. Тож, коли ми "травмуємо" їх лезом ножа, вона вмикає природній захист. Це й провокує сльози.

Цибуля має фермент - аліназу, що вивільняється зі зруйнованих клітин, перетворюючи амінокислоту аліїн на речовину під назвою аліцин. Аліцин надзвичайно леткий і дуже швидко досягає мембран наших очей, подразнюючи їх. У відповідь виділяються сльози - щоб змити аліцин, - саме тому ми починаємо плакати, пояснили вчені.

За іншою версією, в цибулі містяться молекули сульфонової кислоти і білок. Поєднуючись, ці дві речовини утворюють лакриматор, який є сльозогінним газом. Коли структура цибулини пошкоджується, лакриматор вивільняється у вигляді газу і потрапляє на слизову оболонку очей.

Так як би там не було, і яке б з цим пояснень не виявилось більш грунтовним, а навчитись не плакати від цибулі варто кожній господині. Адже мати з нею справу доведеться щоденно - протягом усього життя. 

Існує щонайменше 10 хитрощів, як не плакати від цибулі :)
Існує щонайменше 10 хитрощів, як не плакати від цибулі :)

Що робити, щоб не плакати

  • Охолодіть цибулю - покладіть в холодильник на 20 хвилин.
  • Періодично змочуйте холодною водою як саму цибулю, так і ніж, яким працюєте.
  • Використовуйте гострі ножі, в ідеалі - керамічні. Ріжте частиною ножа, що розташована ближче до кінчика. 
  • Використовуйте гострий ніж без зубчиків - це зменшить площу виділення летких сполук, які викликають сльози. 
  • Поставте поруч із дошкою, на якій ріжете цибулю, ємність з водою - підійде звичайна миска, аби площа води була більшою. Вода уповільнюватиме роботу захисного механізму цибулі. 
  • Поставте воскову свічку поряд з обробною дошкою - гарячий віск нейтралізуватиме леткі сполуки. 
  • Ріжте цибулю та лимон поперемінно - лимонний сік також нейтралізує леткі сполуки. Перед нарізанням обробіть дошку лимонним соком або оцтом. 
  • Жуйте жуйку - дехто стверджує, що цей процес допомагає нейтралізувати дію сльозогінного газу.
  • Час від часу ополіскуйте руки та протирайте обличчя вологим рушником. В жодному разі не торкайтесь руками обличчя!
  • Вмикайте витяжку, аби зменшити в повітрі концентрацію летких сполук.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube