На жаль, обійти цей закон термодинаміки неможливо
Можливо, хтось із наших читачів планує відсвяткувати Великдень на Евересті або Джомолунгмі, як ще називають цю гору, - найвищій точці нашої планети, розташованої в Гімалаях на кордоні Китаю та Непалу. Інформатор радить вам гарно підготуватись і взяти все необхідне з собою. Зокрема, крашанки, адже зварити яйця на найбільшій висоті земної кулі - не вийде, якщо звісно ви не плануєте тягти з собою туди цілу скороварку. І ось чому.
Ви можете зварити яйце круто чи некруто практично скрізь на планеті, але ви не можете зробити це на найвищій точці Землі над рівнем моря. Насправді, закони, що стоять за цим фактом, впливають на приготування їжі та напоїв у багатьох місцях по всьому світу. Ці закони неможливо обійти, тому що в цьому всесвіті ми підкоряємося законам термодинаміки - а з термодинамікою не посперечаєшся!
Проблема тут полягає в атмосферному тиску. На рівні моря вода кипить при 100°C. Це точка кипіння - але точка кипіння - це зовсім не точка. При різних тисках точка - це лінія. Чим вище ви знаходитесь над рівнем моря, тим нижча температура необхідна, щоб довести воду до кипіння, пояснюють автори публікації IFLScience.
Ви можете скористатися калькулятором, щоб визначити точну температуру кипіння у місці, де знаходитесь, але в якості зручного наближення можна сказати, що на кожні 300 метрів висоти температура кипіння падає на 1°C. Місто Ла-Рінконада є найвищим постійним населеним пунктом у світі на висоті близько 5 км над рівнем світового океану. Там вода закипає при температурі 82,8°C. Це все ще досить добре для приготування яєць, але це нижче ідеальної температури для приготування кави - хоча ви все ще можете її зварити.
Вершина Евересту значно вища за Ла-Рінконаду. Вона знаходиться на висоті 8,8 км над рівнем моря, де тиск становить близько третини атмосферного. Отже, температура кипіння води там падає до 68°C. Це все ще досить гаряче, щоб викликати сильні опіки, але вже недостатньо, щоб повністю зварити яйце.
Білок і жовток складаються з різних речовин, і білки коагулюють при різних температурах. Білок на 54% складається з овальбуміну, який не згортається до 80°C, а жовтку потрібно щонайменше 70°C, щоб затвердіти. Температури окропу буде недостатньо, щоб отримати гарне варене яйце.
Якщо ви перебуваєте на вершині Евересту і вам дуже хочеться вареного яйця, єдиний вихід - підкоритися термодинаміці і скористатися скороваркою. Цей метод приготування підвищить температуру кипіння завдяки збільшенню тиску всередині каструлі. Як ми вже говорили, ви не можете перемогти термодинаміку - ви можете лише дослухатися до неї.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. Підписатися на канал у Viber можна тут.