Вона може з часом призвести до серйозних ускладнень зі здоров'ям
Нове дослідження вкотре показує, що кето-дієта може спровокувати хвороби серця, інсульт, діабет 2 типу та синдром подразненого кишечника. Такого висновку вчені дійшли в результаті невеликого дослідження, але воно має змусити бажаючих схуднути двічі подумати щодо вибору дієти, йдеться в матеріалі LliveScience.
Британські вчені залучили до експерименту 53 здорових дорослих людини, які дотримувалася однієї з трьох дієт протягом 4–12 тижнів. Перша дієта була кетогенною - з низьким вмістом вуглеводів, друга - дієта з низьким вмістом цукру, третя - дієта з помірним вмістом цукру і вуглеводів.
Науковці виявили, що кето-дієта підвищує рівень холестерину, зменшує кількість корисних кишкових бактерій і знижує здатність організму переносити цукор, переміщуючи джерело його енергії з глюкози на жири. Проте, вона дійсно результативна, однак - і загрозлива водночас. Так, і дієта з низьким вмістом цукру, і кето-дієта призвели до втрати жиру, не впливаючи на рівень фізичної активності людей. Схоже, людям, які сподіваються отримати стрункішу форму, краще відмовитися від цукру, а не від вуглеводів в раціоні.
"Кетогенна дієта ефективна для втрати жиру, але вона має різноманітні метаболічні ефекти, що підійдуть не всім. Натомість обмеження цукру (...) сприяє втраті жиру без видимих негативних наслідків для здоров’я", - пояснили фізіологи.
Стандартне кето-меню виглядає так: здорові жири – 70-80% від загальної кількості споживаних калорій, білок – 20-25% від загальної калорійності раціону. А от вуглеводи мають становити приблизно 5-10% споживаних калорій на день. Нагадаємо, які продукти належать до вуглеводів:
Ті, хто дотримується кето-дієти, в середньому споживають менше ніж 8% калорій з вуглеводів. Дієта з низьким вмістом цукру включала менш як 5% споживання енергії з вільних цукрів – тих, що додаються до їжі та напоїв або містяться у фруктових соках, сиропах і меді. Їх порівнювали з контрольною дієтою з помірним вмістом цукру та вуглеводів, де вільний цукор становив близько 18% споживання енергії.
До четвертого тижня кето-дієти учасники втратили у кишечнику значну кількість пробіотиків. Ці бактерії покладаються на харчові волокна, під час кето-дієти скорочені на 40%. Той факт, що ця зміна в кишечнику зберігалася на 12-му тижні кето-дієти, говорить, що така дієта може спричинити внутрішній хаос.
Вплив кето-дієти на рівень холестерину особливо хвилював дослідників, тоді як учасники дієти з низьким вмістом цукру знизили загальну концентрацію холестерину до 12-го тижня дослідження. Попри зменшення жирової маси, кетогенна дієта підвищила рівень поганого холестерину у крові учасників!
"Якщо сидіти на такій дієті роками, це може мати довгострокові наслідки для здоров’я, наприклад, підвищений ризик хвороб серця та інсульту", - застерегли дослідники.
Хоча кето-дієта знизила рівень глюкози натще, вона й зменшила здатність організму переробляти вуглеводи з їжі. Люди, які дотримувалися кето-дієти, мали підвищений рівень ферменту PDK4 у м’язах, що спостерігається при діабеті 2 типу. Дієта також знизила рівень ферменту AMPK і білка GLUT4, які відіграють важливу роль у метаболізмі глюкози.
"Ця резистентність до інсуліну не обов’язково погана, якщо люди дотримуються кетогенної дієти, але якщо ці зміни зберігаються, коли люди повертаються до дієти з високим вмістом вуглеводів, це може підвищити ризик розвитку діабету 2 типу в довгостроковій перспективі", – підсумували вчені.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.