Одна дієта для вагітних назавжди забезпечить дитині здорове серце

Вибір дієти під час вагітності може стати мінним полем.

Малюк, вагітність, їжа, продукти, здоров'я, дієта, корисні поради, серце
Їжа, яку споживає вагітна мама, дуже важлива для здоров'я майбутнього малюка.

Згідно з новим дослідженням, дієта, багата клітковиною, покращує довгострокове здоров’я серця малечі. Це значно знижує ризик серцево-судинних захворювань у новонароджених. Відкриття узгоджується з дієтичними порадами для вагітних, підкреслюючи важливість збалансованого харчування, повідомляє ScienceAlert.

Харчові волокна, які містяться в таких продуктах, як фрукти, овочі та цілозернові, добре відомі своєю користю для здоров’я. Нове дослідження показує, що їхній вплив поширюється не тільки на матір, але й може впливати на розвиток серця її дитини.

Вибір дієти під час вагітності може стати "мінним полем". Не їжте м’який сир - їжте більше шпинату. Уникайте м’яса - їжте йогурт. Однак загалом основні принципи залишаються такими ж, як поради щодо здорового харчування для всіх, і це включає високу частку харчових волокон, переваги яких направлені на здоров’я кишківника та зниження рівня холестерину.

Щоб визначити, який вплив споживання дієтичних волокон на розвиток плода, вчені провели експерименти на мишах, годуючи вагітних мишей за дієтами з високим і низьким вмістом клітковини. Мишенят годували за дієтами зі стандартним вмістом клітковини після того, як їх відлучили від грудей.

Коли одна група з восьми мишенят досягла шеститижневого віку, дослідники провели секвенування РНК на їхній серцевій тканині. Вони виявили, що дієта з високим вмістом клітковини призвела до того, що серця стали менш чутливими до запальних та імунних подразників. Це зробило серце більш стійким до незначних подразнень.

Мишата народжені від матерів, яких годували за дієтою з низьким вмістом клітковини, мали серце в значно гіршому стані, ніж миші на дієті з високим вмістом клітковини. Ці мишата мали більші серця, з товщими стінками та більшим відкладенням колагену. Це свідчить про те, що вони були більш сприйнятливі до таких станів, як гіпертрофічна кардіоміопатія (потовщення стінок шлуночка) і серцевий фіброз (утворення рубцевої тканини в серці).

"Серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті в усьому світі, і це дослідження показує, що проста зміна дієти під час вагітності може принести користь дітям протягом усього життя. Наша робота доповнює зростаючу кількість доказів про важливість здорового харчування під час вагітності", - пишуть науковці.

Вагітним треба налягати на клітковину!
Вагітним треба налягати на клітковину!

Клітковина сприяла зростанню коротколанцюгових жирних кислот у кишківнику, які через кровотік потрапляли до плаценти, а потім до плоду. Там вони допомагали формувати активність генів маленького серця. Дослідники також виявили, що як у матерів, так і у немовлят з дієтою з високим вмістом клітковини кишківник і кишкові бактерії були здоровішими. 

Топ продуктів з високим вмістом клітковини

Існує багато чудових поєднань продуктів з високим вмістом клітковини, які ви можете вживати протягом дня. Й це не тільки каші.

  • Готові сухі сніданки з високим вмістом клітковини.
  • Цільні злаки.
  • Печиво із цільної пшениці.
  • Картопля (зі шкіркою).
  • Попкорн.
  • Боби.
  • Броколі.
  • Горіхи.
  • Овес.
  • Багатозерновий хліб.
  • Коричневий рис.
  • Сухофрукти.
  • Яблука.
  • Полуниця.
  • Малина.
  • Авокадо.
  • Брюссельська капуста.
  • Банани.
  • Груші.
  • Морква.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube