Постуючі не їдять під час Рамадану вдень, а роблять це вночі.
Рецепти святкових страв до Рамадану сподобаються усім, хто постує, а також розширює власну карту кулінарних смаків. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор має для вас смачну пораду.
Рамаданом зветься місяць обов'язкового для мусульман посту, що є одним з п'яти стовпів ісламу. Протягом місяця Рамадан правовірні мусульмани в денний час відмовляються від вживання їжі, пиття - навіть води, куріння та інтимної близькості. Тривалість місяця становить 29 або 30 днів і залежить від місячного календаря. Піст починається зі світанку й закінчується після заходу сонця.
Під час посту вночі можна їсти будь-яку їжу, за винятком забороненої для всіх мусульман, наприклад, свинини. Вечірній прийом їжі після заходу сонця називається іфтар, а ранковий перед світанком - сухур. Цьогоріч Рамадан почався 11 березня і триватиме до 9 квітня. Пропонуємо вашій увазі кілька рецептів на вибір.
Рис промийте та замочіть на годину. Половину спецій - гвоздику, кардамон, мускатний горіх, корицю - подрібніть, а другу половину залиште цілою.
У сковороді з товстим дном розігрійте олію. Додайте цибулю, обсмажте до коричневого кольору та вийміть зі сковороди. У ту ж олію додайте нерозтоплене топлене масло, всі спеції, імбир і часник. Додайте шматочки м'яса. Обсмажте на середньому вогні до легкого підрум'янювання. Додайте перець чилі та сіль. Додайте 3-4 склянки води і тушкуйте, поки м'ясо не буде майже готове. Відокремте м'ясо та процідіть бульйон. Відставте в сторону.
В іншій каструлі з товстим дном закип'ятіть близько 5 склянок води з лавровим листям, меленою гвоздикою та кардамоном. Як тільки вода закипить, додайте сіль за смаком і вичавити сік лайма. Додайте відціджений рис, тримайте на сильному вогні. Варіть без кришки 8-10 хвилин - рис повинен бути готовий приблизно на три чверті (він все ще повинен хрустіти). Процідіть.
Акуратно викладіть готовий рис на баранину в іншій сковорідці та полийте бульйоном. У мисці змішайте мелену корицю з шафраном і полийте рис. Влийте 2 столові ложки розтопленого топленого масла. Накрийте каструлю кришкою і притисніть її важким предметом, щоб не виходила пара. Тушкуйте 15-20 хвилин або до повної готовності рису та вивільнення всіх ароматів.
Порада від Інформатора: перед подачею страву добре перемішайте. Бір'яні найкраще смакує з довгозернистим рисом і надзвичайно добре просмаженим м'ясом, що відділяється від кістки.
Приготуйте соус. Яйце темперуйте, спочатку відпустіть в окріп на 1 хвилину. Потім у холодну воду на пів хвилини. Розбийте його у високу склянку. Додайте часник, гірчицю, сир, олію та лимонний сік. Перебийте в блендері пару хвилин. Соус має бути як сметана.
Збовтайте яйце. В інший посуд покладіть панірувальні сухарі, паприку та борошно. Усі перемішайте. Грудку наріжте пластами і вмочіть спочатку в яйце, потім обвалюйте з двох сторін у паніруванні. В сковороді нагрійте трохи олії та викладіть філе. Смажте на середньому вогні з двох сторін по 3-4 хвилини. Такий спосіб смаження робить грудку хрумкою зовні і соковитою всередині.
Збиріть салат. Руками порвіть листя салату на великі частини. Далі кладіть нарізані яблука, потім порізані часточками ківі, зверху грудку та тертий сир пармезан. Поливайте соусом. І повторюйте шари.
У великій каструлі на рослинній олії та середньому вогні підсмажте дрібно порізану цибулю. Туди ж вкиньте сочевицю. Перемішайте. Додайте покришені томати. Ще раз перемішайте, не знімаючи каструлю з вогню.
Всипте рис і знову все перемішайте. Так само додайте кіноа. Залийте тушкований вміст каструлі окропом. Доведіть до кипіння на сильному вогні, а далі вже на невеликому - варіть годину.
Порада від Інформатора: наприкінці посоліть страву, перед подачею додайте зелені.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, об не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.