Гострий, жовтий капустяний салат хот-слоу став першою офіційною стравою штату Теннессі.
Якщо відвідати барбекю або літню вечерю в маленькому місті Клівленд на сході американскього штату Теннессі, то десь на столі обов'язково знайдеться тарілка гострого салату. Місцеві намазують його на хот-доги чи свинину або їдять з гарніром. Річ у тім, що цього року законодавчі збори штату визнали гострий салат першою офіційною стравою штату. При цьому мешканці інших штатів, які народилися і виросли в інших регіонах, були спантеличені. Що ж це за страва, яка перевершила копчене барбекю й гарячу курку, які просто обожнюють американці. Про все по порядку - від авторів публікації NYTimes.
Перше, що потрібно розуміти про хорошу порцію гострого салату, так це те, що його гострота не має нічого спільного з температурою. Вся справа в спеціях - терпкий присмак гірчиці, за яким слідує повільна пекучість перцю халапеньо. Але назвати страву гострим капустяним салатом теж не зовсім правильно.
Нове визнання, задумане місцевими законодавцями як спосіб підтримати місто, більш відоме своїм промисловим корінням, дало Клівленду можливість розповісти історію про те, як він полюбив шокуюче "гарячий" жовтий салат. Тут навіть провели фестиваль їжі, аби обрати переможця, яким став саме салат "хот-слоу". Кожен продавець їжі на фестивалі повинен був надавати безкоштовні зразки для публіки.
Широко визнано, що вперше хот-слоу з'явився в місцевому кіоску кінотеатру Star Vue Drive-In Theater. Цей кінотеатр був ідеальним місцем для підлітків у 1950-х роках. Місцеві ходили сюди їсти хот-доги, й до них завжди подавали капустяний салат. Це було місцевою традицією.
Ніхто достеменно не знає, хто вперше розробив рецепт салату. За однією з версій, він став побічним продуктом любові власника кінотеатру до прянощів. Він згадував, що в дитинстві разом з сестрою любив спостерігати, як працівники Star Vue пропускали капусту, цибулю і перець через буффало-чоппер - металевий кухонний комбайн, який крутився і нарізав овочі кубиками. Потім, висипавши овочі у миску, працівники щедро поливали їх гірчицею та змішували все, зануривши руки буквально по лікоть у гірчицю й капусту.
"Це як побачити, як ваша бабуся пече печиво - це щось особливе", - поділився враженням вірогідний автор салату.
Театру вже давно немає. Але в місті з населенням майже 50 тисяч залишився рецепт, яким користуються всі місцеві. Тепер салат готують навіть вдома.
"Гарячий салат - це Клівленд", - додають мешканці штату.
В місті регулярно проводять аматорські конкурси з приготування гострого салату. А нині "хот-слоу" з'явився і в інших куточках країни. Та завдяки законодавчому органу штату Теннессі, тепер Клівленд може претендувати на звання беззаперечної столиці гострого салату, що нещодавно було відзначено на четвертому фестивалі Hot Slaw and Art Y'all. Тисячі ентузіастів з'їхалися до центру міста, щоб позмагатися у швидкості поїдання хот-догів, а всі продавці їжі пропонували свою версію "хот-слоу" з картопляними чипсами.
З чим погоджується більшість місцевих, так це з тим, що зазвичай салат є сумішшю дрібно нарізаної капусти, халапеньйо або іншого гострого перцю, цибулі, гірчиці, можливо, трохи майонезу і солі. При цьому він повинен хрустіти.
Щоб приготувати такий салат, слід кубиками нарізати цибулю й перець, посікти капусту. Останню не варто переминати, бо тоді вона втратить хрусткість і стане м'якшою пустивши сік. Салат "хот-слоу" цього не передбачає. Подрібнені овочі слід заправити гірчицею та майонезом і акуратно перемішати, посоливши за смаком.
В деяких випадках з базового рецепту вилучають цибулю, залишаючи капусту, гострий перець та гірчицю. Майонез також додають за смаком. Власне, головні в цьому салаті - капуста й гірчиця, ну й пекуча пікантність перцю, звісно ж! Дехто навіть кладе суміш перців, якщо подобається зовсім "хот".
Існують й інші варіації гарячого салату, наприклад, з консервованою сумішшю хрону, халапеньйо, моркви, куркуми та гострої гірчиці. Його готують здебільшого в Алабамі.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.