Простий тест здатен визначити, чи можете ви бути дегустатором їжі та напоїв

Читать на русском

Є кілька підказок, на які варто звернути увагу!

Читать на русском
Супердегустатор, дегустація, вчені, експеримент, тест, смак
Супердегустатори мають більшу кількість смакових рецепторів на язиці

Є кілька підказок, на які варто звернути увагу!

Можливо, ви вважаєте, що у вас гарний смак. Не той, який змушує вас засуджувати інших людей за те, що вони носять шльопанці в стилі Шрека поза домом, а один з п'яти органів чуття. Якщо ваш язик володіє деякими ключовими особливостями, наука може навіть вважати вас супердегустатором, йдеться в публікації IFLScience.

Простий тест на супердегустатора

Окрім нелюбові до гострої їжі та здатності відчувати смак, є простий спосіб перевірити, чи є ви супердегустатором. Робиться це за допомогою язика, синього харчового барвника та збільшувального дзеркала, ну або збільшувального скла та дзеркала.

Змастіть язик синім харчовим барвником. Подивіться на свій язик у дзеркало і знайдіть крихітні цятки, які мають більш світлий синій колір, ніж решта язика - це ваші грибоподібні сосочки.

Потім діркопробивачем створіть в папері отвір діаметром близько 6 міліметрів. Помістіть шаблон на кінчик язика посередині, торкаючись його краю. Порахуйте, скільки грибоподібних сосочків знаходиться в межах кола. І ось як це впливає на вашу супердегустаційну здатність:

  • 15 або менше - це означає, що ви, швидше за все, не дегустатор.
  • Від 15 до 35 - ви, ймовірно, входите до 50% людей, які є середніми дегустаторами.
  • 35+ - вітаємо, ви, швидше за все, супердегустатор, таких людей на планеті всього чверть!

Супердегустатор - це ...

Термін "супердегустатор" був вперше введений у 1990-х роках американською психологинею, докторкою Ліндою Бартошук. Вчена та її колеги виявили, що деякі люди здатні сприймати певну хімічну речовину - 6-n-пропілтіоурацил або PROP - як дуже гірку на смак. В той же час інші люди не відчувають її так. 

У цих людей також було більше грибоподібних сосочків. Це крихітні грибоподібні структури на язиці, які містять смакові сосочки - скупчення рецепторних клітин, що відповідають за відчуття смаку.

Хто стає супердегустатором

Дослідження супердегустаторів також показали, що жінки частіше належать до цієї групи, ніж чоловіки: так, у США близько 35% жінок і лише 15% чоловіків є супердегустаторами.

При цьому жінки-супердегустатори можуть відчувати гіркоту менш інтенсивно під час менопаузи, наприклад, коли рівень статевих гормонів знижується.

Сильне відчуття смаку може здаватися забавкою, але для багатьох людей це може перетворити вживання їжі на досить неприємний досвід. Супердегустаторів можуть легко сприймати як надто перебірливих у їжі.

Плюси й мінуси супердегустації 

Це часто проявляється при вживанні овочів, багато з яких мають гіркий смак. Алкоголь і сигарети можуть видаватися такими ж. Гостра їжа також може становити проблему, оскільки більша кількість смакових рецепторів означає, що вони мають більше й больових рецепторів, які спрацьовують на перець халапеньо.

Припускається, що супердегустатори, надають перевагу солоним продуктам, але це може бути способом перебити гіркоту. Від їжі, яку ці люди люблять, вони отримують більше задоволення ніж ті, хто не має подібних особливостей будови смакових рецепторів. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.