Доктр Комаровський розповів секрет правильного харчування в блакитних зонах проживання довгожителів
10 лютого відзначався Всесвітній день зернобобових. Про їхню користь та деякі незначні недоліки розповів популярний в Україні лікар Євген Комаровський. За його словами, більшість рекомендацій щодо здорового харчування включає щоденний прийом зернобобових.
За даними публікації на цю тему британського медичного журналу Lancet, майже кожному жителю планети щодня слід вживати по 75 г цих продуктів. В так званих блакитних зонах проживання довгожителів на нашій планеті (Греція, Італія, США, Костра-Ріка, Японія) більшість раціону складають саме зернобобові.
До зернобобових належать рослини, плоди яких збирають для споживання в сухому вигляді. Класичними представниками зернобобових є:
Соя, арахіс та зелений горошок до зернобобових не відносяться.
Замочуйте зернобобові на час від 1 до 24 годин, оптимально - на 10-12 годин.
Якщо ви не поспішаєте, можна замочити зернобобові в прохолодній воді, бо чим вода тепліша, тим менше часу знадобиться на замочування.
При замочування також можна додати соду - із розрахунку 1 г солі на 100 г продукту. Воду від замочування зернобобових не можна використовувати.
Після приготування вони мають бути м'якими, а під час варіння збільшуються в об'ємі на третину, тож лишіть місце в кастрюльці, порадив лікар Комаровський.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.