Прості продукти, які потрібно їсти щодня і будете жити довго

Читать на русском

Доктр Комаровський розповів секрет правильного харчування в блакитних зонах проживання довгожителів

Читать на русском
Здоров'я, лікар Комаровський, продукти, корисні поради
Щодня слід вживати по 75 г цих продуктів

Доктр Комаровський розповів секрет правильного харчування в блакитних зонах проживання довгожителів

10 лютого відзначався Всесвітній день зернобобових. Про їхню користь та деякі незначні недоліки розповів популярний в Україні лікар Євген Комаровський. За його словами, більшість рекомендацій щодо здорового харчування включає щоденний прийом зернобобових.

За даними публікації на цю тему британського медичного журналу Lancet, майже кожному жителю планети щодня слід вживати по 75 г цих продуктів. В так званих блакитних зонах проживання довгожителів на нашій планеті (Греція, Італія, США, Костра-Ріка, Японія) більшість раціону складають саме зернобобові. 

До зернобобових належать рослини, плоди яких збирають для споживання в сухому вигляді. Класичними представниками зернобобових є:

  • квасоля,
  • горох,
  • сочевиця,
  • боби,
  • нут. 

Соя, арахіс та зелений горошок до зернобобових не відносяться. 

Численні переваги зернобобових

  • В них мало жиру та немає холестерину, що призводиять до хвороб серця, а також майже немає натрію, який провокує гіпертонію (хворобу судин).
  • Зернобобові є прикрасним джерелом рослинного білка. 
  • Зернобобові є прекрасним джерелом:
  • заліза,
  • міді,
  • фосфору,
  • марганцю,
  • магнію,
  • калію - особливо актуально для тих, хто має хворе серце.
  • В зернобобових багато клітковини. 
  • В зернобобових немає глютену.
  • Зернобобові також мають фолієву кислоту (показана вагітним) та вітаміни.
  • Вони мають низький глікемічний індекс - актуально для хворих на цукровий діабет. 
  • Їх можна довго зберігати.

Незначні мінуси зернобобових

  • Наявність у складі зернобобових лектинів та фітинової кислоти, які перешкоджають засвоєнню в організмі фосфору й заліза. Втім, якщо замочити, скажімо, квасолю на кілька годин, лектини розчиняться у воді. 
  • Консервовану квасолю також варто промивати холодною водою, адже вона містить забагато солі. 
  • Зернобобові потребують довготривалого приготування. 
  • Метеоризм, який викликають зернобобові. Для зниження його рівня слід вживати їх регулярно - невеликими порціями. 

Як готувати квасолю, горох та сочевицю

Замочуйте зернобобові на час від 1 до 24 годин, оптимально - на 10-12 годин.

Якщо ви не поспішаєте, можна замочити зернобобові в прохолодній воді, бо чим вода тепліша, тим менше часу знадобиться на замочування.

При замочування також можна додати соду - із розрахунку 1 г солі на 100 г продукту. Воду від замочування зернобобових не можна використовувати. 

Після приготування вони мають бути м'якими, а під час варіння збільшуються в об'ємі на третину, тож лишіть місце в кастрюльці, порадив лікар Комаровський. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.