Багато досліджень показують, як їжа, яку ми вживаємо, впливає на стан нашого здоров'я.
Рослинна дієта асоціюється зі зниженням ризику основних захворювань. Вчені навіть визначили її, як базову для здоров'я та довголіття людини. Про це свідчать результати великого дослідження, що зібрало дані за більш ніж 20 рокі, пише ScienceAlert.
Ретельно вивчивши наукову літературу, опубліковану між 2000 і 2023 роками, команда під керівництвом доктора медицини італійського університету виявила, що вегани та вегетаріанці, як правило, мають помітно кращі показники здоров'я в кількох сферах.
Це не означає, що вам слід негайно виключити м'ясо зі свого раціону, оскільки дієтичні потреби людей можуть суттєво відрізнятися. Це свідчить про те, що зміни в раціоні харчування можуть бути набагато потужнішим інструментом для покращення стану здоров'я, ніж вважалося. Проте є одне АЛЕ - слід робити це безпечно.
За останнє десятиліття багато людей з різних причин перейшли на рослинну дієту, щоб покращити своє здоров'я, скоротити витрати на продукти або зменшити вплив на навколишнє середовище. З цим зростанням споживання зелені значно збільшилася кількість даних про рослинне харчування.
Дослідження зібрало та проаналізувало дані щодо оглядів та мета-аналізів інших експерисментів. Таким чином воно охопило низку різних робіт про вегетаріанство, результати лікування раку та здоров'я серцево-судинної системи. Так, дієти з високим вмістом червоного і переробленого м'яса, рафінованих зернових і доданого цукру визначили як фактор ризику серцево-судинних захворювань та раку. Саме ці захворювання є двома основними причинами смертності та інвалідності в усьому світі.
Отже, вчені вивчили 48 наукових текстів і виявили, що рослинні дієти пов'язані з кращим контролем рівня холестерину та цукру в крові, нижчим індексом маси тіла та меншим запаленням порівняно з дієтами всеїдних людей. Люди, які харчувалися рослинною їжею, мали нижчий ризик раку та серцевих захворювань, а також нижчий рівень смертності. Щоправда, цей ризик не знижувався для вагітних жінок-веганів.
"Вегетаріанці також їли менше рафінованого зерна, не додавали жирів, солодощів, закусок і калорійних напоїв, на відміну від невегетаріанців, і збільшили споживання широкого спектру рослинної їжі", - зазначили дослідники.
А отже, не обов'язково повністю відмовлятися від м'яса, проте варто вживати менше обробленої їжі та їжі з високим вмістом жирів та цукру.
"Наше дослідження оцінює впливи дієт, що не містять тваринних продуктів, на серцево-судинне здоров'я і ризик раку, показуючи, як вегетаріанська дієта може бути корисною для профілактики двох найпоширеніших хронічних захворювань у XXI столітті", - наголосили вони.
Та вчені попередили, що рослинна дієта може призвести до дефіциту вітамінів і мінералів, а також захворюванням шлунково-кишкового тракту й алергіям, тож вимагає ретельного, індивідуального підходу до харчування. Дослідження ще триватимуть.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.