Вчені досі сперечаються, чи цукор шкідливіший за його замінники.
Коли штучні підсолоджувачі вийшли на світовий ринок у 1950-х роках, виробники продуктів харчування зробили гучну заяву: що вони зможуть задовольнити людство солодким - без негативного впливу цукру на здоров’я й зайві калорії! Сьогодні штучні підсолоджувачі та інші замінники цукру стали всюдисущими в їжі, включаючи дієтичні газовані напої, нарізаний хліб і йогурти з низьким вмістом цукру. Не кажучи вже про ранкову каву.
Вчені ж припустили, що замінники цукру можуть мати певні ризики для здоров’я, пише NYTimes. Проте станом на сьогодні ці дослідження суперечать одне одному. Тож, давайте розбиратись.
Термін включає низку речовин, що мають солодкий смак, але не містять калорій, які містяться в цукрі. Іноді вони в сотні чи десятки тисяч разів солодші за цукор. Вони використовуються для підсолоджування більшості так званих безцукрових і дієтичних продуктів та напоїв, включаючи енергетичні напої, жувальну гумку, цукерки, хлібобулочні вироби та заморожені десерти. Багато з них також продаються як самостійні продукти, у вигляді порошку чи рідини.
Замінники цукру поділяються на групи залежно від способу їхнього виготовлення:
Якщо ви регулярно п’єте підсолоджені напої, як-от газовані напої та солодкі чаї, перехід на дієтичні версії може допомогти вам трохи схуднути - якщо ви не споживаєте більше калорій з інших джерел. Вчені це довели в 2022 році.
Але довгострокові дослідження цукрозамінників не виявили користі для схуднення. З цієї причини у 2023 році Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала людям уникати використання цукрозамінників для контролю ваги чи покращення здоров’я. Вони здатні провокувати діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання, ожиріння та ранню смерть. Цукрові спирти еритритол і ксиліт також пов’язані з більшим ризиком серцевого нападу та інсульту.
Деякі дослідження показали, що цукрові спирти також можуть збільшити ризик згортання крові, а отже, ризик серцевого нападу та інсульту, а інші замінники цукру можуть змінити мікробіом кишечника та погіршити контроль рівня цукру в крові.
Занадто багато цукру, з іншого боку, безсумнівно шкідливо для здоров’я. Американська кардіологічна асоціація рекомендує жінкам споживати не більше 25 грамів цукру на день, а чоловікам – не більше 36 грамів на день. І це в той час, як всього одна банка Coca-Cola містить 39 грамів цукру.
Враховуючи цю відому шкоду, краще підсолоджувати напої самостійно чи не робити цього взагалі. Пийте газовану воду та натуральний йогурт, підсолоджені медом чи натуральним соком. Пийте каву з молоком без цукру - з часом ви звикнете, і вам не бракуватиме солодкості, радять лікарі. Мета полягає в тому, щоб мінімізувати споживання цукрів разом з цукрозамінниками у довгостроковій перспективі.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.