Налийте в томатну пасту олію, а до сиру покладіть цукор: як зберігати недоїдені продукти

Читать на русском

Як найкраще зберегти залишки їжі свіжими, та як довго вони залишатимуться безпечними для вживання.

Читать на русском
Корисні поради, лайфхак, здоров'я, кухня, продукти, їжа
Правильне зберігання харчів - це здоров'я та економія вашої сім'ї

Як найкраще зберегти залишки їжі свіжими, та як довго вони залишатимуться безпечними для вживання.

Що робити з відкритими банками, порізаними навпіл овочами та яєчними жовтками, які не знадобилися у вашому рецепті, - питання одвічне. Й викидати жаль, й зберігати з іншими продуктами не завжди комільфо. У всьому світі люди несуть відповідальність за більшу частину - близько 60% - з 1 млрд тонн їжі, які щорічно викидають.

Шеф-кухарі та харчові експерти розповідають, як правильно зберігати їжу, аби використовувати її повторно з безпекою для вашого здоров'я та зберіганням смакових властивостей. Інформатор, з посиланням на експертні поради, розповість про те, як краще зберігати деякі продукти, герметичність упаковки чи цілісність яких вже була порушена. 

Огірок

Після нарізання тримайте огірок у герметичному контейнері, вистеленому кухонним папером або чистим чайним рушником в холодильнику. Якщо ви відчуваєте потребу відрізати кінчик, то відріжте лише найтонший кружечок. Крім того, готуйте з огірком! В'ялий огірочок можна обсмажити з кунжутною олією, часником і перцем чилі.

Сир

Для сиру можна використовувати дуже зручні обгортки з бджолиного воску або силіконові багаторазові пакети, або заклеїти упаковку харчовою плівкою. Також можна загорнути сир в папір для випічки та зберігати його в пластиковому контейнері в хлодильнику. В такий контейнер можна додати кубик цукру, аби ввібрати зайву вологу. 

На відміну від хліба, якщо на сирі з'явилася пліснява, це не обов'язково означає, що гру закінчено - особливо якщо це твердий сир. Зріжте плісняву і перетопіть сир, скажімо, в омлеті.

Тортильї й лаваші

В цьому випадку, знову ж таки, запобігання потраплянню вологи - ключ до довговічності. Загорніть лаваш в харчову плівку перед тим, як зберігати його у сухому місці. В холодильнику лаваш зберігається довше, але його тісто може втратити пухкість та еластичність.

Тортильї ж зазвичай зберігаються протягом тижня після закінчення терміну придатності на прилавку і близько місяця, якщо покласти їх у холодильник.

Усе, що  в баночках

Томатне пюре, паста з гострого перцю, песто й карі можуть стояти тижнями, а то й довше, використані один-єдиний раз, а потім викидається на смітник. Їх взагалі не варто залишати в банках. Після відкриття перекладіть вміст у герметичний контейнер, щоб зберегти свіжість, і додайте зверху трохи олії, щоб запобігти доступу повітря, завдяки чому така їжа зберігатиметься тижнями. І, звичайно ж, завжди перевіряйте або нюхайте відкриту пасту перед використанням на наявність будь-яких ознак псування.

Памятайте, що цибуля може передати запах іншим продуктам, якщо її не гереметизувати.
Пам'ятайте, що цибуля може передати запах іншим продуктам, якщо її не гереметизувати.

Половина цибулини

Цибуля трохи схожа на авокадо з точки зору збереження свіжості: зберігайте шкірку на половині цибулини, яку не використовуєте, а потім покладіть розрізаною стороною вниз на тарілку в холодильнику. Бажано накрити цибулю іншою тарілкою. Також її можна зберігати в контейнері, бажано скляному, з герметичною кришкою. Адже пластик дуже всотує запахи. 

Якщо ви не знаєте, коли наступного разу будете використовувати залишки цибулі, наріжте її та заморозьте. Тоді вона вже буде готова до використання в майбутньому соусі для пасти, супі або смаженні.

Свіжі трави

Будь то м'ята чи коріандр, свіжі трави можуть неабияк оживити рецепт - але вони також швидко в'януть. Загорніть їх у вологу тканину або кухонний рулон і тримайте в холодильнику. Це подовжить їхній термін зберігання на кілька днів.

Джеми й соуси

В цьому випадку перш за все намагайтеся завжди використовувати чисту ложку - подвійне занурення збільшує ризик зараження бактеріями. Зберігайте джеми та варення після відкриття - в холодильнику, хоча якщо ви збираєтеся з'їсти їх швидко і зараз не літо, то їх можна залишити на кухонному столі на тиждень-два. Продукти з меншим вмістом консервантів можуть запліснявіти, якщо зберігати їх довше.

Листя салату

Качани салату зазвичай зберігаються набагато краще, ніж листя в пакетах. Як і огірки, зберігайте салат у холодильнику в герметичному контейнері, вистеленому кухонним папером або чистим чайним рушником, щоб увібрати зайву вологу.

Якщо салат трохи зів'яв і став сумним, ви можете оживити листя, поклавши його у велику миску з крижаною водою на 10-15 хвилин, потім злити воду і висушити в салатниці. Якщо у вас є кілька склизьких листків, неодмінно видаліть їх, щоб вони не просочилися в решту салату, який ретельно промийте. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.