Обирайте консервовану квасолю з нижчим вмістом цукру та солі
Запечена квасоля - це універсальний продукт, який містить білок і клітковину. Вона поживна й економна, адже банка смачної квасолі дешевша й більш ситна, ніж страви на винос. Багато хто з нас полюбляє бобові й, зокрема, солодку консервовану квасолю. Тож, Інформатор довідався, наскільки вона корисна.
Варена квасоля є хорошим джерелом клітковини. Печені боби містять близько 168 калорій на порцію і є чудовим джерелом білка і клітковини, пише The Telegraph. Половина банки квасолі містить 8 г останньої, що становить 27% від щоденної норми, клітковина ж корисна для здоров’я кишечника та серця. Додайте скибочку тосту з цільного борошна, і ви отримаєте ще більше клітковини.
Клітковина живить його мікробіом кишечника. Це зокрема покращує сон, настрій і здоров’я мозку. Також її вміст особливо корисний для здоров’я травлення, вона допомагає регулювати рівень цукру в крові та може сприяти відчуттю ситості, що дозволяє контролювати вагу.
Квасоля є хорошим джерелом рослинного білка, необхідного для росту та синтезу м’язів. Половина банки квасолі вважається одним з п’яти фруктів і овочів на день, завдяки ще й помідорам, адже часто квасоля продається саме в томатному соусі.
Квасоля - це ще й вуглеводи з повільним вивільненням, що забезпечують більш стійке вивільнення енергії. Вони містять вітаміни групи B, які допомагають вивільнити енергію, а також є хорошим джерелом заліза, необхідного організму для росту та розвитку. Залізо, що має вирішальне значення для транспортування кисню в крові, легше засвоюється в присутності вітаміну С, який у великій кількості містить запечена квасоля, знову ж таки, завдяки помідорам.
Запечені боби мають низький вміст холестерину, що краще для здоров’я серця, а також містять цинк, який допомагає вашій імунній системі та метаболізму. Третина вмісту банки - це томатний соус, який багатий на лікопін, захисний каротиноїд, корисний для здоров’я серця та шкіри. Лікопін також може захистити від діабету та деяких видів раку.
Запечена квасоля підходить для вегетаріанців і веганів, вона має низький вміст жиру та калорій, лише 168 ккал у половині банки. Отже, квасоля чудово підходить для контролю ваги в помірних кількостях. До того ж більшість марок запечених бобів не містять глютену.
Хоча деякі запечені боби технічно класифікуються як ультраоброблені харчові продукти через додавання модифікованого кукурудзяного борошна, а іноді й методи консервування, їхні харчові переваги, такі як високий вміст клітковини та рослинного білка, всеодно переважають. Обирайте бренди із простим списком інгредієнтів без штучних консервантів, барвників та ароматизаторів.
Слідкуйте за вмістом солі та цукру (увага, на різних банках вказані різні пропорції): 100 грамів банки зазвичай містить 1,2 г солі, що становить 21% вашої денної норми. У стандартну банку запечених бобів додається цукор, а також там є натуральний цукор з помідорів і квасолі — половина банки містить майже 9 г цукру, що становить 10% вашої денної стандартної норми споживання (натуральний і доданий цукор разом). Тож пам’ятайте про те, де ще ви отримуєте цукор і сіль у своєму раціоні, і внесіть відповідні зміни, або просто виберіть марку з низьким вмістом цукру та солі.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.