Що їсти, щоб нормалізувати тиск: табу на чотири продукти для тих, у кого він високий

Ось чотири продукти, яких слід уникати, якщо у вас високий кров’яний тиск

Здоров'я, корисні поради, медицина, лікарі, артеріальний тиск, серце, судини
Хвороба судин, яка призводить до високого кров'яного тиску - гіпертонія, часто вражає дорослих людей

За статистикою, ледь не кожен третій дорослий європеєць має проблеми з високим тиском. Ці проблеми можуть бути епізодичними або діагностуватись на постійній основі, як гіпертонія (хронічне захворювання, що призводить до регулярного підвищеного кров'яного тиску та поганого самопочуття). Причиною виникнення гіпертонії є порушення роботи серця та печінки, а також проблеми регуляції судинного тонусу. Кожна п'ята людина на планеті стикається з гіпертонією, найчастіше у віці старше 40 років.

Тиск в наших артеріях – судинах, які несуть кров від серця та навколо тіла, має здорові межі. Ідеальним вважається тиск 120/80 або близько того. Незважаючи на те, що нам потрібен певний тиск у цих трубках, щоб підтримувати кровообіг, надмірне його підвищення збільшує ризик серцевого нападу чи інсульту, що загрожує життю, пише The Telegraph.

Ось основні чотири страви, які варто обмежити або виключити з власного раціону, якщо ви схильні до підвищення артеріального тиску. 

Їжа і раціон 

Солоні страви

Повністю виключати сіль не варто. Для того, щоб наше тіло працювало ефективно, вона потрібна в щоденному раціоні. Приблизно чверть чайної ложки щодня — це все, що потрібно для підтримки м’язів, нервів і балансу рідини. Однак ми їмо набагато більше - десь 9 грамів щодня, в той час як чайна ложка солі - це 6 грамів. Проте, відмова від кухонної солі може бути не найефективнішим кроком. І от чому. 

Приблизно три чверті солі в нашому раціоні надходить з їжі, що вже містить сіль, як-от сало, а не з тієї солі, яку ми самі додаємо. Одними з найбільших винуватців потрапляння максимальної кількості солі до нашого організму є:

  • готові страви,
  • солоні закуски,
  • пироги,
  • тістечка,
  • бекон,
  • салямі,
  • ковбаси,
  • шинка,
  • консервований суп,
  • кетчуп,
  • коричневий соус.

Варто пам'ятати, що існує певний зв’язок між сіллю та високим кров’яним тиском. Високе споживання солі втягує воду в наш кровотік. Це означає, що через наше тіло прокачується більший об’єм крові, що змушує наше серце працювати інтенсивніше.

Солодка жирна їжа

Вживання їжі з високим вмістом цукру та жиру не призведе безпосередньо до високого кров’яного тиску. Проблема виникає, якщо ви їсте забагато і набираєте вагу. Саме надмірна вага або ожиріння пов'язані з високим кров'яним тиском. Коли ваша вага збільшується, ви збільшуєте об’єм крові, що проходить через ваше тіло, тому серцю доводиться працювати більше, щоб проштовхнути її.

Хоча надмірне споживання будь-якої їжі призведе до збільшення ваги, найлегше переїсти солодку та жирну їжу:

  • пончики,
  • тістечка,
  • печиво,
  • цукерки.

Стежте, скільки ви з'їдаєте цих продуктів. Вони містять порожні калорії та не пропонують жодних додаткових поживних речовин, аніж продукти з високим вмістом корисних жирів, як-от горіхи та авокадо. Якщо ви збираєтеся поласувати, то спробуйте знайти те, що містить більше клітковини, наприклад фрукти чи овочі. Це також можуть бути:

  • горіхові оладки,
  • йогурт,
  • ягоди,
  • хумус.

Алкоголь

На жаль, не існує безпечних доз алкоголю, які ми можемо вживати без ризику підвищення артеріального тиску. Це тому, що алкоголь впливає на три гормони, які регулюють артеріальний тиск. Так, алкоголь підвищує рівень гормону, через що кровоносні судини звужуються та стають меншими, а це означає, що артеріальний тиск має підвищитися, щоб проштовхнути кров через вузький простір.

Дослідження показують, що один алкогольний напій на день підвищує систолічний артеріальний тиск (тиск, коли ваше серце виштовхує кров) і діастолічний артеріальний тиск (тиск, коли серце перебуває в спокої) на один пункт, тоді як чотири напої на день підвищують їх приблизно на п'ять пунктів. Для порівняння, різниця між здоровим і високим кров’яним тиском становить від 15 до 40 балів.

З алкоголем дуже легко споживати багато зайвих калорій. Тому алкоголь є подвійним нападом на артеріальний тиск: одним з них є вплив на гормональну систему, а також ризик збільшення маси тіла. 

Кава корисна в помірних кількостях!
Кава корисна в помірних кількостях!

Кофеїн

Кофеїн змушує ваші надниркові залози виділяти більше адреналіну, що призводить до підвищення кров’яного тиску. Це той самий механізм, за яким стрес підвищує артеріальний тиск. Крім звичайної кави та енергетичних напоїв, чай і шоколад також є джерелами кофеїну, хоча вони містять менші його дози. 

Якщо ви звикли пити каву щодня, ви не обов’язково помітите такий серйозний вплив, оскільки організм адаптується до стимулятора. Загалом, до 400 мг кофеїну на день цілком нормально. Це приблизно три-чотири стандартні чашки кави або одна-дві чашки, якщо ви купуєте в кафе, оскільки вони, як правило, міцніші, кажуть лікарі. Також краще "забілювати" каву, тобто пити її з молоком чи вершками. Ваші нирки й серце вам подякують!

Фактори ризику VS дієта 

З найбільших факторів ризику високого кров’яного тиску виокремлюють такі: 

  • куріння/вживання алкоголю,
  • надмірна вага/ожиріння,
  • відсутність спорту/фізичних вправ,
  • регулярна перевтома,
  • постійний стрес,
  • безсоння/недосипання.

Дієта також відіграє важливу роль. Існують продукти, які слід скоротити, щоб зменшити ризик нападів гіпертонії. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube