Кавоманам пощастило - життя до них більш прихильне: є докази

Ось повний перелік причин, з яких вам варто насолоджуватися чашкою кави

Кава, користь, корисні поради, здоров'я
Помірне споживання кави пов’язане зі зниженням ризику хвороб серця, й не тільки

Пити забагато кави - безумовно шкідливо для здоров’я, і є люди, які взагалі хочуть відмовитись від цієї згубної звички. А проте, в помірній кількості - до трьох чашок на день - кава дуже корисна. І ось чому. Існує багато досліджень, які показують, що помірне споживання кави пов’язане з усіма видами переваг. Окрім добре відомих плюсів, що покращують здоров’я серця, щоденна чашка кави корисна для вашого мозку й може запобігти психічним захворюванням, повідомляє ScienceAlert. Розберемося детальніше. 

Типова чашка кави містить невелику кількість вітамінів групи B – рибофлавіну, пантотенової кислоти, тіаміну та ніацину – а також мінералів калію, марганцю та магнію. Кава також багата антиоксидантами. Фактично, багато людей, особливо на заході, отримають більше антиоксидантів з кави, ніж з овочів і фруктів.

Крім того, однією з найвідоміших потенційних переваг кави є її здатність підвищувати рівень енергії та покращувати розумову активність, особливо вранці або під час післяобіднього спаду. І все це завдяки природному стимулятору - кофеїну, що блокує гальмівний нейромедіатор мозку аденозин, який сприяє сну та пригнічує збудження. Кава активує нейрони та вивільняє нейромедіатори - дофамін і норадреналін. Це покращують настрій, концентрацію і реакцію.

Та попри відомі антиснодійні властивості кави й легендарний гіркуватий смак, вона в довгостроковій перспективі може знизити ризик розвитку низки хронічних хвороб. Розглянемо їх нижче.

Кава не дає багатьом заснути в офісі після обіду!
Кава не дає багатьом заснути в офісі після обіду!

Серцево-судинні захворювання

Помірне споживання кави пов’язане зі зниженням ризику серцевих захворювань та інсульту. Дослідження показують, що вживання однієї-двох чашок кави щодня може знизити ризик серцевої недостатності. Крім того, споживання кави пов’язане зі зниженням ризику серцево-судинної смертності. Цікаво, що, згідно з останніми даними, кава не шкідлива, навіть якщо у когось порушений серцевий ритм (аритмія).

Цукровий діабет 

Кава підвищує здатність організму переробляти глюкозу, зменшуючи ризик розвитку діабету 2 типу. Дослідження показали, що люди, які споживають більше кави, мають нижчу ймовірність розвитку цієї хвороби.

Хвороби печінки

Схоже, що кава допомагає захистити печінку. Як звичайну каву, так і каву без кофеїну, пов’язують із покращенням рівня печінкових ферментів, а люди, які п’ють каву, мають значно нижчий ризик розвитку цирозу та раку печінки.

Рак

Споживання кави пов’язують зі зниженням ризику кількох інших видів раку, включаючи колоректальний рак і рак матки. Систематичний огляд показав, що споживання великої кількості кави на 18% знижує такий ризик.

Хвороби Паркінсона та Альцгеймера

Кофеїн пов’язаний із меншим ризиком розвитку хвороби Паркінсона та може допомогти хворим на цей стан краще керувати своїми рухами. Крім того, вживання кави може знизити ризик хвороби Альцгеймера та інших форм деменції.

Психічне здоров'я

Кава також позитивно впливає на психіку. Дослідження свідчать про те, що люди, які п’ють каву, мають нижчий ризик депресії - на 20%. Щобільше, вживання кави асоціюється зі зниженим ризиком самогубства. Дослідження показали, що люди, які випивають чотири або більше чашок на день, на 53% менше схильні до самогубства.

Тривалість життя

З огляду на всі ці переваги, не дивно, що любителі кави, як правило, живуть довше, ніж люди, які її не п’ють. Велике дослідження, в якому взяли участь понад 400 тисяч людей, показало, що вживання кави протягом 12-13 років було пов’язане з меншим ризиком смерті. Причому найсильніший ефект спостерігався при прийомі чотирьох-п’яти чашок на день. Ця перевага довголіття може бути пов’язана з сукупним ефектом захисних властивостей кави проти різних хвороб.

Як не переборщити з кавою

Хоч кава й має численні переваги для здоров’я, важливо споживати її в помірних дозах. Також бажано обмежити додавання цукру та вершків, щоб уникнути зайвого з'їдання калорій. Надмірне споживання кофеїну може призвести до нервозності, занепокоєння та порушень сну. Деяким людям, особливо чутливим до кофеїну, можливо, доведеться обмежити його і перейти на каву без кофеїну.

Розуміючи потенційні переваги та недоліки кави, люди можуть приймати обґрунтовані рішення про введення її у свій розпорядок дня. За відсутності медичних протипоказань, принаймні одна чашечка щоранку - ну точно не зашкодить!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube