Різні сорти капусти люди отримали штучним шляхом.
Усі ці овочі - броколі, капуста, брюссельська капуста, кале, кольрабі, цвітна капуста - вирощуються з рослини Brassica oleracea і мають однакову видову назву. І тільки людина відповідальна за відмінності між ними.
Біологи-еволюціоністи називають ці овочі "собаками рослинного світу". Усі домашні собаки належать до одного виду - одомашнених вовків - Canis lupus, - проте сьгодні вони бувають різних порід. Аналогічно броколі, цвітна капуста та інші вищезгадані овочі також були одомашнені з одного виду. Саме таким чином, завдяки штучному відбору рослина Brassica oleracea була пристосована для виробництва багатьох видів овочів, пише LiveScience.
Звичайно, багато культур вирощують задля отримання певних властивостей (наприклад, томати тощо). Але на відміну від цих культур, які розводять для отримання різних кольорів, смаків та розмірів, сорти Brassica виводять на основі різних фізичних частин рослини, а саме стебла, суцвіть, листя та кореня.
Це одомашнення також призвело до широкого розмаїття поживних речовин. Оскільки кожен сорт пристосовувався до різних умов, він виробляв різну кількість антиоксидантів і гірких сполук. Навіть один і той самий овоч може мати різну поживну цінність залежно від того, як його приготувати. Так, люди вивели брюссельську капусту, щоб вона була більш кремовою, менш гіркою, більш ароматною.
І кожен овоч мав свою хвилю слави. У США капуста стала популярною завдяки своїм так званим суперпродуктовим властивостям лише за останні кілька десятиліть, а на початку 2024 року газета The New York Times опублікувала статтю про те, що нині капуста "має свій зоряний час".
Навіть за межами семи основних видів капути існує два-три десятки сортів, які є специфічними для різних регіонів світу, оскільки ці рослини одомашнювали різні групи людей. Так, на американський Південь капуста була завезена європейськими колоністами і з часом стала тут основним продуктом. Ця рослина продовжує розвиватися в сучасних дослідницьких лабораторіях - броколіні, щось середнє між броколі та китайською капустою, вивели в 1993 році.
Вчені все ще розшифровують, як і чому люди штучно відібрали певні ознаки з різних частин однієї рослини. Однією з причин, чому важко простежити родовід капусти, є клімат, який дві тисячі років тому значно відрізнявся від сьогоднішнього. І тим не менше вчені знайшли докази того, що найближчим живим родичем капусти є квітуча середземноморська рослина. Незважаючи на цей прогрес, картина залишається неповною.
Ще однією причиною загадки є те, як еволюціонують сільськогосподарські культури: вони можуть здичавіти. Проте капусту здавна і досі вирощують чи не на кожному городі, тож людина має дуже тісний зв'язок із цією городиною.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.