Французький обід до Дня взяття Бастилії

Яйця-пашот у вині, святкова риба та пюре з розеток

Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак
Скуштуйте яства за цими рецептами, і ви точно не зможете забути цей чудовий досвід.

Рецепти яєць у вині, запеченої риби з каперсами та пюре у вигляді розеток сподобаються всім прихильникам святкових обідів і французької кулінарної вибагливості. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачні поради!

14 липня французи щорічно відзначають національне свято - День взяття Бастилії. Свято знаменує роковини з нагоди взяття фортеці-в'язниці Бастилії 14 липня 1789 року. Ця подія є символом єдності сьогоденної нації та примирення усіх французів всередині конституційної монархії, що передувала Першій республіці під час французької революції. Святкування та офіційні церемонії проводяться по всій території Франції.  

 День взяття Бастилії, святкування 1878, Клод Моне
День взяття Бастилії, святкування 1878, Клод Моне - полотно зліва. Фото салюту на честь свята - фото справа. 

Вранці 14 липня на Єлисейських Полях у Парижі, у присутності Президента республіки, високопосадовців та закордонних гостей, проводиться найстаріший та найбільший парад Європи.

З нагоди цього свята приготуємо три страви, які французи щорічно готують до святкового столу в цей день - яйця пашот у вині, скумбрія та пюре у формі розеток - ну дуже по-французьки! 

Джерело фото: The Guardian.
Джерело фото: The Guardian.

Яєчня пашот у вині - з грибами, цибулею та беконом

Ця класична французька закуска дуже ситна, не в останню чергу через те, що для її приготування використовується ціла пляшка вина!

Вам знадобиться:

  • Оливкова олія - 2 столові ложки.
  • Товстий бекон - 250 г.
  • Цибуля шалот, очищена та дрібно нарізана - 2 штуки.
  • Часник, очищений та подрібнений - 2 зубчики.
  • Шампіньйони, розрізані на четвертинки - 400 г.
  • Цибуля ріпчаста - 1-2 штуки. 
  • Сіль і перець - до смаку.
  • Червоне вино (божоле або піно нуар) - 750 мл.
  • Яйця - 8 штук. 
  • Темний м'ясний бульйон - 300 мл.
  • Петрушка - для прикраси.
Джерело фото: The Guardian.
Джерело фото: The Guardian.

Як готувати: 

Розігрійте олію у великій чавунній сковороді або сковорідці на середньому вогні. Додайте сало і смажте, часто помішуючи, близько п'яти хвилин, поки воно не витопить жир і не стане хрустким. За допомогою шумівки перекладіть шкварки на тарілку, залишивши на сковороді жир від бекону.

У гарячу сковороду додайте цибулю шалот і часник та обсмажити, помішуючи, кілька хвилин, поки вони не стануть м'якими. Додайте гриби та цілу цибулину, приправте і готуйте близько п'яти хвилин, поки вони також не стануть м'якими. Витягніть цибулево-грибну суміш і відставити вбік.

Влийте вино, уварюйте майже до стану глазурі - залежно від розміру сковорідки, це займе від 10 до 20 хвилин. Влийте бульйон, доведіть до кипіння і варіть 15-20 хвилин, поки соус не загусне - він повинен мати насичений, глибокий смак і бути достатньо густим, щоб не стікати з тарілки.

Поки соус уварюється, зваріть яйця пашот у каструлі з ледь киплячою водою. Покладіть по два яйця пашот в середину кожної з чотирьох неглибоких тарілок, посоліть і поперчіть, а потім викладіть навколо них бекон, гриби та цибулю. 

Порада від Інформатора: зверху щедро полийте ложкою соусу, ще раз приправте за смаком і подавайте, прикрасивши подрібненою петрушкою.

Скумбрія з маслом, каперсами, лимоном і петрушкою

Ніщо не може бути більш французьким, ніж обсмажене філе камбали в пікантному соусі з вершкового масла з каперсами, лимоном і петрушкою. Ми приготуємо скумбрію - цей варіант куди економніший, а смачно не менше!

Вам знадобиться:

  • Сіль і чорний перець - до смаку.
  • Філе скумбрії - 4 штуки.
  • Борошно - 100 г.
  • Несолоне вершкове масло - 350 г.
  • Каперси (зцідіть рідину) - 2 столові ложки. 
  • Сік і цедра - 2 лимони.
  • Сухарі товщиною 1 см - 2 жмені.
  • Петрушка - для прикраси.
Джерело фото: The Guardian.
Джерело фото: The Guardian.

Як готувати:

Посоліть філе скумбрії з обох боків, потім обваляйте рибу в борошні і струсіть його надлишки.

Розтопіть 150 г вершкового масла у великій чавунній сковороді на середньому вогні, потім покладіть рибу і смажте по дві-три хвилини з кожного боку до золотистої скоринки та повної готовності. Вийміть рибу зі сковороди, покладіть на теплу тарілку в тепле місце і залиште відпочивати.

Тим часом розтопіть решту 200 г вершкового масла в тій самій сковороді на середньому вогні та смажте близько п'яти хвилин, доки воно не стане золотисто-коричневим і не почне пахнути горіхом. Зніміть сковороду з вогню, додайте каперси, лимонний сік і сухарики.

Порада від Інформатора: викладіть по одному рибному філе на кожну з чотирьох тарілок, полийте соусом з коричневого вершкового масла, прикрасьте петрушкою та лимонною цедрою за смаком і подавайте до столу.

Пюре у вигляді елегантних розеток

Олдскульний гарнір з картопляного пюре, сформованого у вигляді елегантних розеток і запеченого до золотистого кольору та хрусткої скоринки ззовні, але м'яке та кремове всередині. Воно чудово поєднується практично з усім, що ви зазвичай подаєте з пюре або смаженою картоплею.

Вам знадобиться:

  • Картопля - 1 кг.
  • Сіль та перець - до смаку.
  • Розм'якшене солоне вершкове масло - 100 г.
  • Яєчні жовтки - 2 штуки.
  • Мускатний горіх - щіпка.
  • Зелена цибуля  - для прикраси.
Джерело фото: The Guardian.
Джерело фото: The Guardian.

Як готувати: 

Очистіть і розріжте картоплю на четвертинки, потім покладіть її в каструлю з підсоленою водою. Доведіть до кипіння, варіть 15-20 хвилин, до готовності, потім добре процідіть і залиште на кілька хвилин, щоб обсохла на парі. Зварену картоплю пропустіть через сито або розімніть за допомогою товкачки до однорідної консистенції, після чого залиште злегка охолонути.

Розігрійте духовку до 220°C, змастіть деко або вистеліть його жиронепроникним папером.

Викладіть охолоджене пюре у велику миску, додайте розм'якшене вершкове масло та яєчні жовтки, посоліть, поперчіть та додайте мускатний горіх на свій смак, а потім перемішайте до однорідної консистенції.

Ложкою викладіть картопляну масу в кондитерський мішок із зіркоподібним наконечником або в харчовий пакет, у якого можна відрізати один куточок, а потім викладіть розетки пюре на підготовлене деко. Випікайте 20-25 хвилин або до золотистої та хрусткої скоринки.

Порада від Інформатора: вийміть, прикрасьте зеленою цибулею і подавайте, додавши, за потреби, сіль і перець.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube