Дослідження вказують на те, що деякі сорти пива є кращими для вас, ніж інші
Останніми роками дослідники знаходять докази того, що певні сорти пива можуть допомогти покращити мікробіом кишечника людина, що корисно для здоров’я. У 2022 році провели дослідження за участю 22 чоловіків, які випивали трохи більше пів пінти пива (в пінті близько 600 грамів, тобто пили навіть не пляшку пива) щодня протягом чотирьох тижнів. Вчені виявили, що згодом вони мали кращі показники здоров’я кишечника, повідомляє The Telegraph.
Тепер вчені прийшли до висновку, що різні інгредієнти пива можуть мати позитивний вплив на імунну систему, коли вони розщеплюються та ферментуються в кишечнику. За словами дослідниці з Королівського коледжу Лондона Меган Россі, це пов’язано з рослинними речовинами, відомими як поліфеноли. Останні містяться в пиві і є корисною їжею для бактерій у кишечнику.
"Доведено, що бактерії перетравлюють близько 90% поліфенолів на хімічні речовини, які можуть мати протизапальну дію", – пояснила науковиця.
Проте існує й думка, що алкоголь у пиві може перекреслити будь-які позитивні результати. Але вчені вважають, що нові дослідження вказують на те, що деякі види пива потенційно кращі для вас, ніж інші. Більшість із них цілком доступні українцям.
З 1920-х до 1960-х років маркетингові слогани міцно закріпили бренд як найпопулярніший статут у світі. Але хоча немає припущень, що Гіннес додає м’язову масу, вважається, що він багатий певними рослинними хімікатами. Деяких поліфенолів особливо багато саме в Гіннесі.
Тож, якщо одного вечора ви випили трохи Гіннеса, а іншого разу трохи червоного вина, дотримуючись ліміту алкоголю, це, ймовірно, принесе вам ширший діапазон цих поліфенолів.
Ньюкасл Браун Ель не надто корисний для здоров’я напій, але деякі з цих елів будуть містити більше корисних хімікатів, а також штами дріжджів, що залишилися в пиві. Ймовірно, вони не будуть живі, але існує думка, що вони все ще мають якийсь благотворний вплив на нашу імунну систему, коли потрапляють у кишечник.
На відміну від більшості сортів пива, бельгійські бренди, такі як Хугарден, бродять двічі, спочатку в пивоварні, а потім у пляшці. У цьому другому бродінні використовуються штами, відмінні від традиційних пивних дріжджів. Це підвищує міцність пива, але також означає, що воно містить більше потенційно корисних мікробів. ВІдомо, що навіть мертві дріжджі можуть вплинути на склад мікробіоти.
Якщо ви збираєтеся вибрати лагер, правило полягає в тому, щоб спробувати знайти нефільтровану версію. Багато споживачів віддають перевагу цьому, оскільки це дозволяє створити більш складний смак і аромат, але відсутність обробки також означає, що в напоях залишається більше потенційно корисних хімікатів.
Якщо ви п’єте пиво традиційного виробництва, яке довго бродить, а не суперфільтроване, у пиві залишиться частина цих поліфенолів і штамів дріжджів. Нефільтроване Stella Artois підійде.
Не тільки бельгійське пиво містить дріжджі, що підсилюють роботу кишечника. Часто можна помітити це у крафтовому або авторському пиві, а також у темному елі. Якщо уважно подивитись на пляшку, то на дні є трохи осаду, це завжди хороший знак!
Вживання безалкогольного пива може принести переваги вашому кишечнику, без недоліків через відсутність алкоголю. Цей конкретний бренд є хорошим прикладом темнішого безалкогольного елю, який, швидше за все, містить корисні рослинні хімікати.
У будь-якому разі дослідження, які свідчать про те, що пиво може мати користь для мікробіома, можуть стати гарним поштовхом для ринку пива з низьким вмістом алкоголю.
Сильно відфільтровані та газовані лагери міститимуть менше корисних поживних речовин для кишечника.
Інше фільтроване пиво, у якому буде менше поліфенолів, ніж в елі.
Цей популярний лагер, ймовірно, містить менше мікробів, ніж двічі ферментоване бельгійське пиво.
Як і інші фільтровані лагери, це пиво, ймовірно, містить мало корисних для кишечника рослинних хімікатів.
Якщо ви шукаєте зручну для кишечника версію, вибирайте їхній нефільтрований лагер.
Так само, як і алкогольні версії, безалкогольні лагери менш імовірно принесуть реальну користь для вашого кишечника.
Є деякі докази того, що певні бренди сидру можуть мати переваги для мікробіому кишечника. Як правило, це ті, котрі залишають частину справжніх фруктів у напої. Це означає, що бродіння триває довше. Найкращі в цьому сенсі каламутні сидри, оскільки це цукри, відомі як полісахариди. Вони є хорошими пребіотиками для живлення кишечника.
Інші напої, що ведуть свій початок із середньовіччя, наприклад, медовуху теж вважаються корисною для кишечника. Всі ці стародавні продукти, виготовлені в минулі часи, як правило, використовують досить багато клітковини з фруктів для виготовлення, тому вони можуть мати певні переваги, кажуть експерти.
Проте всі експерти з кишечникаа прагнуть підкреслити, що алкогольні напої не прирівнюються до здорових напоїв, і в багатьох випадках будь-які переваги для кишечника, ймовірно, будуть зведені нанівець впливом алкоголю на організм.
Коли ми говоримо про будь-які протизапальні переваги темного пива чи сидру для кишечника, вони стають прозапальними приблизно після двох напоїв. Це тому, що алкоголь дозволяє токсинам з кишечника переміщатися в кров. Отже, вживайте не більше одного-двох алкогольних напоїв за раз, радять ескперти.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.