Усього триста грамів цього овоча на тиждень забезпечить потрібний запас бета-каротину
Морква здатна в принципі замінити нам засмагу, оскільки бета-каротин у ній надає шкірі теплий золотистий відтінок. Але може він набагато більше, а ось морквина незаслужено "пасе задніх" - переважно їй уготовано опинитися в супі або рагу, максимум - у салаті, та й то в дуже скромних кількостях. Справедливість відновлює нове дослідження, що було представлене на щорічній конференції Американського товариства харчування: згідно з його результатами, зовсім трохи моркви - і захист майже від усього готовий, повідомляє CNN.
За словами його авторів, морква прекрасна тим, що відразу готова до вживання, її можна занурювати в хумус або арахісове масло, а можна ні з чим і не компонувати. Учасники експерименту розділилися на чотири групи: у першій їли моркву в “голому” вигляді - по 100 г тричі на тиждень. У другій замість моркви приймали полівітамінні добавки з каротиноїдом, як у моркві, третя група їла і те, й інше, а четверта - взагалі нічого, ні моркви, ні добавок.
Ось що показали результати за місяць: у четвертій групі передбачувано нічого не змінилося, у другій добавки абсолютно нічого не додали. Натомість у першій групі, яка їла лише моркву, у шкірі учасників виявилося на 10,8% більше каротиноїдів, а ті, хто споживав моркву та добавку, побачили найбільшу користь - рівень каротиноїдів у них зріс на 21,6%.
«Філософія «спочатку їжа» завжди працює. Але для груп населення, які не можуть харчуватися лише продуктами чи обмежені у можливостях, поєднання їжі та добавок, мабуть, має ще більший ефект у цьому випадку», - повідомив керівник дослідження, дієтолог Суреш Метьюз.
Що стосується каротиноїдів у моркві - це бета-каротин, який має багато корисних властивостей для здоров'я. Насамперед, він перетворюється в організмі на вітамін А - ретинол, який підтримує безліч функцій.
Тож, бета-каротин необхідний нам ось навіщо:
Отже, всього 300 грамів моркви на тиждень - і ось скільки корисних і приємних бонусів для здоров'я. Хоча задля справедливості треба сказати, що бета-каротин можна знайти і в інших овочах - солодкій картоплі, абрикосах, гарбузі, шпинаті, червоному перці.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.