Змішуючи несумісне, ці речовини виступають стилістами продуктів, покращуючи їхній зовнішній вигляд
З чим тільки не доводиться стикатися нашої травній системі, коли ми їмо! І консерванти, і стабілізатори, і харчові добавки – все те, що робить їжу привабливою і на смак, і зовні, дозволяє їй довше не псуватися та полегшує виробничий процес. У цьому списку відповідальна роль у емульгаторів, оскільки без них все б розвалилося. Основне завдання цих речовин - поєднувати те, що не поєднується, і на цьому шляху взагалі-то багато роботи, повідомляє IFLScience.
Емульгатори є речовинами, які використовуються в харчовій промисловості для створення та підтримки стабільної емульсії. А емульсія - це суміш двох рідин, які власними силами не змішуються - наприклад, вода та олія. За допомогою емульгаторів одна рідина рівномірно розподіляється до іншої у вигляді дрібних крапель.
Якби не емульгатори, то в магазинах не було б жодних соусів, зокрема майонезу. А ось коли ми робимо його самі, емульгатором виступають яєчні жовтки, що пов'язують всі інгредієнти.
Але справа не у соусах, при найближчому розгляді виявляється, що територія поширення емульгаторів в продуктах просто величезна.
Молочні продукти: у морозиві, йогурті та вершковому маслі емульгатори використовуються для забезпечення однорідної текстури та запобігання злипанню жирів та води. Навіть у сметані та кефірі можуть бути деякі емульгатори - це залежить від виробника та рецептури. Їх не додають до натуральних чи органічних видів сметани та кефіру, які приготовані без штучних добавок.
Кондитерські вироби: шоколад, креми, печиво, тістечка можуть містити емульгатори для забезпечення потрібної структури.
Випічка: в процесі виготовлення емульгатори допомагають створити більш однорідне тісто або тісто, яке легше поєднується з іншими інгредієнтами. М'якість, легкість і пухкість готового продукту – заслуга емульгаторів.
Готові страви та напівфабрикати: тут емульгатори покращують текстуру, структуру та зовнішній вигляд.
Їх можна знайти навіть у м'ясному фарші - це прийом, щоб він був в'язким і не розвалювався на вітрині, зберігав вологу, пристойний зовнішній вигляд і консистенцію, довше зберігався.
До речі, деякі емульгатори використовуються як харчові добавки та консерванти для збільшення терміну придатності продуктів.
Самі емульгатори одержують із різних джерел - як натуральних, так і синтетичних. Більшість виробляють із рослинних джерел - наприклад, соя, пальмова олія, соняшникова олія.
Деякі емульгатори одержують із тваринних продуктів - це яйця, а лідер серед них - лецитин, який отримується з яєчного жовтка, а також тваринні жири.
Якась частина емульгаторів синтезовані хімічним шляхом із різних вихідних матеріалів.
Зрозуміло, що в прагненні заощадити виробники здебільшого вибирають не натуральні, а дешевші джерела для отримання емульгаторів. У домашньому побуті можна скористатися продуктами, які мають емульгуючі властивості, і вони теж добре пов'язують непоєднуване. Найпростіший приклад - гірчиця, яка може використовуватися як емульгатор при виготовленні деяких соусів, щоб "подружити" масло та оцет.
Є й інші продукти з емульгуючими властивостями:
Питання про їхню шкоду для здоров'я залишається предметом досліджень та дебатів серед вчених та спеціалістів зі здорового харчування. Ряд досліджень показали, що деякі емульгатори можуть викликати запалення кишківника чи зміни у його мікробіомі. А це пов'язано з низкою захворювань – цукровий діабет, ожиріння, коліт та кишкові розлади.
Щоправда, більшість досліджень проводилися на тваринах чи клітинних моделях і не були підтверджені на людях. До того ж, мишам у цих експериментах вводилися кінські дози емульгаторів, які набагато перевищують середні дози, що споживає людина.
Вплив цих речовин на людей теж перевіряли і навіть виявили ризик збільшення серцево-судинних хвороб. Але рівень споживання емульгаторів був зафіксований за словами учасників дослідження, а це не є коректним показником. І, можливо, винні були зовсім не емульгатори, а інші речовини.
У будь-якому випадку, поки питання не вивчене, людям з алергіями на різні типи продуктів або чутливістю до певних добавок краще звертати увагу на склад продуктів та ретельно читати етикетки. І уникати або хоча б обмежувати ту їжу, яка містить емульгатори.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.