Вегетаріанці та м'ясоїди роблять одну й ту саму помилку в їжі

У новому дослідженні вчені вивчили споживання ультраоброблених і мінімально оброблених продуктів

Вегетаріанці, вегани, м’ясо, дієта, їжа, харчування
Ультраоброблені продукти ж часто містять високий рівень насичених жирів, солі й цукру

З огляду на те, що все більше людей обирають рослинну дієту – чи то з міркувань здоров’я, екології чи етики – нове дослідження підкреслило, що перехід на вегетаріанство може призвести до небажаного побічного ефекту: споживання більшої кількості ультраоброблених продуктів, пише IFLScience. У новому дослідженні вчені вивчили споживання ультраобробленої й мінімально обробленої їжі серед майже 200 тисяч людей. Так, вегетаріанці їдять більше ультраобробленої їжі – приблизно на 1,3 відсоткових пункти порівняно зі звичайними їдцями червоного м’яса. Вегани також їли трохи більше ультраобробленої їжі – на 1,2 відсоткових пункти.

Ось у чому полягає проблема. Намагаючись уникати м’яса, споживачі обирають замінники м’яса, готові страви та напівфабрикати. Останні часто містять більше калорій, насичених жирів, солі, цукру та консервантів.

Вживання такого роду їжі може негативно вплинути на здоров’я. Дослідження показало, що споживання великої кількості ультраобробленої рослинної їжі може становити більший ризик захворювань серця і судин.

Довідка. Згідно з класифікацією NOVA, ультраоброблені харчові продукти – це промислові суміші, виготовлені з речовин, витягнутих з харчових продуктів (олій, жирів, цукру, крохмалю і білків), синтезованих у лабораторії з харчових субстратів чи інших органічних джерел.

Перелік ультраоброблених продуктів 

  • Заморожена піца.
  • Локшина швидкого приготування.
  • Розфасовані бургери.
  • Хот-доги.
  • Сосиски.
  • Батончики.
  • Солодкі пластівці для сніданку.
  • Солодка газована вода тощо.

Ці типи їжі проходять численні обробки та мають добавки, щоб бути смачнішими і довше зберігатися. Це не означає, що рослинні дієти за своєю суттю нездорові. Навпаки, добре спланована веганська дієта може знизити ризик діабету, гіпертонії й раку, переконані вчені.

Крім того, є чіткий зв’язок між високим споживанням червоного м’яса та вищим ризиком захворювань серця, раку, діабету та навіть смерті. Проблема зі споживанням червоного м’яса більшою мірою пов’язана з вживанням продуктів із високим ступенем обробки.

Отже, ультраоброблені продукти навряд чи будуть корисними для вас, незалежно від того, чи є оброблена їжа рослинного чи м’ясного походження. Якщо ви обираєте рослинну дієту, не зловживайте обробленими продуктами, а краще зосередьтеся на свіжих цільних інгредієнтах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube