Увага на етикетку: макарони, шоколад, масло почали робити з додаванням комах

Попереду всієї планети Сінгапур, що схвалив відразу 16 видів повзаючих і літаючих для вживання в їжу

комахові личинки їжа
Можливо, ті, хто це їсть, ніколи не читали казку про Піноккіо.

У глобальному масштабі першопрохідником на людську кухню став цвіркун, якого тепер можна скуштувати не тільки в країнах Сходу, а й у манірному Лондоні. Мабуть, Продовольча та сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй не дарма ходить на роботу – їхнє активне пропагування комах як екологічно чистого способу одержання білка дає результати. Сінгапур оголошений відкритим для їстівних комах - там  їх затвердили одразу 16 видів, до того ж, на найрізноманітніших стадіях розвитку, повідомляє The Guardian.

Шоколад і макарони з комахами імпортуватимуться

Якщо говорити про асортимент, він вражає - головне, не уявляти це все в тарілці. З дорослих підуть у їжу чотири види цвіркуна, два види коника, сарана та медоносна бджола. У вигляді личинок кулінарній обробці будуть піддаватися три види борошняних черв'яків, біла личинка, гігантський жук-носоріг, два види молі. Шовкопряди отримали дозвіл бути з'їденими на будь-якій стадії свого розвитку - хоч личинками, хоч дорослими.

Зараз у світі є їстівними понад дві тисячі комах.
Нині у світі є їстівними понад дві тисячі видів комах.

Ентомологи звертають увагу, що в цьому списку є комахи, яких не потрібно навіть вирощувати з комерційною метою - наприклад, медоносних бджіл та жуків-носорогів поки що достатньо у природі.

А ресторани готуються вражати населення та приваблювати туристів. У меню - суші з шовкопрядами та цвіркунами, крабове яйце з суперчерв'яками, фрикадельки просто з черв'яками і ще понад два десятки страв, про які людям непідготовленим краще не знати. 

Але шанс познайомитися з комаховою сінгапурською кухнею є - продукти тривалого зберігання будуть імпортуватися. Тут список скромніший, і як би все звичайне, але з додаванням комах - макарони, шоколад, олія. Є винаходи у вигляді маринованих личинок жуків і лялечок шовкопряда або бджоли, приготовлені за різними технологіями – солоні, копчені, сушені.

Смажених бамбукових черв'яків готують у Таїланді та Китаї.
Смажених бамбукових черв'яків готують у Таїланді та Китаї.

Навіть Європа вирішила їсти домашніх цвіркунів

Українцям цієї кухні поки що не зрозуміти, але світ активно використовує комах для їжі. Згідно з новим дослідженням, 2205 видів їдять у 128 країнах. Серед континентів найбільше їстівних комах перебуває у Азії - 932 види, за нею йдуть Північна Америка - найбільше Мексика та Африка. 

Країнами з найбільшим споживанням комах є:

  • Мексика - 450 видів, 
  • Таїланд - 272 види, 
  • Індія - 262 види, 
  • Демократична республіка Конго - 255 видів,
  • Китай - 235 видів,
  • Бразилія - ​​140 видів, 
  • Японія - 123 види, 
  • Камерун – 100 видів.

Серед тих, хто тільки пробує альтернативний білок – Австралія, де схвалено два види борошняних хробаків та цвіркуни, з яких у шкільних їдальнях подаються кукурудзяні чіпси.

Шашлик із цикад - популярна китайська вулична їжа.
Шашлик із цикад - популярна китайська вулична їжа.

І обережний Євросоюз, де комахи схвалюються повільно та поступово. Поки ось, хто прорвався у тарілки до європейців:

  • жовтий борошняний черв'як - лише личинки: сухий, заморожений, у вигляді порошку. Використовуються в закусках, батончиках, випічці та пастах.
  • сарана - лише доросла: заморожені, сушені чи порошкоподібні форми. Використовуються в закусках, супах і як інгредієнт у стравах.
  • домашній цвіркун - лише дорослий: сухі, заморожені або порошкоподібні форми. Використовуються в батончиках, печиві, хлібобулочних виробах і навіть у напоях.

На питання, що повисло в повітрі, навіщо їсти комах, Продовольча та сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй повідомляє, що людей на планеті стає дедалі більше, клімат – дедалі гірше, землі під сільгоспугіддя – дедалі менше, навколишньому середовищу – дедалі важче.

Комахи ж - це блискавичний спосіб вироблення білка, до того ж, їм для цього потрібно в рази менше кормів, ніж великій рогатій худобі, свиням та птиці. А ще менше місця для вирощування, менше води і викидів від них набагато менше. До того ж, крім білка, у них багато вітамінів та корисних амінокислот - головне, не знати, що у вашій пасті колишній шовкопряд. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube