ТОПТЕМА:

Тепер зрозуміло, чому одних вагітних тягне на солоненьке, а інших - на гіпс

Під час вагітності може виникнути жага до несподіваної їжі

Вагітні, здоров'я, корисні поради, їжа, продукти, харчування
Існують і куди більш дивакуваті смакові тяги вагітних жінок, навіть до неїстівного

Рибні бургери. Жирні солодкі пончики. Гостра їжа. Ванільний зефір. Анчоуси. KFC картопля з соусом. Морозиво. Солоні огірки. Лимони. Тальк. Лід. Крейда і навіть гіпс. Це лише деякі речі, яких хочеться з'їсти під час вагітності.

Хоча більшість – аж 90% – вагітних відчувають принаймні одну з цих тяг до їжі, найчастіше в першому триместрі, відносно мало відомо про причини такої тяги. Ймовірно, існують культурні відмінності: дослідження показують, що вагітні жінки в Нігерії частіше прагнуть до фруктів і овочів, тоді як жінки в США більше прагнуть до шоколаду, пише The Guardian.

Солоне: пийте більше води

Серед дивовижного розмаїття смакових пристрастей вагітних є деякі тенденції. Звичайним бажанням під час вагітності є солоне, що, може означати, що жінки п’ють недостатньо води, вважають дієтологи. Під час вагітності потреби в рідині збільшуються приблизно на 150%, а загальний об’єм крові в організмі під час вагітності збільшується на 45%. Проте у більшості жінок споживання рідини не збільшується. Коли ми їмо більше солоної їжі, організм утримує більше води, але це не надто добре. Ідеальне рішення – зробити навпаки й просто пити більше води, переконані лікарі.

Морозиво: їжте кальцій

Іншим поширеним бажанням є холодна, солодка їжа, така як морозиво чи молочні коктейлі, а також їжа з високим вмістом вуглеводів. Це може бути реакцією на коливання рівня цукру в крові, які трапляються навіть у жінок без діабету.

Але пристрасть до молочних коктейлів і морозива також може означати потребу в кальції. Вагітність фактично покращує здатність засвоювати кальцій з їжі, тому вагітні не обов’язково потребують більшого споживання, але вони потребують здорового споживання – приблизно 1300 мг на день для людей віком до 18 років і 1000 мг на день для людей у ​​віці 19-50. А замість морозива краще їсти сир тофу чи пити молоко.

Червоне м’ясо: вживайте залізо 

Інша поширена тяга – може стати неприємним сюрпризом для вагітних вегетаріанок і веганів – це червоне м’ясо. Знову ж таки, це може бути сигналом організму про нестачу заліза. 

Тяга до речей, які не є їжею

Дефіцит заліза іноді може викликати більш екстремальні та незрозумілі бажання, такі як непереборне бажання їсти крейду чи лід. Це явище вражає до 4% вагітних жінок і стосується саме тяги до речовин, які не мають поживної цінності. Є деякі докази того, що це пов’язано з дефіцитом заліза. Але це не пояснює, чому виникає тяга до речовин, які не містять багато заліза. 

Не варто їсти за двох 

Здорова жінка здатна народити здорову дитину, навіть якщо вона їстиме стільки, скільки зазвичай, вважають лікарі. Повноцінна й збалансована дієта під час вагітності, звичайно, важлива для матері та дитини.

А ось тяга до їжі з високим вмістом цукру, жиру та вуглеводів не тільки підвищує ризик збільшення ваги та діабету, але також може збільшити вагу дитини та мати довгостроковий вплив на її метаболізм.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube