Переконайтеся, що між останніми калоріями ввечері та першими калоріями вранці ви залишаєте принаймні 12 годин
Мікробіом вашого кишечника такий же індивідуальний, як і ваш відбиток пальця, і ніхто з нас не повинен ігнорувати його, якщо хоче жити здоровішим і щасливішим життям. Тож, деяку їжу слід вживати з обережністю, тоді як іншу потрібно повністю уникати – це найсерйозніші порушники здоров'я вашого кишечника й імунітету, пише The Telegraph. Ось продукти, яких варто остерігатися:
Типи олії, які використовуються для смаження у фритюрі, – рафінована олія, соняшникова чи рапсова, кукурудзяна чи соєва, – є дуже шкідливими через процес рафінування, що може дуже порушити роботу кишечника.
Отже, якщо ви повторно нагріваєте олію, це створює продукти, які шкодять стінкам кишечника. Не відмовляйтесь від чипсів, але зменшіть кількість смаженої їжі загалом. Смажена курка та сосиски в клярі, як і смажені пончики тощо, – також привід сказати собі "я пропускаю".
Будь-яка їжа, що містить надмірну кількість жиру, пов’язана зі збільшенням запалення. Насичені жири можуть скомпрометувати слизову оболонку кишечника, коли небажані патогени переходять із кишечника в кров.
Цукор живить небажані мікроби у вашому кишечнику, які потім витісняють корисні речовини, пояснюють лікарі. Це не має жодної користі – насправді ми витрачаємо поживні речовини лише для того, щоб розщепити цукор. Усі види цукру шкідливі для здоров’я кишечника.
Так, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, продукт із високим рівнем обробки, дуже руйнує мікробний склад кишечника. Сирий, непастеризований мед і справжній кленовий сироп у невеликих кількостях мають певну поживну користь, але все одно в них багато цукру. І все ж таки, вони кращі, ніж магазинні цукерки.
Штучні підсолоджувачі сприяють розмноженню патогенних або "поганих" бактерій у кишечнику. В процесі розщеплення мікробами штучних підсолоджувачів виділяються неприємні побічні продукти, які вбивають корисні мікроби. Цукрові спирти, такі як ксиліт, як правило, менш руйнівні, але слід уникати всіх штучних підсолоджувачів!
Раніше протеїнові добавки були прерогативою бодібілдерів і спортсменів, тепер для звичайних людей, які відвідують тренажерний зал, стало нормою вживати білковий батончик або протеїновий коктейль. Дієтологи погоджуються, що переважна більшість із них не корисні для здоров’я кишечника.
Більшість протеїнових батончиків пройшли високу обробку та містять не корисні добавки й штучні підсолоджувачі. Якщо вони містять більш як п'ять інгредієнтів і цукор у будь-якій формі (включно з медом), це некорисно!
Алкоголь токсичний для печінки, нейротоксичний і, звичайно, шкодить кишечнику. Ми точно знаємо, що він вбиває корисні мікроби та порушує мікробіом кишечника. Це послаблює його стінки й викликає запалення. На жаль, коли мова заходить про здоров’я кишечника, алкоголь – це дуже погана ідея!
Деякі люди не можуть розщепити лактозу в молочних продуктах. Вони просто не виробляють правильних ферментів, і це викликає неприємні проблеми з травленням. Однак, коли ви квасите молочні продукти та створюєте кефір чи йогурт, або навіть добре зрілий, традиційно виготовлений сир, процес бродіння робить їх набагато більш засвоюваними, і вони мають певний корисний вплив.
Дієта ж з високим вмістом кальцію корисна, але вона може бути шкідливою для людей з непереносимістю лактози. А це велика частка дорослих. Тож обирайте якісні йогурти, кефіри та сири!
Експерти з питань харчування сходяться на думці, що надмірне споживання червоного м’яса шкідливе для здоров’я кишечника. Навіть порівняно нежирні шматки червоного м’яса, такі як філе та біфштекс, мають високий вміст насичених жирів, і в ідеалі їх слід замінити сочевицею, квасолею, куркою або рибою, багатою на омега-3.
Налягайте на:
Налягайте на:
Слизовій оболонці кишечника та кишковим мікробам потрібен шанс відновитися та перезавантажитися. Переконайтеся, що між останніми калоріями ввечері та першими калоріями вранці ви залишаєте принаймні 12 годин.
Навіть менш серйозні наслідки дисбактеріозу кишечника можуть бути виснажливими. Дисбаланс мікробіоти, що живе в кишечнику, може призвести до втоми та порушень сну. Це може впливати на настрій і психічне здоров’я, викликати тривоги й навіть депресію, знижувати концентрацію і пам'ять.
Тільки уявіть, він складається з трильйонів мікробів, які реагують на те, чим ми їх годуємо. Так-так, здоров’я кишечника залежить від того, що ми споживаємо щодня. Вживаючи продукти, пов’язані з так званими хорошими мікробами, ви можете змінити свій мікробіом. Переваги часто можна відчути вже протягом декількох днів.
При цьому найбільша проблема ультраоброблених продуктів полягає в тому, що вони бідні на поживні речовини, тому люди їх споживають надмірно. Організм шукає поживних речовин і не отримує їх, як і сигналів припинити їсти. Вони також містять емульгатори, які порушують мікробіом кишечника.
Уникайте всього, що містить довгий список інгредієнтів зі складними назвами, що звучать хімічно, радять дієтологи. Споживання великих кількостей некорисної їжі пов’язане із захворюваннями:
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.