Впоратися з неприємними симптомами можна за допомогою змін у харчуванні
Синдром подразненого кишківника (СПК) - одна з найпоширеніших, але при цьому невивчених і важко виліковних кишкових проблем. З цією хворобою живуть роками, страждаючи різними симптомами і приймаючи різні ліки від них. Але ця допомога виходить ситуативною, короткочасною і не дає надії на повне позбавлення від недуги. СПК погано піддається лікуванню передусім тому, що досі незрозуміла природа його походження.
Надію на полегшення неприємних проявів синдрому подразненого кишківника нарешті дає нове дослідження шведських учених, які запропонували рятівні моделі харчування, повідомляє The New York Times.
Характерними симптомами СПК є хронічні болі у животі, що змінюються залежно від активності кишківника, метеоризм, зміни у стулі, коли то закреп, то діарея, відчуття незакінченості дефекації. Найпоширенішою ознакою є здуття живота, найбільш характерним побічним ефектом - почуття втоми, тривожність, перепади настрою та депресія. І це не дивно, адже радіти життю за таких симптомів вкрай складно.
При цьому лікування як такого немає, точніше, воно симптоматичне та вузько спрямоване. При закрепах призначають проносне, при діареї - "закріплювальне", при змінах у настрої - антидепресанти, багатьом - засоби для поліпшення перистальтики кишківника.
Що стосується особливостей харчування при СПК, ясності теж мало, і небагато досліджень вивчали, які зміни в раціоні полегшують стан таких пацієнтів.
Звісно, гастроентерологи дають їм загальні поради про заборону жирної, гострої, смаженої їжі, алкоголю, кави та газування. Радять харчуватися маленькими порціями, але не 2-3 рази на день, а частіше, або їсти повільно, ретельно пережовуючи. На жаль, синдром подразненого кишквника від цього нікуди не подіється.
Зібравши спостереження за пацієнтами та розрізнені дані про вплив різних методик харчування на СПК, лікар-дієтолог та науковий співробітник Гетеборгського університету Санна Нібака вирішила порівняти кілька варіантів лікування.
Учасники із СПК середнього та тяжкого ступеня були поділені на три групи. Перша група рятувалася лише ліками, які бралися залежно від основних симптомів.
Друга група сиділа на дієті із низьким вмістом FODMAP, тобто певних видів вуглеводів.
У ній заборонені:
Що дозволяється їсти в дієті з низьким вмістом FODMAP:
Крім того, учасники їли повільно, регулярно та невеликими порціями.
Нарешті, третя група дотримувалась дієти з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жирів. У цій моделі харчування обмежуються такі продукти :
Що дозволяється їсти за такої дієти :
За чотири тижні виявилися ось які результати: найнижчий ефект виявився в першій групі, яка приймала ліки. Про покращення повідомили 58% учасників.
На другому місці за результативністю опинилася третя група із низьковуглеводною дієтою - 71% учасників полегшало.
Переможці - група дієти з низьким вмістом FODMAP - дали результат у 76% тих, хто відчув значне зменшення симптомів.
Отримані результати дають підстави для висновку, що вуглеводи при СПК - абсолютне зло, а дієтотерапія працює краще, ніж ліки. Хоча й не без деяких застережень.
По-перше, дослідження тепер повинні перевіряти результат на більших групах учасників.
По-друге, ліки не остаточно скидаються з рахунків, оскільки деякі дають ефект лише через місяць. До того ж, у шведському дослідженні використовувалися не всі можливі препарати.
По-третє, є ймовірність, що комусь підійде поєднання ліків та дієти.
Проте, харчування при СПК має значення, лише змінювати його пацієнти повинні зі схвалення свого лікаря. Наприклад, тривале споживання великих кількостей жирів та обмеження вуглеводів має низку потенційних ризиків для здоров'я, оскільки може збільшувати рівень холестерину, що небезпечно для людей, схильних до серцевих захворювань.
А ось дієта з низьким вмістом FODMAP не підходить людям із симптомами розладу харчової поведінки, яке поширене серед пацієнтів із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.