Одна ложка простого продукту робить йогурт у сто разів кориснішим

Цей спосіб знали ще в стародавній Греції

Їжа, мед, продукти, харчування, дієта, здоров'я, корисні поради
Йогурт, змішаний з медом, підтримує виживання корисних бактерій в кишечнику

Ложка цукру може знизити ефективність ліків, але, згідно з двома новими дослідженнями, підсолоджування йогурту медом може підвищити його пробіотичні властивості. Так, додавання однієї або двох столових ложок меду до порції несолодкого йогурту може посилити пробіотичні властивості останнього, допомагаючи корисним бактеріям в йогурті пережити їхню одіссею в нашій травній системі, повідомляє ScienceAlert. 

Цей спосіб далеко не новий, ще стародавні греки, схоже, любили додавати мед у йогурт. Поєднання йогурту та меду є поширеним у середземноморській дієті. Ця дієта пов’язана з набором переваг для здоров’я - це здорові жири з риби, оливкова олія та горіхи, а також зменшений акцент на червоному м’ясі. Молочні продукти в цілому не відіграють великої ролі в цій дієті, але є винятки - для сиру та йогурту. І багато середземноморських традицій використовують мед як підсолоджувач йогурту.

Деякі типи йогурту доповнені пробіотичними бактеріальними штамами, такими як Bifidobacterium animalis, природним мешканцем шлунково-кишкового тракту багатьох тварин і людини. Попередні дослідження пов’язували їх з покращенням здоров’я шлунково-кишкового тракту та імунітету. Мед же відомий своїми антибактеріальними властивостями, але він також є пребіотиком, тобто агентом, що сприяє росту або активності корисних бактерій в організмі. Вчені з'ясували, що мед допомагає пробіотичним бактеріям вижити в кишечнику.

Дослідники провели лабораторні експерименти, що включили чотири сорти меду – люцерни, гречки, конюшини та померанцю. Вони змішали йогурт з медом, дозволили бактеріям рости, а потім піддали їх розчинам а-ля слина, шлункова кислота, кишкова жовч, і ферменти. Так от, йогурт, змішаний з медом, підтримував виживання корисних бактерій. Ефект був найбільш вираженим із сортом меду з конюшини.

Потім вчені доповнили експеримент тим, що протестували й порівняли стан учасників, які протягом двох тижнів їли звичайний йогурт, йогурт з медом та йогурт з цукром. Висновки вдруге, вже на людях, показали, що поєднання меду з йогуртом сприяє виживанню пробіотичних бактерій йогурту в кишечнику. При цьому варто зазначити, що автори дослідження аж ніяк не пропонують підхід Вінні-Пуха!

"Ми виявили, що одна столова ложка меду в порції йогурту допомагає підтримувати виживання пробіотиків. Однак, мед є доданим цукром, тому варто пам'ятати про припустиму кількість цукру в раціоні, щоб підтримувати здорову масу тіла", - підсумували науковці.

Що ж, в цілому, це дослідження натякає на приховану мудрість, що стоїть за стародавньою традицією змішування меду та йогурту. Зрештою, додавання трохи меду до несолодкого йогурту складає чудову кулінарну пару, яку варто включити у своє меню.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube