Дослідження зафіксувало їдця, який змагався, а потім його шлунок роздувся, стискаючи підшлункову залозу та виштовхуючи кишки
Порожній шлунок дорослої людини виглядає як складений мішечок розміром приблизно з банку газованої води – 0,5 літра. А під час їжі він може розтягнутись до 2-літрової пластикової пляшки води. Ось звідки відчуття важкості у шлунку. Для більшості дорослих це означає, що шлунок може вмістити 1-2 літри їжі та рідини, залежно від віку та ваги. В екстремальних випадках, наприклад, на змаганнях, шлунок може розширитися до 4 літрів. Про це розповів доцент кафедри медицини та фізіології в клініці Майо Артур Бейдер, пише LiveScience.
"Шлунок збільшується вчетверо або й більше", – каже він.
Дослідження 2018 року зафіксувало їдця, який змагався, а потім прийшов у відділення невідкладної допомоги. Його шлунок роздувся, стискаючи підшлункову залозу та виштовхуючи кишки. Чоловіка виписали тільки через п'ять днів. Проте частіше переїдання трапляється через занадто швидке харчування, а також під час свят, каже гастроентеролог Бенджамін Леві.
Голод у людини стимулюється гормоном греліном, який виробляється головним чином у шлунку, а також у мозку, тонкій кишці та підшлунковій залозі. Цей гормон виділяється, коли шлунок порожній, щоб він міг сповістити мозок, що настав час їсти.
Коли людина починає їсти, їжа потрапляє по стравоходу в шлунок. У шлунку є складки, які дозволяють йому розширюватися та вміщувати їжу й рідину. Коли їжа надходить, шлунок вивільняє соляну кислоту та травні ферменти. Орган складається з гладких м’язів, які можуть утримувати скорочення навіть після розтягування. Це дозволяє звільняти місце для все більшої кількості їжі.
"Це щось на зразок гумової стрічки", – кажуть лікарі.
Це називається міогенним тонусом, який контролює ступінь напруги в животі. Напруга в шлунку передається мозку через блукаючий нерв, який проходить від товстого кишечника до мозку. Це лише один зі шляхів, за допомогою якого мозок повідомляє про повний шлунок.
Існують також гормональні зміни, які повідомляють вашому мозку, коли пора припинити їсти. Гормон голоду грелін знижується, тоді як інші гормони сигналізують мозку про ситість і знижують апетит. Коли людина переїдає, це означає, що вона проігнорувала ці сигнали або їла так швидко, що гормони не встигли повідомити її мозку про ситість.
Фокус полягає в тому, щоб уповільнити темп їжі. Зробіть перерву на 15 хвилин, перш ніж повернутися до їжі.
По-перше, не лягайте. Це може викликати кислотний рефлюкс. Натомість прогуляйтеся, це може стимулювати травлення та моторику, або рух їжі через травну систему. А краще просто не переїдайте!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.