Коричневі, білі, сині: як колір шкаралупи впливає на смак курячих яєць

Генетика пояснили, чому кури несуть яйця різного кольору - справа не в кольорі пір'я

Яйця, кури, природа, тварини, вчені, наука
Сині яйця цілком безпечні в їжу - якщо їх правильно приготувати.

Від білих і коричневих до рожевих і блакитних, курячі яйця бувають найрізноманітніших кольорів, особливо якщо ви купуєте їх у магазині органічних продуктів за завищеними цінами. Незважаючи на те, що ви, можливо, чули, це ніяк не пов'язано з кольором курки. Зрештою, коли ви востаннє бачили синю курку?

Основним фактором, що впливає на забарвлення шкаралупи яєць, є генетика, хоча деякі елементи навколишнього середовища також відіграють певну роль, пише IFLScience. Вчені виявили щонайменше сім генів, які беруть участь у формуванні кольору шкаралупи курячих яєць:

  • CPOX,
  • FECH,
  • BCRP,
  • HRG1,
  • FLVCR,
  • SLCO1A2,
  • SLCO1C1.

Що стосується коричневих і білих яєць, то на їхній колір в першу чергу впливає вироблення органічного пігменту під назвою протопорфірин. Саме він робить яйця насичено коричневими. Взагалі кажучи, білі яйця мають дуже мало протопорфірину, в той час як коричневі яйця містять його в надлишку. Висока експресія гена CPOX призводить до більшої кількості протопорфіриногену і, відповідно, до коричневого кольору шкаралупи. З іншого боку, висока експресія гена FECH призводить до зниження рівня протопорфіриногену і світлішого кольору шкаралупи.

Цей пігмент походить від залізовмісної сполуки, що є в гемоглобіні крові. Два інших пігменти - білівердин і хелат білівердин-цинк - також можуть впливати на колір курячого яйця, але протопорфірин, як правило, вважається найбільш впливовим. Проте генетика рідко буває настільки прямолінійною, і інші п'ять генів також впливають на забарвлення. Різні породи курей можуть бути пов'язані з певними кольорами шкаралупи яєць, оскільки вони мають певний набір генів.

Примітно, що експресія гена є результатом історичної інфекції EAV-HP, ретровірусу, який зумів інтегруватися в геном породи курей і став передаватися з покоління в покоління через їхню ДНК. Швидше за все, інфекція сталася сотні років тому і була помічена пильними фермерами, які селекціонували курей, щоб підтримувати фенотип породи. 

Будьте певні, вірус нешкідливий, а сині яйця цілком безпечні для вживання в їжу - якщо їх правильно приготувати! Подібно до курей, геном людини наповнений прикладами ендогенних ретровірусів від історичних інфекцій. До 8% геному людини складається з послідовностей вірусного походження. 

Породи кур за кольором яєць

Наприклад, кури породи Леггорн несуть білі яйця, в той час як Род-Айленд Редс - коричневі - через генетичну варіацію в популяції. Кури Маран, вишукана французька порода, яку шанують за її винятково темно-коричневі яйця, є продуктом селективної селекції, що оптимізувала експресію генів, які викачують протопорфірин.

Блакитні яйця є невеликим винятком з усіх генетичних правил, згаданих вище. Лише кілька порід, включаючи курей Араукана з Чилі, а також курей Дунсян і Луші з Китаю, несуть блакитні яйця, і все завдяки гену, який називається Oocyan.

Окрім генетики, на колір яєць можуть впливати численні фактори навколишнього середовища, включаючи вік курки, рівень стресу, хвороби та раціон харчування. Для курей, які несуть коричневі яйця, особливо важливим є рівень заліза в кормі, а також певні пробіотики, зокрема Bacillus subtilis.

Стрес, старість і хвороби можуть призвести до зменшення пігментації яєць, хоча білі яйця не обов'язково означають, що курка була "нещасною" або хворою. Так само колір шкаралупи не впливає на смак яйця. Якщо вам важливий смак, то краще зосередитися на якості ферми, а не на кольорі яєць, які вона виробляє.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube