Ось десять найкращих продуктів, які допоможуть вам боротися з заклкаденим носом, і п’ять, яких слід уникати, поки ви хворієте
Сезон застуд та ГРВІ настав, на порозі – грип. Тож, ось 10 продуктів, від цитрусових до каррі, що можуть полегшити ваші симптоми, якщо ви вже встигли підхопити переохолодження від осіннього вітру чи вірус.
Зрозуміло, що коли ви захворіли на неприємну застуду, пріоритетом є позбутися її якомога швидше, але, на жаль, експерти погоджуються, що розплавлений сир на тостах не допоможе у цій справі. Ось десять найкращих продуктів, які допоможуть вам боротися з заклкаденим носом, і п’ять, яких слід уникати, поки голова не проясниться. Просто тримайтеся подалі від випивки та кави, переконані автори публікації видання The Telegraph.
Багато хто клянеться популярними "ліками" від застуди – гарячим чаєм, приправленим віскі, бренді або ромом, але алкоголь насправді може погіршити ваші симптоми. Алкоголь ніколи не є здоровим вибором. Він може спричинити запалення та зневоднення й послабити імунну систему. Тому краще відмовитися від випивки.
Гарячий напій з лимона, меду та імбиру стане заспокійливим – і принесе куди більше користі.
Кофеїн є сечогінним засобом, тобто він збільшує виділення сечі та може призвести до зневоднення. Зневоднення згущує слиз і ускладнює його очищення організмом, посилюючи закладеність і подовжуючи симптоми застуди.
Кофеїн також є стимулятором, який може перешкоджати режиму сну, а саме під час нього організм активно видаляє вірус, тому зведіть кофеїн до мінімуму. Немає потреби повністю уникати кофеїну, але намагайтеся випивати не більше однієї-двох чашок чаю чи кави на день і переходьте на безкофеїнові напої, поки не відчуєте себе краще.
Краще уникати солодких продуктів і спортивних напоїв. Вони можуть провокувати стрибок рівня цукру в крові, що не допоможе підвищити рівень енергії.
Смажена їжа містить транс-жири та високий рівень нездорових жирів, які сприяють запаленню. Тому уникайте жирних страв на винос, таких як риба з чіпсами, смажена курка та гамбургери. Їх також важче засвоювати, це створює додатковий стрес для організму.
Високе споживання солі може призвести до затримки рідини та зневоднення, що погіршує здатність організму очищати слиз. Замість цього використовуйте лимон і спеції для підсилення смаку.
Вітамін С у цитрусових, таких як апельсини та грейпфрути, може зміцнити імунну систему, зменшуючи ризик того, що ви підхопите застуду. Якщо ж ви не любитель цитрусових, спробуйте ківі!
Ківі є чудовим джерелом вітаміну С, який зміцнює імунну систему. Одна порція – два фрукти – містить майже вдвічі більше вітаміну С, ніж апельсин. Також є докази того, що збільшення споживання під час застуди може скоротити тривалість симптомів на 10%.
Дослідження показують, що курячий суп дійсно може бути лікувальним, в основному через його протизапальну дію. Супи забезпечують необхідну рідину для зволоження, а також електроліти, вітаміни та мінерали. Курячий суп отримує бонусні бали за цистеїн й амінокислоти білка, здатні розріджувати слиз, щоб полегшити його застій.
Крім того, є фактор комфорту з психологічними перевагами. З’їдання чогось ностальгічного чи глибоко заспокійливого, незалежно від його поживної цінності, викликає вивільнення дофаміну в мозку, що ми сприймаємо як задоволення.
Існує поширена помилкова думка, що під час застуди слід уникати молочних продуктів, оскільки вони змушують ваше тіло виробляти більше слизу. Але доказів цьому немає. Молочні продукти є чудовим джерелом білка та кальцію, тому немає причин пропускати їхнє вживання, коли ви хворі.
Йогурт містить живі корисні бактерії, такі як Lactobacillus і Bifidobacterium. Ці пробіотики допомагають підтримувати здоровий мікробіом кишечника, що має вирішальне значення для загального імунного здоров’я. Добре збалансований мікробіом кишечника може підвищити здатність організму боротися з інфекціями, посилюючи активність природних клітин-кілерів, Т-лімфоцитів та інших імунних клітин.
Перець чилі може вилікувати застуду, очистити дихальні шляхи та покращити самопочуття. Капсаїцин, що міститься в будь-якому перці чилі, розріджує слиз, очищаючи закладені носові ходи та полегшуючи закладеність носа. Капсаїцин також діє як легкий анальгетик, полегшуючи біль у горлі.
Мед містить сполуки з антимікробними властивостями, такі як перекис водню та метилгліоксаль, які пригнічують ріст бактерій і вірусів. Він покриває та заспокоює горло, зменшуючи подразнення й інфекцію, полегшуючи ковтання та пригнічуючи кашель. Антиоксиданти меду також зменшують запалення і сприяють відновленню тканин.
Мед є золотим стандартом лікування застуди завдяки своїм пребіотичним перевагам. Ці унікальні властивості роблять його особливо ефективним для лікування інфекцій і підтримки імунітету.
Дослідження показують, що часник може не тільки знизити ризик застуди, але й допомогти вам швидше одужати та зменшити вираженість симптомів. Часник містить аліцин, сполуку з антимікробними властивостями, яка може допомогти боротися з вірусними та бактеріальними інфекціями. Дослідження показують, що часник здатен стимулювати вироблення лейкоцитів.
Багаті вуглеводами банани забезпечують швидку та легкозасвоювану енергію. В них також багато калію – необхідного для балансу рідини, функціонування нервів і м’язових скорочень – і вітаміну B6, який життєво важливий для імунної функції. Банани також містять харчові волокна під назвою пектин, що підтримують регулярне випорожнення та здорову травну систему, а це теж важливо для імунітету.
Імбир століттями використовувався як ліки від застуди. Дослідження показують, що він має противірусні властивості, що можуть допомогти боротися із застудою та грипом. Імбир містить біоактивну сполуку під назвою гінгерол. Він має протизапальні та антиоксидантні властивості, може зменшити біль у горлі та загальне запалення.
Тож спробуйте замочити скибочки свіжого імбиру в гарячій воді на 10 хвилин, щоб приготувати заспокійливий чай. Якщо одним із ваших симптомів є нудота, імбир добре відомий своєю здатністю її полегшувати. Імбирне печиво також є життєздатним варіантом, яке подарує трохи комфорту!
Карі – це справжня картка бінго при застуді. Ця приправа чи соус, так само, як часник, імбир і перець чилі, забезпечить комбінацію протизапальних, протимікробних і протинабрякових дій. Карі природно багатий вітамінами та мінералами, а також містить воду, що допоможе вам підтримувати зволоження. Карі також є чудовим джерелом клітковини, яка допоможе підтримувати кишковий мікробіом і, отже, імунну систему.
Якщо ви почуваєтеся настільки погано, що не хочете їсти їжу, спробуйте горіхи, насіння та фрукти багаті поживними речовинами. Спробуйте перекусити бананами, виноградом, мигдалем, кешью та гарбузовим насінням, притрушеним карі!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.