Ще по одній: чи справді алкоголь рятує від отруєння

Випереджаючи науковців, слід зауважити - може краще закушувати свіжими продуктами

Алкоголь, випивка, їжа, продукти, отруєння, лікарі, дослідження, корисні поради
Не покладайтеся на випивку, вживаючи їжу, що викликає сумніви: від такої їжі слід відмовитись

В соціальних мережах чого тільки не зустрінеш. Так, віднедавна там все частіше з'являється твердження, що буцімто випивка профілактує харчове отруєння. Взагалі то ця думка, мовляв, алкоголь – стерилізатор від харчових бактерій, не нова. Але чи дійсно це так працює, розбирався Інформатор. 

Експерти кажуть, що вживання алкоголю під час споживання зараженої їжі може трохи знизити ймовірність харчового отруєння. Але докази на підтримку цього твердження обмежені. І залежно від того, скільки ви п’єте, алкоголь може більше зашкодити вашій імунній системі, ніж допомогти, пише NYTimes.

Як захиститись від харчового отруєння

Спочатку було б краще просто не їсти шкідливу їжу, хоча часто просто неможливо визначити, чи заражена певна їжа. Та за словами експертів, вживання алкоголю є неперевіреним і потенційно ризикованим підходом до запобігання харчовим отруєнням. Хороший же спосіб уберегтися – це звертати увагу на відгуки про ту чи іншу їжу. А на кухні використовуйте належні методи безпеки харчових продуктів. До них відносяться:

  • часте миття рук,
  • уникання перехресного зараження сирого м’яса, птиці та риби (зберігайте ці продукти окремо від іншої їжі),
  • готуйте всі продукти за належної температури,
  • не залишайте швидкопсувні продукти при кімнатній температурі більше ніж на дві години.

Ці стратегії особливо важливі для:

  • хронічно хворих,
  • вагітних,
  • дітей віком до 5 років,
  • людей старше 65 років,
  • людей з ослабленою імунною системою.

Попри те, що перевірені способи запобігання отруєнням можуть виглядати дещо "нудними", вони ефективні, і це головне!

Що показали дослідження

Кілька невеликих досліджень спалахів харчових захворювань справді виявили, що вживання алкоголю пов’язане із захистом від харчових отруєнь, але всі вони мають обмеження.

У дослідженні, цитованому у відео з TikTok, опублікованому у 2002 році, дослідники описали спалах сальмонели, який почався на бенкеті на 120 осіб в Іспанії. Щонайменше 47 людей захворіли й серед симптомів мали блювоту, діарею, спазми в шлунку, лихоманку, головний біль після вживання заражених бутербродів з тунцем. Дослідники виявили, що ті, хто встиг випити більше ніж три алкогольні напої, мали на 46% менше шансів захворіти, ніж ті, хто взагалі не пив. Ті, хто випив до трьох напоїв, мали на 27% менше шансів на розвиток симптомів.

Алкоголь як антисептик 

Подібним чином у 1992 році в дослідженні спалаху гепатиту A в 61 людини через сирі устриці у Флориді виявили, що ті, хто вживав вино, віскі або коктейлі з устрицями, мали на 90% менше шансів захворіти, ніж ті, хто не пив. Однак ті, хто вживав пиво, здавалося, не були захищені – дослідники припустили, що це, можливо, тому, що в пиві концентрація алкоголю нижча, ніж в інших напоях.

Ці дослідження підтверджують теорію про те, що алкоголь може переривати дію патогенних мікроорганізмів в кишечнику людей, перш ніж ті спричинять хворобу. Це правдоподібно, оскільки алкоголь може вбивати бактерії та інактивувати деякі віруси. Саме тому алкоголь використовують у дезінфікуючих засобах для рук і поверхонь.

Алкоголь може послабити вашу імунну систему.
Алкоголь може послабити вашу імунну систему.

Випив – захворів 

Але ж існують і геть інші дані. В ще одному дослідженні 33 людей захворіли на гепатит E від молюсків під час круїзу. При цьому інфікувалися лише ті, хто вживав алкоголь, а ті, хто утримувався, залишалися здоровими!

Ваш шанс захворіти через заражену їжу може залежати від різних факторів, включаючи стан здоров’я, кількість присутнього збудника, тип їжі та з'їдену кількість. Як алкоголь впливає на це, на людях недостатньо вивчено. Але в експерименті 2001 року вчені виявили, що хоча червоне і біле вино вбиває сальмонелу, напування ним мишей не захищає їх, коли вони споживають бактерії.

Якщо ви п’єте занадто багато, алкоголь може зробити ваш кишечник більш сприйнятливим до інфекцій, кажуть гастроентерологи. Запій, який визначається як чотири-п’ять або більше напоїв протягом приблизно двох годин для більшості дорослих, може спричинити запалення та ознаки «негерметичності» слизової оболонки кишечника, що може сприяти проникненню бактерій і токсинів прямісінько в кров.

Хронічне вживання алкоголю може знизити здатність вашої імунної системи боротися з інфекціями. Дослідження показали, наприклад, що алкоголіки більш сприйнятливі до захворювань або навіть смерті від певних харчових інфекцій, таких як лістерія та вібріон. Крім того, алкоголь може викликати зневоднення, що може погіршити симптоми харчового отруєння та подовжити час одужання, кажуть лікарі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube