Грузинські пхалі: сніданок від Ніно Катамадзе

Пхалі бувають м'ясні, рибні чи овочеві, та найчастіше їх готують зі шпинату, моркви й буряка

Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак, кухня, страви
Існують сотні рецептів цієї страви - обирайте на свій смак

Рецепти пхалі сподобаються всім шанувальникам грузинської кухні! Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачні поради.

21 серпня народилась культова грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка всіляко підтримує українців у боротьбі проти російських окупантів. Ніно любить грузинську кухню, тому з цієї нагоди приготуємо пхалі - популярну грузинську закуску, рецептів якої існує безліч. Втім є три основні, так би мовити, традиційні.

Ніно Кукурівна Катамадзе
Ніно обожнює грузинську кухню!

Рецептура пхалі заснована на принципі варіативності, тобто начинка у пхалі може бути різною, незмінною залишається лише основа з горіхів, спецій і винного оцету. Так, ви можете приготувати цю закуску з тих продуктів, які найбільше любите, або які є під рукою. Поїхали!

Пхалі зі шпинатом 

Вам знадобиться:

  • Шпинат - 400 г.
  • Цибуля (біла й синя) - 2 штуки (по половинці).
  • Волоський горіх - 150 г. 
  • Часник - 3 зубки.
  • Лимонний сік - 3 столові ложки.
  • Зелень та спеції - до смаку. 
Пхалі готується на основі м'яса, риби, овочів, зелені, горіхів.
Пхалі готується на основі м'яса, риби, овочів, зелені, горіхів.

Як готувати: 

Помийте шпинат та обдайте окропом. Перебийте листя шпинату з волоським горіхом в блендері. Викладіть суміш в піалу, а в блендер додайте по половинці білої ти синьої цибулі, часник, кінзу, петрушку, кріп. Перебийте, додайте спеції та сік лимона й викладіть в піалу до горіхово-шпинатної маси. Виліпіть з маси кульки та прикрасьте зернятами граната. Смачного!

Порада від Інформатора: для цього рецепту особливо важливо, щоб горіх був свіжим, без вологи і плісняви.

Бурякові пхалі 

Вам знадобиться:

  • Буряк - 200 г.
  • Білокачанна капуста - 200 г.
  • Волоські горіхи - 4-5 столових ложок.
  • Часник - 2 зубчики.
  • Хмелі-сунелі - до смаку.
  • Сіль - до смаку.
  • Шафран - до смаку.
  • Чилі перець - до смаку.
  • Коріандр - до смаку.
  • Кінза - 15 г.
  • Винний оцет - до смаку.
Існує понад 200 рецептів пхалі!
Існує понад 200 рецептів пхалі, в кожному регіоні Грузії - свій!

Як готувати:

Відваріть буряк та капусту до готовності й пропустіть через м'ясорубку. Відтисніть буряковий сік. Подрібніть в блендері горіхи та часник,  а також кінзу. Змішайте подрібнену зелень, горіхи та часник з буряком і капустою. Все добре перемішайте, додайте спеції, посоліть. Знову все перемішайте та зліпіть з однорідної маси кульки розміром з невеличке яблуко. Прикрасьте вашу страву горішками та зеленню кінзи. Пхалі - готові!

Порада від Інформатора: щоб пхалі не були надто сухими, перед формуванням кульок додайте до овочевої маси трохи бурякового соку. Ще один лайфхак для бурякового пхалі - замаринуйте попередньо цибулю в винному оцеті.

Пхалі з моркви 

Вам знадобиться:

  • Відварена морква - 100 г.
  • Волоський горіх - 50 г.
  • Винний оцет - 1 столова ложка.
  • Хмелі-сунелі - 1 чайна ложка.
  • Солодка паприка - 2 чайні ложки.
  • Часник - 1 зубчик.
  • Оливкова олія - 0,5 чайної ложки.
  • Сіль - до смаку.
Морквяні пхалі - третій традиційний смак після шпинату та буряка.
Морквяні пхалі - третій традиційний смак після шпинату та буряка.

Як готувати:

В блендер додайте волоський горіх, паприку, часник, відварену моркву, хмелі-сунелі, винний оцет, сіль і оливкову олію. Все перебийте до однорідності та з отриманої маси зліпіть пхалі. Подавайте, прикрасивши гранатом чи горіхами.  

Порада від Інформатора: якщо ви хочете більш однорідну текстуру - подрібнюйте горіхи в блендері окремо від інших інгредієнтів.

 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube