Що не потрібно їсти, аби не нашкодити ниркам
Один з головних фільтраційних органів не любить солі, надлишку білка та погано переносить алкоголь
Один з головних фільтраційних органів не любить солі, надлишку білка та погано переносить алкоголь
Ці маленькі органи завдовжки лише 10 сантиметрів - великі трудівники, що виконують не менше роботи, ніж печінка. Вони фільтрують кров, підтримують оптимальний баланс рідини в організмі, регулюють тиск та рівень важливих мінералів, виробляють гормони.
При цьому функції нирок тісно пов'язані з харчуванням, оскільки воно безпосередньо впливає на їхній стан і роботу. Тому у нирок, як і в інших органів, є свої “продуктові вороги”, тож їхня концентрація в раціоні вимагає контролю. Не тому, що так треба, просто хронічна ниркова хвороба - дуже неприємна штука, що важко переноситься.
Як харчування впливає на здоров'я нирок?
Те, що ми їмо і п'ємо, дуже швидко забезпечує як позитивний, так і негативний вплив на роботу нирок. Причому якщо добрий вплив важко відчути, то поганий – дуже легко та боляче.
Харчування впливає на стан нирок через кілька механізмів:
- Фільтрування та виведення відходів: це одна з головних функцій нирок, і деякі продукти можуть вплинути на кількість відходів, які їм необхідно обробити.
- Кров'яний тиск: багато солі та насичених жирів збільшує тиск, а це погано для нирок. Високий тиск є одним із головних передумов для хронічної ниркової хвороби.
- Камені у нирках: деякі продукти сприяють їхньому утворенню через високий вміст оксалатів або кальцію. Наприклад, багато солі та білків у харчуванні збільшує ризик утворення каменів у нирках.
- Вплив на функцію нирок: надлишок білка в раціоні збільшує навантаження на нирки, оскільки їхнє завдання - фільтрувати відходи метаболізму білка. Особливо небезпечно для людей, у яких вже порушено функцію нирок.
- Рівень глюкози у крові: харчування з надлишком простих вуглеводів та цукрів сприяє розвитку діабету, а це знову збільшує ризик пошкодження нирок.
- Здорова вага: зайві кілограми збільшують навантаження на нирки та ризик розвитку хронічної ниркової хвороби.
Камені в нирках: які продукти провокують їхню появу
В цілому, цей неприємний процес може бути обумовлений кількома факторами, зокрема генетична схильність, нестача рідини в організмі та порушення обміну речовин. Однак деякі продукти можуть збільшити цей ризик, особливо у людей, схильних до їхнього утворення. Основні тригери:
- Оксалати: оксалатні камені у нирках - наслідок підвищеного вмісту оксалатів у їжі. Джерела: шпинат, буряк, арахіс, мед, какао, шоколад, кава, чай, цитрусові, помідори та деякі злаки.
- Кальцій: за всієї його корисності для здоров'я кісток, надлишкове споживання з їжі або добавок може “виростити” камені у нирках. Джерела: молоко, сир, йогурт, сир і деякі зелені овочі, наприклад, броколі та капуста.
- Урати: уратні камені в нирках може утворюватися через високий вміст пурину в їжі. Джерела: червоне м'ясо - особливо печінка, морепродукти, алкоголь - особливо пиво, деякі види риби, наприклад, сардини, оселедець, макрель, шпинат, горох та бобові.
- Солі: багато солі в раціоні збільшує концентрацію кальцію та інших мінералів у сечі, а це сприяє утворенню каменів. Джерела: оброблені та консервовані продукти, солоні закуски, фастфуд та швидкі продукти харчування.
Крім того, збільшує ризик утворення каменів харчування з недостатньою кількістю рідини, низьким вмістом калію та магнію, а також тривале сидіння.
Які продукти заважають ниркам працювати?
Крім провокаторів ниркового каміння до цього списку можна додати цукор та оброблені вуглеводи та жирні продукти.
У випадку з вуглеводами та цукром це небезпечно розвитком діабету, який ушкоджує судини та нерви у нирках. Плюс підвищений рівень глюкози в крові збільшує обсяг фільтрації нирок, тобто, і навантаження на них, викликає запалення і фіброз у нирках. Джерела цих шкідливих наслідків містяться у продуктах:
- солодощі та кондитерські вироби,
- газовані напої, соки та соковмісні напої,
- солодкі готові сніданки,
- білий хліб та випічка,
- фастфуд.
Що стосується шкоди, яку завдають ниркам жирні продукти, це відбувається з різних причин. Надлишок насичених жирів у раціоні підвищує холестерин та тиск, створюючи додаткове навантаження на нирки. Пошкоджує судини нирок, зменшуючи приплив крові до них, підвищує ризик розвитку хвороб, які швидко та погано позначаються на здоров'ї нирок – діабет, атеросклероз, серцево-судинні хвороби.
Нирки не люблять наступного “жирного списку”:
- м'ясо - баранина, свинина, шкіра птиці,
- жирні молочні продукти,
- сири сорту чеддер та гауда,
- готові закуски - снеки, чіпси, попкорн, горіхи з добавками,
- жирна та копчена риба,
- смажена їжа та фастфуд,
- печиво та тістечка.
І, нарешті, останній ворог нирок – алкоголь, у якого найширший спектр негативного впливу. Дегідратація, збільшення кров'яного тиску, пошкодження тканин нирок, утворення каменів, збільшення ризику виникнення ниркових хвороб та діабету. Причому список найшкідливішого алкоголю для нирок - це майже всі спиртні напої за рідкісним винятком у вигляді сухого вина.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
- У відсутності їжі є великий плюс: і не один
- Соплі назавжди: через цю помилку у людей виникає залежність від назальних спреїв
- У якому віці починається старість: думка звичайних людей
- Світ змінив свою думку про жирну молочку: все з точністю до навпаки
- Миттєвий спосіб визначити - погладшаєте ви від такої порції їжі чи ні