І як у цьому питанні допоможе вода - нове дослідження
Ми звикли, що овочі та фрукти варто неодмінно мити перед вживанням. Проте вчені вкотре приголомшили, виявляється, пестициди - шкідливі домішки від шкідників - не змиваються проточною водою та не вимиваються при замочуванні. Але вихід є, і ми вам про нього розповімо.
Дослідники виявили, що рівень пестицидів створює "значний ризик" у 20% протестованих фруктів і овочів. Тобто миття фруктів перед вживанням не видаляє різні токсичні хімікати, які зазвичай використовуються в сільському господарстві.
"На основі аналізу даних, зібраних Міністерством сільського господарства США, 20% із 59 різних категорій фруктів і овочів містили залишки пестицидів на рівнях, які створюють значний ризик для споживачів. Традиційні операції (миття, замочування - прим. ред.) з очищення фруктів не можуть повністю видалити пестициди", - заявили вчені.
Так, у випадку яблука, пестициди проникали через шар шкірки в шар м’якоті. Вчені виявили, що забруднення пестицидами зменшилося, коли шкірку яблука видалили разом із верхнім шаром м’якоті.
"Пілінг може ефективно видалити майже всі залишки пестицидів, на відміну від часто рекомендованої практики миття. Не думайте, що миття вам допоможе", - наголосили науковці.
Звичайно, перед тим, як зрізати шкірку, тобто робити так званий харчовий пілінг, продукти треба вимити - принаймні від пилу тощо.
Довідка. Пілінг - видалення, відлущування верхнього шару шкіри. В даному випадку мова про зрізання тонкого верхнього шару фруктів чи овочів, власне, їхньої шкірки, та, можливо, незначного шару м'якоті під нею.
Ризики для здоров’я, пов’язані з пестицидами, були задокументовані кількома дослідженнями, але більшість із них пов’язані з професійним впливом, а не з дієтою чи щоденним раціоном харчування. Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США стверджує, що залишки пестицидів у харчових продуктах зазвичай не викликають занепокоєння, якщо вони підпадають під допустимі норми.
В останньому звіті про пестициди йдеться, що 99% протестованих харчових продуктів мали залишки, які перевищували допустимі норми, і, отже, НЕ "не становили ризику для здоров’я споживачів" і НЕ були безпечними. Понад 72% з понад 10 тисяч зразків харчових продуктів містили виявлені залишки пестицидів.
Довідка. Пестициди - це зазвичай хімікати, які застосовуються для знищення й відлякування шкідників - комах, грибів, бур'янів. Пестициди використовуються для різних видів культур, включаючи овочі, фрукти, зернові та садові дерева.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.